Μάργκαρετ Θάτσερ: Δωμάτιο 629 – Το φλερτ 120 δευτερολέπτων με τον θάνατο
Η Μάργκαρετ Θάτσερ παραιτήθηκε μια μέρα σαν τη σημερινή, στις 22 Νοεμβρίου 1990. Ήταν πρωθυπουργός της Μεγάλες Βρετανίας για 8 χρόνια. Είχε γλιτώσει τα πάντα και παρέμενε Σιδηρά Κυρία. Είχε γλιτώσει και τον θάνατο. Από τύχη. Για 120 δευτερόλεπτα…
Μάργκαρετ Θάτσερ: 1983 – Ουίνδσορ Αγγλίας
Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ,
εισάγεται σε νοσοκομείο του Ουίνδσορ προκειμένου να υποβληθεί σε
οφθαλμολογική επέμβαση. Η απέναντι πολυκατοικία «βλέπει» καθαρά την
είσοδο του νοσοκομείου. Εκεί, στην απέναντι πολυκατοικία, μένει η
συγγραφέας, Χίλαρι Μαντέλ, η οποία δεν συμπαθεί καθόλου την «Σιδηρά
Κυρία».
Μάργκαρετ Θάτσερ: Φεβρουάριος 1984 – Μεγάλη Βρετανία
Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙΡΑ), βρίσκεται σε ανοιχτή διαμάχη με το καθεστώς Θάτσερ μετά από το θάνατο 10 φυλακισμένων μελών του σε απεργία πείνας κατά την οποία η κυβέρνηση δεν παρενέβη με έκτακτη ιατρική βοήθεια αλλά αντίθετα ο αρμόδιος υπουργός Χάμφρεϋ Άτκινς δήλωσε μετά το θάνατο του πρώτου κρατουμένου ότι «Εφόσον … επέμενε στην επιθυμία του να αυτοκτονήσει, ήταν επιλογή του. Η κυβέρνηση δεν θα του επέβαλλε ιατρική θεραπεία».
Η ίδια η Πρωθυπουργός θα πει « Ήταν καταδικασμένος εγκληματίας. Επέλεξε να αυτοκτονήσει. Έκανε μία επιλογή την οποία η οργάνωσή του στέρησε σε πολλά από τα θύματά της». Κάπως έτσι ξεκινάει να οργανώνεται το σχέδιο δολοφονίας της Σιδηράς Κυρίας.
Μάργκαρετ Θάτσερ: Σεπτέμβριος 1984 – «Grand Hotel» Μπράιτον
Ο Ρόυ Γουόλς έχει κλείσει δωμάτιο στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο για το τριήμερο 14-17 Σεπτεμβρίου. Το πραγματικό του όνομα είναι Πάτρικ Μαγκί και είναι εθελοντής – μέλος του ΙΡΑ. Στο ίδιο ξενοδοχείο, ένα μήνα αργότερα, έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα το συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος στο οποίο θα παρίστατο φυσικά η Πρωθυπουργός, αλλά και όλα τα μέλη του υπουργικού της συμβουλίου, καθώς και πολλοί ακόμα αξιωματούχοι της εποχής.
Ο Μαγκί είναι εκεί για έναν συγκεκριμένο σκοπό. Να τοποθετήσει μηχανισμό βραδείας ανάφλεξης με περίπου 10 κιλά εκρηκτική ζελατίνη στο μπάνιο του δωματίου 629 όπου και διέμενε.
Μάργκαρετ Θάτσερ: 24 μέρες μετά – Οκτώβριους 1984 – Μπράιτον
Το συνέδριo του συντηρητικού κόμματος βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Μάργκαρετ Θάτσερ διανύει τη δεύτερη τετραετίας της εν μέσω αναταραχών και διαμαρτυριών για την νεο-φιλελεύθερη πολιτική της.
Ήδη από το Μάρτιο το σωματείο των ανθρακωρύχων είχε κηρύξει απεργία διαρκείας, προσπαθώντας έτσι να κάμψει την απόφαση της κυβέρνησης περί ιδιωτικοποίησης του κλάδου και απώλειας 20.000 θέσεων εργασίας. Έξι μήνες αργότερα, βρισκόμενοι ακόμα εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, οι Σοβιετικοί ανθρακωρύχοι συνέλεξαν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια για να βοηθήσουν τους Άγγλους συναδέλφους τους.
Στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν τα χρήματα αυτά σε λογαριασμό της Ελβετίας προς όφελος των Άγγλων ανθρακωρύχων, η κυβέρνηση της Αγγλίας σκλήρυνε ακόμα περισσότερο τη στάση της, ασκώντας διπλωματικές πιέσεις στον Σοβιετικό πρέσβη αλλά και στον ίδιο τον αντιπρόεδρο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, προκειμένου τα χρήματα αυτά να μην φτάσουν ποτέ στα χέρια των απεργών.
Μερικούς μήνες πριν, η Θάτσερ μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός της, είχε αναφερθεί στην απεργία των ανθρακωρύχων. Την είχε χαρακτηρίσει ως «εσωτερικό εχθρό» και «κίνδυνο για τη δημοκρατία». Η Θάτσερ, μάλιστα, είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει δημόσια αυτό τον χαρακτηρισμό, τόσο για τους ανθρακωρύχους, όσο και για το αντίπαλο Εργατικό Κόμμα που τους στήριζε. Δεν πρόλαβε να το κάνει…
Μάργκαρετ Θάτσερ: 11 Οκτωβρίου 1984 – Grand Hotel Μπράιτον – Ώρα 02:54:
Ο εκρηκτικός μηχανισμός στο δωμάτιο 629 του Grand Hotel εξερράγη, σκοτώνοντας 5 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 30. Ο αρχικός στόχος της επίθεσης, η Μάργκαρετ Θάτσερ, είχε τελειώσει με το προσχέδιο του πύρινου λόγου της, ο οποίος έμελλε να μην εκφωνηθεί ποτέ, όταν άκουσε τον εκκωφαντικό ήχο της έκρηξης και είδε τα τζάμια στο καθιστικό της να σπάνε.
