Το ενεργειακό κόστος συρρικνώνει την ελληνική βιομηχανία




Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για την πορεία της βιομηχανίας ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Αντώνης Κοντολέων, τονίζοντας ότι υπάρχει ορατός ο κίνδυνος αποβιομηχάνισης συνολικά της Ευρώπης. Όπως είπε, μιλώντας σε ημερίδα για την ενεργειακή αποδοτικότητα στη βιομηχανία, λόγω της ενεργειακής κρίσης πολλές βιομηχανίες έντασης ενέργειας σταμάτησαν ή συρρικνώθηκαν (πρωτόχυτο αλουμίνιο, χαλυβουργίες, λιπάσματα), χωρίς μέχρι σήμερα να διαφαίνεται η επανεκκίνηση. 

Αιτία η αβεβαιότητα σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα για το κόστος ενέργειας και η έλλειψη αναπτυξιακών κινήτρων, ενώ ρόλο έχει παίξει ίσως και η εμμονή των Βρυξελλών στην πολιτική της πράσινης μετάβασης με κάθε κόστος.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Κοντολέων, απουσιάζει μια συνεκτική βιομηχανική πολιτική και περιορίζεται μέχρι στιγμής στο "κάντε συμβάσεις με παραγωγούς ΑΠΕ, ΡΡΑ". Επιπλέον, δεν εφαρμόζονται ούτε οι εγκεκριμένοι μηχανισμοί στήριξης. 

Όσον αφορά την αγορά, παρά την πτώση των τιμών, οι υψηλές διακυμάνσεις παραμένουν, ενώ το 2023 το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την ελληνική βιομηχανία σε σύγκριση με τη Γερμανία και τη Γαλλία ήταν υπερδιπλάσιο. 

Ο κ. Κοντολέων αναφέρθηκε επίσης στο φαινόμενο της κατακόρυφης αύξησης των μηδενικών τιμών και στην εγχώρια αγορά. Όπως είπε οι ΑΠΕ εν λειτουργία είναι 13GW, με όρους σύνδεσης 15GW, ενώ η ζήτηση δεν ξεπερνά τα 6-9GW. Μπορούν μαζί με τα μεγάλα Υ/Η να παράξουν πάνω από 50ΤWh σε ετήσια βάση, ενώ η ζήτηση μόλις φθάνει τις 50 TWH. Τον Απρίλιο η παραγωγή ξεπέρασε τη ζήτηση στο σύστημα 17 ημέρες με αποτέλεσμα να περικοπούν περίπου 245 GWh πράσινης ενέργειας, που αντιστοιχεί στις περικοπές που έγιναν όλο το 2023. Εκτιμάται ότι οι περικοπές θα φθάσουν τη 1ΤWh στο τέλος του έτους. Ο ΑΔΜΗΕ αναγκάστηκε να περιορίσει τη δυναμικότητα στις διεθνείς διασυνδέσεις από 3-7 Μαΐου, ώστε να μηδενιστούν οι εισαγωγές τις επίμαχες ώρες μέσα στην ημέρα και να προστατευτεί η ευστάθεια του συστήματος. 

Ο ίδιος εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι εφικτός ο στόχος για ΑΠΕ ηλεκτροπαραγωγή πάνω από το 80% το 2030. Όπως είπε το 80% από στοχαστική παραγόμενη ενέργεια φαντάζει ανέφικτο. Εκτίμησε ότι είναι αμφίβολη η επίτευξη της αύξησης της ζήτησης σε αντίστοιχα επίπεδα ώστε να αντισταθμίσει την παραγωγή από ΑΠΕ όλες τις ώρες. Χαρακτήρισε αναγκαία τα έργα για την πράσινη μετάβαση όπως αποθήκευση, διασυνδέσεις, αντλίες θερμότητας, παραγωγή υδρογόνου και δέσμευση CO2 στις καμινάδες, απαιτούν όμως χρόνο και χρήμα. Oι απαιτούμενες τεχνολογίες δεν είναι ώριμες και δεν είναι διασφαλισμένο ότι το κόστος λειτουργίας μετά την επένδυση θα είναι ανταγωνιστικό. 

Από τις μηδενικές τιμές στην αγορά κερδισμένοι είναι σίγουρα οι προμηθευτές που αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους στη λιανική. Χαμένοι, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ο ΔΑΠΕΕΠ, οι παραγωγοί ΑΠΕ που συμμετέχουν στην αγορά και οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές που έχουν υπογράψει συμβάσεις ΡΡΑ. Ο ΕΛΑΠΕ θα έχει έλλειμα 429 εκ €στο τέλος του 2024. Η μεσοσταθμική τιμή αποζημίωσης για ενέργεια από ΑΠΕ διαμορφώνεται περίπου στα 80 €/MWh. Συνεπώς οι εξαγωγές της πράσινης ενέργειας που πλεονάζει σήμερα γίνονται με ζημιά.

Τέλος, για το θέμα των PPAs και για το εάν αυτά αποτελούν λύση για τις βιομηχανίες, ο κ. Κοντολέων τόνισε ότι οι τιμές στις οποίες προσφέρονται τα πράσινα μακροχρόνια ΡΡΑ είναι πολύ υψηλές και δεν συμβαδίζουν με το LCOE τους. Η μη έγκριση του Green pool αφήνει όλο το ρίσκο του shaping cost στον καταναλωτή. Ήδη, πρόσθεσε παρατηρείται κανιβαλισμός των τιμών τις ώρες ηλιοφάνειας λόγω της υψηλής διείσδυσης των ΦΒ, χωρίς αύξηση της ζήτησης και των εξαγωγών. Συμπερασματικά, σύμφωνα με τον κ. Κοντολέων,  τα μακροχρόνια ΡΡΑ με ΦΒ εμπεριέχουν σημαντικό επιχειρηματικό ρίσκο, όταν μάλιστα καλύπτουν ενέργεια υψηλότερη αυτής που απορροφά η εγκατάσταση (shaping cost- profiling).


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.