Στα χέρια των τραπεζιτών η ιστορική οινοποιϊα Τσάνταλη!!Τι θα κάνουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές!!



Οι τράπεζες είναι εκείνες που κρατούν στα χέρια τους την τύχη της ιστορικής οινοποιίας Τσάνταλη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταθέσει δεσμευτική προσφορά η Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. εταιρεία συμφερόντων των Ελληνοσουηδών επιχειρηματιών Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη – βασικών μετόχων της Premia Properties – και του Γιάννη Αντετοκούμπο, ο οποίος έχει αποκτήσει το 10%. Ωστόσο η συγκεκριμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς των επενδυτών δεν έχει λάβει έως τώρα καμία ανταπόκριση από πλευράς των τραπεζών.

 Το βασικό στοιχείο αυτή τη στιγμή που καθορίζει την τύχη του Τσάνταλη στην επόμενη μέρα, είναι ότι έχει διακόψει την παραγωγή του και δεν έχει παρουσία στην αγορά. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι η αξία και το εμπορικό του σήμα όσο δεν βρίσκεται λύση προκειμένου να πουληθεί η επιχείρηση, απαξιώνονται διαρκώς, ενώ ταυτόχρονα και ο αμπελώνας του κατά περιοχές εγκαταλείπεται. 

Αυτή είναι και η βασική διαφορά σε σχέση με τον Μπουτάρη, ο οποίος επίσης εξαγοράστηκε από την Ελληνικά Οινοποιεία αλλά βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία και η παραγωγική του δραστηριότητα δεν είχε διακοπεί. Αυτό που φέρεται επί της ουσίας ζητάει επί της ουσίας η πλευρά του επενδυτή, είναι ένα γενναίο κούρεμα των δανείων του Τσάνταλη, σε επίπεδα που να είναι βιώσιμη μία τέτοια επένδυση. Ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση-απαίτηση από πλευράς επενδυτή δεν έχει βρει πρόσφορο έδαφος στα επιτελεία των τραπεζών. 

Πρόσφατα τα Ελληνικά Οινοποιεία προχώρησαν σε μίσθωση αμπελώνων του Τσάνταλη προκειμένου να διατηρηθούν "ζωντανές" οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ταυτόχρονα ήταν και μία κίνηση να εκδηλώσει με πιο εμφατικό τρόπο προς τις τράπεζες το ενδιαφέρον για την απόκτηση της ιστορικής οινοποιίας, ασκώντας ταυτόχρονα προς αυτές έμμεση πίεση μέσω της συγκεκριμένης κίνησης.

Συνολικές υποχρεώσεις πάνω από 55 εκατομμύρια ευρώ Η επιχείρηση για την οποία έχουν γίνει κινήσεις εξεύρεσης λύσης καθώς και επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές, βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα – και καθυστερήσεις στη μισθοδοσία - που οδήγησαν στην διακοπή του παραγωγικού της αντικειμένου, θέτοντάς την πλέον σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση. Η εταιρεία οφείλει περίπου 33 εκατομμύρια ευρώ προς τις τράπεζες έναντι δανεισμού και το σύνολο των υποχρεώσεών της υπερβαίνει τα 55 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και λοιπών φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεων.

Οι δανείστριες τράπεζες είναι η Alpha, η Πειραιώς, η Eurobank, η Εθνική και η Attica Bank. Έως και αυτή τη στιγμή δεν έχει βρεθεί ουσιαστική λύση τις μη βιώσιμες οφειλές που παρουσιάζει η οινοποιία προς τις τράπεζες, ενώ όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της αγοράς, το γεγονός της διακοπής της λειτουργίας της αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα για ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ένας άλλος ανασταλτικός παράγοντας είναι η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος λόγω των υψηλότατων οφειλών που καθιστούν ακόμα δυσκολότερη την εξυγίανση και πώληση της επιχειρηματικής οντότητας.

Σε εκκρεμότητα η μεταβίβαση των δανείων στη Waterwheel Capital

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται την ίδια στιγμή η μεταβίβαση των δανειακών υποχρεώσεων της Τσάνταλης στο fund της Waterwheel Capital, η δραστηριότητα του οποίου επικεντρώνεται σε τοποθετήσεις σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι υφίσταται συμφωνία για τη μεταβίβαση των δανείων του Τσάνταλη στο fund, η οποία ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί για την ώρα. Οι τελευταίες επίσημες οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε για το 2021 δείχνουν ότι ο κύκλος εργασιών ήταν 24,26 εκατομμύρια ευρώ από 22,32 εκατομμύρια ευρώ το 2020 και είχε καθαρές ζημίες μετά από τους φόρους 2,19 εκατομμύρια από 4,69 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα για τα δύο έτη. Σημειώνεται ότι περίπου το 1/3 των πωλήσεων της Τσάνταλης προέρχεται από εξαγωγές.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.