Εκείνη τη στιγμή ούτε εκείνη αλλά ούτε και οι συνεργάτες της μπόρεσαν να αντιληφθούν το μέγεθος της καταστροφής. Το μεσαίο τμήμα του ξενοδοχείου είχε καταρρεύσει αφήνοντας έτσι μια τεράστια τρύπα στην μπροστινή του πλευρά.
Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο μπάνιο, η οποία, όμως εξερράγη δυο λεπτά αφού η Θάτσερ είχε βγει από αυτό με αποτέλεσμα να σωθεί.
Η Πρωθυπουργός, αφού οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Μπράιτον, δήλωσε ότι οι εργασίες του Συνεδρίου του κόμματος θα συνεχίζονταν κανονικά το ερχόμενο πρωί. Ο προηγούμενος λόγος της σκίστηκε και πολύ γρήγορα ετοιμάστηκε ένας νέος, στον οποίο αφαιρέθηκαν τα προκλητικά σχόλια για το Εργατικό Κόμμα και τα συνδικάτα.
Μάργκαρετ Θάτσερ: 12 Οκτωβρίου 1984 – Η ανατριχιαστική ανακοίνωση. «Πρέπει να είσαι τυχερή πάντα»
Ο ΙΡΑ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση το επόμενο πρωί με μια ανατριχιαστική ανακοίνωση απευθυνόμενη στη Θάτσερ: «Σήμερα σταθήκαμε άτυχοι, αλλά να θυμάσαι ότι πρέπει να φανούμε τυχεροί μόνο μία φορά. Εσύ θα πρέπει να είσαι τυχερή πάντα».
Η Θάτσερ εμφανίστηκε στην προγραμματισμένη ομιλία της όπου ενίσχυσε την εικόνα της ως Σιδηρά Κυρία, απαντώντας προκλητικά: «Αυτή η επίθεση απέτυχε. Όλες οι προσπάθειες να καταστραφεί η Δημοκρατία μέσω της τρομοκρατίας θα αποτύχουν».
Μάργκαρετ Θάτσερ: Ένας χρόνος μετά – Ιρλανδία:
Σχεδόν ένα χρόνο μετά την απόπειρα δολοφονίας της Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Πατρίκ Μαγκί, που είναι καταζητούμενος από την πρώτη στιγμή της επίθεσης, συλλαμβάνεται στην Ιρλανδία. Θα του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης, όμως μένει ελεύθερος μόλις 14 χρόνια μετά τη φυλάκισή του και συγκεκριμένα το 1999 μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.
Σύμφωνα με αυτή θα προέκυπτε νέα κυβέρνηση στη Βόρεια Ιρλανδία, μέσω μιας ημιαυτόνομης εθνοσυνέλευσης, στην οποία θα συμμετείχαν κόμματα και προτεσταντών και καθολικών και ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός θα αφοπλιζόταν πλήρως.
Ωστόσο, η Εθνοσυνέλευση διαλύθηκε, λόγω αλληλοκατηγοριών. Οι Ιρλανδοί ρεπουμπλικανοί συμφώνησαν, τελικά, με την παραμονή της Βορείου Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, για όσο το επιθυμούσε η πλειοψηφία των κατοίκων της, αλλά τα μέλη του ΙΡΑ αρνήθηκαν να αχρηστεύσουν το σύνολο του οπλοστασίου της οργάνωσης
Στα τελευταία χρόνια δράσης του, ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός έτεινε να μετατραπεί σε μια αποκλειστικά εγκληματική οργάνωση, ιδιαίτερα μετά τη ληστεία της τράπεζας Northern Bank, το Δεκέμβριο του 2004, στο Μπέλφαστ και τη δολοφονία του ρωμαιοκαθολικού Ρόμπερτ ΜακΚάρτνυ, τον Ιανουάριο του 2005, επίσης στο Μπέλφαστ. Στις 28 Ιουλίου του 2005, ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός κήρυξε τον τερματισμό οποιασδήποτε ένοπλης ενέργειας και ανακοίνωσε πως, στο μέλλον, θα προσπαθούσε να επιτύχει τους στόχους του μόνο με ειρηνικά μέσα.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ όχι μόνο βγήκε αλώβητη από το τρομοκρατικό χτύπημα του ΙΡΑ, αλλά παρέμεινε στην Πρωθυπουργία της χώρας ως το 1990, η μοναδική γυναίκα Πρωθυπουργός της Αγγλίας και με τα περισσότερα χρόνια στο αξίωμα για τον 20ο αιώνα.
Όσο για την απεργία των ανθρακωρύχων; Έληξε πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη, χωρίς κανένα αίτημά τους να γίνει δεκτό. Η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν υπέκυψε στιγμή, παρ’ όλες τις προσπάθειες του Εργατικού Κόμματων και των συνδικάτων να τηρήσουν σοσιαλιστική στάση απέναντι στους εργάτες.
«Το πρόβλημα με τον Σοσιαλισμό είναι ότι τελικά ξέμεινες από τα χρήματα των άλλων», θα πει η Μάργκαρετ Θάτσερ, σε μια από τις ατάκες της που έχουν μείνει στην ιστορία.
ΠΗΓΗ PAGENEWS,GR
Δεν υπάρχουν σχόλια