«Ellinika Hoaxes - Το μεγάλο… fake news της ενημέρωσης!...Εφημερίδα «Δημοκρατία»:»
«Ellinika Hoaxes - Το μεγάλο… fake news της ενημέρωσης!...Εφημερίδα «Δημοκρατία»:»
Ποιοι κρύβονται πίσω από την εταιρία που έχει αναλάβει με αδιαφανείς διαδικασίες ρόλο λογοκριτή, ακυρώνοντας ακόμη και πραγματικές ειδήσεις
Οι υπεύθυνοι της εταιρίας Ellinika Hoaxes, που διασταυρώνουν την εγκυρότητα των ειδήσεων για λογαριασμό του κολοσσού facebook (fact-checkers), ισχυρίζονται πως η προσπάθειά τους ξεκίνησε το 2013 και ήταν «η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια ελέγχου ειδήσεων». Ο ισχυρισμός τους αυτός όμως είναι στην πραγματικότητα fake news, καθώς δεν επρόκειτο για την ίδρυση μιας εταιρίας ή για κάποια συντονισμένη προσπάθεια, αλλά για τη δημιουργία ενός απλού blog. Μάλιστα, μέχρι το 2017 δεν είχαν καν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να εγγραφούν στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Η εγγραφή αυτή πρέπει να έγινε κάποια στιγμή μέσα στο 2018, ενώ λίγους μήνες αργότερα, συγκεκριμένα τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, αποφάσισαν να αποκτήσουν και νομικό πρόσωπο, καταθέτοντας στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο τη σύσταση μιας αστικής μη κερδοσκοπικής και μη κυβερνητικής εταιρίας (ΜΚΟ).
Η εξέλιξή τους από blog σε εταιρία που συνεργάζεται με τη facebook ήταν ραγδαία. Τόσο ραγδαία που γεννά πολλά ερωτήματα, αφού στις αρχές του 2019 πήραν την πιστοποίηση Ιnternational Fact – Checking Network (IFCN), ενός διεθνούς οργανισμού ο οποίος πιστοποιεί εταιρίες που κάνουν διασταύρωση ειδήσεων, και τον Μάιο του 2019 έκλεισαν τη δουλειά με τον αμερικανικό κολοσσό. Η ανεπιβεβαίωτη πληροφορία από πηγές πως κάποιοι στην Ελλάδα τούς προώθησαν για τη συγκεκριμένη δουλειά δεν μοιάζει αβάσιμη. Φανταστείτε τι δύναμη έχουν στα χέρια τους! Μπορούν να χαρακτηρίζουν μια είδηση ψευδή κατά βούληση και εν συνεχεία να περιορίζουν την επισκεψιμότητα μέσω facebook για τον εκάστοτε ενημερωτικό ιστότοπο. Φυσικά, αίτημα όλου του δημοσιογραφικού κόσμου είναι ο περιορισμός των fake news.
Το ερώτημα, όμως, είναι ποιοι κάνουν τη διασταύρωση και με ποια κίνητρα. Αποκαλύπτουν fake news ή δημοσιεύουν οι ίδιοι fake news για να ακυρώσουν πραγματικές ειδήσεις με προσωπική στόχευση; Στο ερώτημα «ποιοι», η απάντηση στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως η πλειονότητα των βασικών συντελεστών των Ellinika Hoaxes δεν έχει δημοσιογραφική διαδρομή και εμπειρία. Κι αυτό κάνει την υπόθεση ακόμη πιο ύποπτη.
Ως ιδρυτής και διαχειριστής εμφανίζεται ο Θοδωρής Δανιηλίδης, ο οποίος δηλώνει στρατιωτικός εν αποστρατεία με ειδικότητα ναρκαλιευτή, αλλά και μέλος της Ενωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας – Θράκης, αν και δεν έχει κάποια δημοσιογραφική διαδρομή. Ο μόνος που έχει ίσως να παρουσιάσει κάποια δημοσιογραφική εργασία είναι ο αρχισυντάκτης της σελίδας Δημήτρης Αλικάκος, το όνομα του οποίου ακούστηκε όταν εξέδωσε το βιβλίο «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός», στο οποίο υποστηρίζει πως η αφή του Αγίου Φωτός δεν είναι θαύμα. Εναντίον του κ. Αλικάκου έχουν, μάλιστα, ασκηθεί αγωγές από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, τόσο για το περιεχόμενο του βιβλίου όσο και για παράνομη υποκλοπή συνομιλιών και για «δόλια συρραφή».
Οσο για το ερώτημα με «ποια κίνητρα», αυτό θα απαντηθεί στο μέλλον. Γιατί κάποια προσωπικά κίνητρα θα πρέπει να έχουν για να ποινικοποιούν επιστημονικές απόψεις και να χαρακτηρίζουν fake διασταυρωμένα news.
Δεν υπάρχουν σχόλια