Εποχή Υδροχόου – Ο 11ος Άθλος του Ηρακλέους
Εποχή Υδροχόου – Ο 11ος Άθλος του Ηρακλέους
Ο καθαρισμός των στάβλων του Αυγεία
Στην Ηλεία, ο βασιλιάς Αυγείας είχε πολλά κοπάδια βόδια, που τα έκλεινε κάθε βράδυ στους στάβλους του. Δεν τους καθάριζε όμως ποτέ. ΄Έτσι, η μυρωδιά με τα χρόνια έγινε φοβερή κι η κοπριά έφερε πανούκλα στη περιοχή. Ο Ηρακλής έπρεπε να καθαρίσει τους στάβλους μέσα σε μια μέρα. Πριν ξεκινήσει διαπραγματεύτηκε με τον Αυγεία, αν πετύχει να πάρει το 1/10 των ζώων του.
Οι στάβλοι ήταν ανάμεσα σε δύο ποτάμια. Έσκαψε λοιπόν δύο αυλάκια βαθιά, από τα ποτάμια αυτά προς τους στάβλους κι άφησε να περάσει μέσα από αυτούς το νερό τον ποταμών ορμητικά. Έτσι, πριν δύσει ο ήλιος, τα νερά είχαν παρασύρει μακριά την κοπριά. Ωστόσο, ο Αυγείας θεώρησε πως ο Ηρακλής τον ξεγέλασε με τέχνασμα και αρνήθηκε να του δώσει την ανταμοιβή.
Από την κορυφή του βουνού της μύησης, ο αναζητητής πρέπει να κατέβει στην υλική ακαθαρσία. (τετράγωνο με το Σκορπιό οι ακαθαρσίες) Το έργο είναι πολύ σοβαρό. Πρόκειται για τον καθαρισμό των βρώμικων ελαττωμάτων του κόσμου. Ο Ηρακλής βοηθά την ανθρωπότητα πλέον. Θα λέγαμε ότι ο άθλος αυτός είναι ένας παραλληλισμός με τη προετοιμασία για την έλευση του Σωτήρα (ζώδιο που έπεται). Μοιάζει με το έργο του Ιωάννη του Βαπτιστή, ο οποίος βοηθούσε τον κόσμο να προετοιμαστεί για την κάθαρση, μέσα από τη βάφτιση.
Ο Υδροχόος είναι ένα ζώδιο που απεικονίζεται με τον άνθρωπο και την υδρία (Γανυμίδης). Από την υδρία διαχέονται δύο ποταμοί, αυτός της ζωής κι αυτός της αγάπης.
Αν εξετάσουμε τους κυβερνήτες των δεκανών, έχουμε τον Κρόνο, τη γνώση που απελευθερώνει από την υλική εξάρτηση, τον Ερμή, τη φώτιση (εξ ου κι η φαεινή ιδέα του Ηρακλή για να χρησιμοποιήσει το νερό των ποταμών) και την Αφροδίτη, την ανάδυση της πανανθρώπινης αγάπης.
Πριν προχωρήσει ο αναζητητής της γνώσης στο τελευταίο σκαλοπάτι, πρέπει να έχει αίσθηση της ανιδιοτελούς αγάπης.
Ο Ηρακλής γκρεμίζει τα φράγματα που εμποδίζουν το νερό να τρέξει προς τους στάβλους. Η ανθρώπινη ψυχή, στην εξέλιξή της, γκρεμίζει τα στενά όρια της χωριστικότητας, της ιδιοτέλειας, της σκοπιμότητας.
Η άρνηση του Αυγεία να πληρώσει τον Ηρακλή, δηλώνει πως ο άνθρωπος δεν προσφέρει στην ανθρωπότητα για υλικά οφέλη. Αλλά κάνει επίσης της επισήμανση πως η ανθρωπότητα είναι πολύ πιθανό να φανεί αχάριστη προς τον ευεργέτη της. Ο ευεργέτης όμως ευεργετείται από το ίδιο του το έργο.
Έχει απομακρυνθεί πλέον από το απέναντι ζώδιο του Λέοντα, δηλαδή την ατομική κι εγωιστική αγάπη και προσφέρεται προς όλη την ανθρωπότητα. Στην αχαριστία δε, δεν παρασύρεται από εκδικητική διάθεση (τετράγωνο με τον Σκορπιό). Είναι απελευθερωμένος από υλικές εξαρτήσεις (τετράγωνο με τον Ταύρο).
Ο ΝΕΟΣ ΕΝΙΑΥΤΟΣ ΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ , ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΗ ΒΡΩΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΣΩΔΙΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ Η ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΙΚΉ ΕΠΟΧΉ ΤΩΝ ΙΧΘΎΩΝ .
ΠΛΈΟΝ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΘΑ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ . ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ , ΣΚΕΨΕΙΣ , ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΠΙΟ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΓΙΩΜΕΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ. Η ΓΑΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΟΥΝ . ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΑΝΕΛΙΞΗΣ . Ο ΥΔΡΟΧΟΟΣ ΘΑ ΤΑΡΑΞΕΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ , ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΘΑ ΕΠΕΛΘΕΙ Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΘΑΡΣΗ .
ΕΙΘΕ ΤΟ ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟ ΦΩΣ ΝΑ ΛΑΜΠΕΙ ΑΙΩΝΙΑ !
Ε,Α
diadrastika gr
Δεν υπάρχουν σχόλια