Το εσωτερικό της Γης ψύχεται πιο γρήγορα από ό,τι υπολογιζόταν
Πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, μια μεγάλη ποσότητα κοσμικής σκόνης και αερίου ενοποιήθηκε υπό τη δύναμη της βαρύτητας σχηματίζοντας τον πλανήτη μας. Ωστόσο, η νεαρή τότε Γη δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή της εικόνα. Το περιβάλλον της Γης ήταν ιδιαίτερα εχθρικό, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ωκεανούς μάγματος που ανάβλυζαν μέσα από τις επιφάνειές της.
Χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να κρυώσει η Γη και να εξελιχθεί σε έναν κατοικήσιμο κόσμο. Ωστόσο, πολλά στρώματα κάτω από τα πόδια μας, το εσωτερικό της Γης είναι ακόμα ζεστό, με ένα στρώμα λιωμένου μετάλλου, σχεδόν τόσο ζεστό όσο ο Ήλιος! Και η διαδικασία ψύξης είναι ακόμα σε εξέλιξη, συνεχίζοντας σταδιακά με την πάροδο του χρόνου καθώς προχωράμε προς τον πυρήνα της Γης.
Ο πυρήνας είναι η καρδιά του πλανήτη και είναι πρωταρχικής σημασίας για τη ζωή, καθώς παρέχει στη Γη τα προστατευτικά μαγνητικά της πεδία. Μια μέρα, ο πυρήνας τελικά θα κρυώσει και θα γίνει στερεός. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όταν συμβεί αυτό, η Γη θα γίνει παρόμοια με τον Άρη, επηρεάζοντας κάθε πλανητική διαδικασία όπως τη γνωρίζουμε.
Πρόσφατα, οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι το εσωτερικό της Γης ψύχεται ταχύτερα από το αναμενόμενο. Και αυτό είναι ανησυχητικό για τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε στον πλανήτη μας.
«Τα αποτελέσματά μας θα μπορούσαν να μας δώσουν μια νέα προοπτική για την εξέλιξη της δυναμικής της Γης. Υποδηλώνουν ότι η Γη, όπως και οι άλλοι βραχώδεις πλανήτες όπως ο Ερμής και ο Άρης, ψύχεται και καθίσταται αδρανής πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο», εξηγεί ο καθηγητής Motohiko Murakami στο ETH Ζυρίχης και επικεφαλής συγγραφέας αυτής της νέας μελέτης.
Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας το Bridgmanite, ένα ορυκτό που βρίσκεται συνήθως στο όριο μεταξύ του πυρήνα της Γης και του μανδύα που μεταφέρει τη θερμότητα. Αυτό το ορυκτό θα μπορούσε να είναι μια βασική πηγή για να πάρουμε απαντήσεις σχετικά με το πόσο γρήγορα θα κρυώσει ο πυρήνας.
Το οριακό στρώμα είναι το μέρος όπου ο παχύρρευστος βράχος του μανδύα της Γης βρίσκεται σε άμεση επαφή με το καυτό τήγμα σιδήρου-νικελίου του εξωτερικού πυρήνα του πλανήτη, εξηγεί η δήλωση από το ETH της Ζυρίχης. Με απλά λόγια, εδώ λαμβάνει χώρα η αλληλεπίδραση της εσωτερικής θερμότητας του πλανήτη.
Η ομάδα έκανε ένα εργαστηριακό πείραμα για να προσδιορίσει πόση ποσότητα μπριτζμανίτη μεταφέρει από τον πυρήνα της Γης στον μανδύα. Το εργαστηριακό της περιβάλλον μιμείται τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στη Γη. Τους έδωσε τη δυνατότητα να μετρήσουν τη θερμική αγωγιμότητα του μπριτζμανίτη.
«Αυτό το σύστημα μέτρησης μας επιτρέπει να δείξουμε ότι η θερμική αγωγιμότητα του μπριτζμανίτη είναι περίπου 1,5 φορές υψηλότερη από την υποθετική», λέει ο καθηγητής Murakami.
Αυτό σημαίνει απλώς υψηλότερη ροή θερμότητας από τον πυρήνα στον μανδύα. Αυτό σημαίνει ότι ο πυρήνας ψύχεται πολύ πιο γρήγορα από τις προηγούμενες υποθέσεις. Αλλά πόσο καιρό θα χρειαστεί για να στερεοποιηθεί ο πυρήνας της Γης;
Σύμφωνα με τον καθηγητή Murakami: «Ακόμα δεν γνωρίζουμε αρκετά για αυτού του είδους τα γεγονότα για να καθορίσουμε τον χρόνο τους». Παρόλα αυτά, η ψύξη δεν θα είναι αρκετά γρήγορη ώστε να έχει επίδραση στο άμεσο μέλλον μας σε ανθρώπινη κλίμακα.
secnews.gr
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια