Ξυπνάει ο εφιάλτης των πανωτοκίων για τους αγρότες, έρχονται κατασχέσεις χωραφιών
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται πως ο άνθρωπος αυτός το 2002 υπογράφει τη σύμβαση για 10.209,14 ευρώ. Έχει, συνεπώς, πληρώσει από τότε πάνω από 6.000 ευρώ και βρίσκεται σήμερα να χρωστάει ακόμα 4.000 ευρώ ως κεφάλαιο και 9.000 ευρώ σε τόκους!
“Ξυπνάει” για άλλη μια φορά ο εφιάλτης των πανωτοκίων για τα παλιά αγροτικά χρέη, σε μια περίοδο κύματος πλειστηριασμών σε βάρος δανειοληπτών όλων των επαγγελματικών τάξεων στη χώρα μας, με νέα “ραβασάκια” που στέλνει σε αγροτοκτηνοτρόφους της Κρήτης ετούτη τη φορά ο ίδιος ο ειδικός εκκαθαριστής της πάλαι ποτέ Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους ανθρώπους αυτούς, που εδώ και πολλά χρόνια δεν είχαν ανάλογη ειδοποίηση.
Ανήκουν, δε, στις κατηγορίες εκείνες των αγροτοκτηνοτρόφων που δεν είχαν ενταχθεί το 2004 στον περίφημο νόμο για τα πανωτόκια, παρότι πληρούσαν την προϋπόθεση του διπλάσιου του αρχικού κεφαλαίου… Μάλιστα, έρχονται οι ειδοποιήσεις του εκκαθαριστή, την ώρα που τα δικαστήρια εξακολουθούν να δικαιώνουν τους αγρότες που είχαν προσφύγει δικαστικά, με την τελευταία απόφαση να έχει δοθεί μόλις πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα, από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, που δικαιώνει όχι έναν, αλλά μία ομάδα αγροτών!
To neakriti.gr και η εφημερίδα Νέα Κρήτη για πολλοστή φορά φέρνει στη δημοσιότητα την “πικρή ιστορία” των πανωτοκίων, που κρίθηκαν παράνομα από το 2004 από το όριο του διπλάσιου για τους αγρότες και του τριπλάσιου για τους άλλους κλάδους. Ήταν ο νόμος του 2004 (άρθρο 39), από το οποίο η εγκύκλιος της ΑΤΕ εξαιρούσε τότε δύο κατηγορίες αγροτοκτηνοτρόφων, προκαλώντας “θύελλα” αντιδράσεων. Εκείνους που είχαν στο μεταξύ υπαχθεί σε ρύθμιση με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και εκείνους που είχαν ενταχθεί στους αλληλόχρεους λογαριασμούς.
Έτσι λοιπόν, 80χρονος σήμερα, παλιός κτηνοτρόφος, που εδώ και πολλά χρόνια είναι συνταξιούχος και με σοβαρά μάλιστα προβλήματα υγείας, λαμβάνει προχθές το “ραβασάκι” του εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ και διαβάζει έκπληκτος τα εξής: «Με την παρούσα, ως εκ του περισσού, καταγγέλλουμε ρητά την ανωτέρω σύμβαση (δηλαδή τη σύμβαση που είχε ο ίδιος υπογράψει το 2002 με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου) και τις τυχόν πρόσθετες πράξεις αυτής και σας καλούμε, προς αποφυγή εις βάρος σας δικαστικών ενεργειών, να μας καταβάλλεται το συνολικό ποσό…».
Ποιο είναι αυτό; Είναι πολύ χαρακτηριστικό πως πρόκειται για συνολικό ποσό 13.912,67 ευρώ, το οποίο μοιράζεται ως εξής: κεφάλαιο 4.823,92 ευρώ και τόκοι 9.088,75!
Αναφέρει, εξάλλου, ότι ισχύει «συμβατικό επιτόκιο υπερημερίας από την 09η.11.2023 και με ανατοκισμό των τόκων κατά τα συμβατικώς συμφωνηθέντα μέχρις ολοσχερούς εξοφλήσεως».
Η απειλή σε βάρος του :
Αμέσως παρακάτω, ο εκκαθαριστής προειδοποιεί τον συνταξιούχο αγρότη: «Σας γνωρίζουμε επίσης ότι η παρούσα καταγγελία θα γνωστοποιηθεί στο αρχείο πληροφοριών οικονομικής συμπεριφοράς που τηρεί η διατραπεζική εταιρεία “Τειρεσίας Α.Ε.”.
Το “ραβασάκι” υπογράφει: «Για την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση, ο Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής “PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Ανώνυμη Εταιρεία, Ειδικός Εκκαθαριστής Πιστωτικών Ιδρυμάτων”».
Είχε ενταχθεί στην εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου:
Ο συγκεκριμένος αγροτοκτηνοτρόφος, όπως και χιλιάδες άλλοι, είχε ενταχθεί από το 2002 στην εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Όπως αναφέρει ο εκκαθαριστής, «προβήκατε… στη ρύθμιση των οφειλών σας, προερχόμενες από παλαιότερες συμβάσεις, συνολικού ύψους 10.209,14 ευρώ, το οποίο αναγνωρίσατε ρητά και ανεπιφύλακτα, και το οποίο συμφωνήθηκε ότι αποτελεί νέο δάνειο προς εσάς, με διάρκεια αποπληρωμής 15 έτη, κατά το σύστημα της σύνθετης τοκοχρεωλυσίας σε ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις, εντόκως κατά τους ειδικότερους όρους και συμφωνίες που αναφέρονται στην άνω σύμβαση».
Τι φαίνεται εδώ; Η “παγίδα” εκείνων των συμβάσεων, καθώς οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, βλέποντας πως πλήρωναν σε “βαρέλι δίχως πάτο”, δέχτηκαν και υπέγραψαν νέο δάνειο για να αποπληρώσουν το παλιό και… πάει λέγοντας.
Έτσι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται πως ο άνθρωπος αυτός το 2002 υπογράφει τη σύμβαση για 10.209,14 ευρώ. Έχει, συνεπώς, πληρώσει από τότε πάνω από 6.000 ευρώ και βρίσκεται σήμερα να χρωστάει ακόμα 4.000 ευρώ ως κεφάλαιο και 9.000 ευρώ σε τόκους! Και βέβαια, χωρίς να υπολογίζονται τα ποσά που είχε ήδη καταβάλει μέχρι τη σύμβαση του 2002.
Στα δικαστήρια χάνει η πρώην ΑΤΕ:
Ολόκληρη βιομηχανία στήθηκε από τα χρόνια εκείνα, με δικηγορικά γραφεία του Ηρακλείου να κάνουν “χρυσές δουλειές”, αλλά και τους αγρότες να μην έχουν άλλον δρόμο, αφού πολιτικά δε δόθηκε ποτέ η υποσχόμενη λύση… Έτσι, πρωτόδικα η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος έχανε τις δίκες, αφού οι προσφυγές στηρίζονταν στο άρθρο 39 παρ. 5 του Νόμου 3259/2004, που αναφέρει: «Το συνολικό ύψος της οφειλής δε δύναται να υπερβαίνει το τριπλάσιο (ή για αγρότες το διπλάσιο) του κατά περίπτωση ληφθέντος κεφαλαίου».
Ο τότε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε κατά την ψήφιση του νόμου στη Βουλή: «Είναι χαρακτηριστικό το ζήτημα με τα πανωτόκια. Το πρόβλημα γνωρίζετε ότι δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Και συνεχίστηκε σ’ όλη τη δεκαετία του ’80 και στη δεκαετία του ’90 και ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα μιας πολιτικής που οδήγησε σε πολύ υψηλά επιτόκια και σε συνδυασμό με τον συχνό ανατοκισμό των δανείων, κάποια δάνεια, πολλά δάνεια δυστυχώς, οδηγήθηκαν σε εκρηκτικές διαστάσεις. Ε, το λύνουμε το θέμα. Για το σύνολο των δανείων που συνάπτονται ή έχουν συναφθεί στις εμπορικές τράπεζες, το ποσό της ληξιπρόθεσμης οφειλής, που θα προκύπτει από τη ρύθμιση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου. Αυτό υλοποιεί μία βασική προεκλογική μας δέσμευση».
Κι όμως. Πάντα η ΑΤΕ προσέφευγε στα Εφετεία και “τρέναρε” την απόδοση της δικαιοσύνης.
Ακόμα μια σημαντική απόφαση από το Πρωτοδικείο Αθηνών :
Στο μεταξύ, πριν από λίγες μέρες εκδόθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών μία ακόμη σημαντική απόφαση υπέρ των αγροτών, που περιορίζει την απαίτηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, πρώην αγροτών-δανειοληπτών της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την υπ’ αριθμ. 2890/2022 οριστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία δικαίωσε τους πρώην αγρότες στον δικαστικό τους αγώνα με την τελούσα υπό ειδική εκκαθάριση “Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος”, αναγνώρισε την εσφαλμένη υπαγωγή από την ΑΤΕ στον νόμο περί πανωτοκίων 3259/2004, αναδιαμορφώνοντας την οφειλή, την οποία θεωρεί πως έχει πλέον εξοφληθεί ολοσχερώς.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι αποδίδει καρπούς η υπ’ αριθμ. 348/2020 απόφαση-σταθμός του Αρείου Πάγου, η οποία άνοιξε τον δρόμο σε χιλιάδες αγρότες-δανειολήπτες να ζητήσουν την αναγνώριση της εσφαλμένης υπαγωγής στη ρύθμιση του άρθρου 39 του Ν. 3259/2004 και τον περιορισμό της οφειλής τους.
Ο δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω Άγγελος Γιουρέλης, ο οποίος χειρίστηκε τόσο την υπόθεση αυτή, όσο και την απόφαση-σταθμό του Αρείου Πάγου, δήλωσε: «Η απόφαση αυτή έχει εξαιρετική επιστημονική σημασία, καθώς έκρινε πως για να εξευρεθεί το ποσό που πρέπει να ρυθμιστεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3259/2004, πρέπει να υπολογιστούν όλα τα δάνεια που διαμόρφωσαν το κατάλοιπο του λογαριασμού, ακόμα και αυτά που είχαν εξοφληθεί πριν τη ρύθμιση-υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 39 παρ. 4 του Ν. 3259/2004, ενώ επίσης οι αγρότες δικαιούνται να ζητήσουν την ανατροπή της σύμβασης και τον περιορισμό της απαίτησής τους ακόμα και αν είχαν αναγνωρίσει ανεπιφύλακτα την οφειλή τους στο παρελθόν. Επίσης, έκρινε πως ο σκοπός και το πνεύμα του Νόμου 3259/2004 επιβάλλουν ευθεία εφαρμογή, ακόμα και όταν ο δανειολήπτης έχει απωλέσει την ιδιότητα του αγρότη κατά τον χρόνο της ρύθμισης».
Πηγή : agronewsbomb.gr
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια