Eurostat:Αλματώδης η αύξηση της τιμής του ελαιολάδου




Την ιλιγγιώδη αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου τον τελευταίο χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει με στοιχεία η Eurostat που υπογραμμίζει ότι οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφονται στις χώρες παραγωγής ελαιόλαδου, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με αύξηση που φθάνει το 67%. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχε η τιμή στην Πορτογαλία με 69%, ενώ στην τρίτη θέση ήταν η Ισπανία με 63%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, Eurostat, τον Ιανουάριο του 2024, η τιμή του ελαιόλαδου στην ΕΕ ήταν 50% υψηλότερη από ό,τι τον Ιανουάριο του 2023.

Η τιμή του ελαιόλαδου εκτινάχθηκε στα ύψη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 με αύξηση 37% τον Αύγουστο (σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022). Η τάση αυτή επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο (+44%) και τον Οκτώβριο (+50%).

Η κορύφωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2023 (+51% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022). Τον Δεκέμβριο σημειώθηκε μικρή επιβράδυνση, καθώς οι τιμές ήταν υψηλότερες κατά 47% (σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022).


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.