Προϋπολογισμός: Ανοχύρωτη αφήνει την υγεία η κυβέρνηση εν μέσω κορονοϊού
Την περασμένη Παρασκευή, ανήμερα της κατάθεσης του Σχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε στη δημοσιότητα τρία συγκριτικά γραφήματα, με στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Eurostat.
Το πρώτο καταδείκνυε πως λόγω των μνημονίων, από το 2009 ως το 2013 η Ελλάδα υπήρξε πρωταθλήτρια στη μείωση των κατά κεφαλήν δαπανών υγείας, με ρυθμό 7.3% το χρόνο, έναντι μέσης αύξησης 0.7% των υπολοίπων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνον κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που κάλυψε την περίοδο 2015-2019 αυξήθηκαν οι δαπάνες υγείας στη χώρα μας, έστω με τον πολύ πενιχρό ρυθμό του 0.4% ετησίως.
Το δεύτερο γράφημα Τσακαλώτου, κι αυτό με στοιχεία του ΟΟΣΑ, έδειχνε πως η Ελλάδα ήταν η προτελευταία χώρα στις έκτακτες δαπάνες ενίσχυσης του συστήματος Υγείας εν μέσω πανδημίας. Και το τρίτο γράφημα έδειχνε πως η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες ως προς τον αριθμό των διαγνωστικών τεστ covid19 που κάνει με βάση τον πληθυσμό της (53 τεστ covid19 ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 124 του μέσου όρου της ΕΕ).
Ελλάδα, ανοχύρωτη υγειονομικά χώρα
Το προφανέστατο πολιτικό συμπέρασμα από τα γραφήματα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωναϊού με μια δημόσια υγεία υποβαθμισμένη, λόγω μακρόχρονης χαμηλής χρηματοδότησης, κι ενώ με το lock down της περασμένης άνοιξης κερδήθηκε πολύτιμος χρόνος για τη στήριξη του ΕΣΥ ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση του δεύτερου κύματος, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, λόγω νεοφιλελεύθερων εμμονών, αρνήθηκε να αυξήσει τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ, αρνήθηκε να κάνει προσλήψεις στις ΜΕΘ, αρνήθηκε ακόμη και να αυξήσει τα διαγνωστικά τεστ και άφησε τη χώρα ανοχύρωτη.
Στον Ευ. Τσακαλώτο έσπευσε να απαντήσει με διάφορες σοφιστείες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας αλλά τι να συζητήσουμε για τις δηλώσεις ενός πολιτικού προσώπου που πριν λίγους μήνες έλεγε «αν είχαμε ακούσει το ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ, θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια».
Θολή η εικόνα σχετικά με το ύψος των δαπανών Υγείας
Όλα αυτά έγιναν την Παρασκευή, να όμως που μια νέα συζήτηση έχει ανοίξει από το πρωί, στα μη ελεγχόμενα από την κυβέρνηση media, σχετικά με μια – αδιανόητη εν μέσω πανδημίας! – μείωση των δαπανών για την Υγεία το 2021.
Πράγματι, με βάση τις αναγραφές στους Προϋπολογισμούς των Υπουργείων, για το 2021 προβλέπεται μείωση της χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας κατά 570 εκατ. ευρώ ή 16%, καθώς αντί των 4,8 δις ευρώ που δόθηκαν φέτος, εκ των οποίων τα 523 εκατ. ήταν έκτακτοι πόροι για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το 2021, προβλέπονται δαπάνες για την Υγεία μειωμένες στα 4,25 δισ., κι από αυτές μόνον 131 εκατ. δηλώνονται ως έκτακτοι πόροι για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αν πράγματι ισχύει, είναι σκανδαλώδες! Με δεδομένο όμως ότι η αποτύπωση των Προϋπολογισμών των Υπουργείων συνοδεύεται από μια υποσημείωση η οποία αναφέρει ότι όλες οι δαπάνες covid19 που καταγράφονται στα στοιχεία του έτους 2020 είναι κατά προσέγγιση και μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες και επιπλέον διευκρινίζεται ότι για το έτος 2021 πιστώσεις ύψους 3 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας έχουν καταγραφεί ως «πιστώσεις υπό κατανομή» στο Υπουργείο Οικονομικών για να κατανεμηθούν σταδιακά στους φορείς, ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται, είναι σημαντικό, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού που αρχίζει αύριο στις Επιτροπές της Βουλής, να διευκρινιστεί αν υπάρχει ή όχι μείωση δαπανών υγείας το 2021.
Διότι μια κυβέρνηση που εν μέσω πανδημίας μειώνει τις δαπάνες υγείας οφείλει να δώσει λόγο.
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια