ΚΑΠ 2023-2027: Οι 7+1 προσκλήσεις του Στρατηγικού Σχεδίου που θα τρέξουν με βάση την ΕΑΕ 2024




Συνολικά οκτώ προσκλήσεις αγροτικής ανάπτυξης πρόκειται να ενεργοποιηθούν σταδιακά από το επόμενο χρονικό διάστημα και έως το τέλος του έτους, με τις αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων να πρέπει να γίνουν βάσει της ΕΑΕ 2024. Μεταποίηση, Βιολογικά, Νέοι Αγρότες, Σύσταση Ομάδων Παραγωγών, ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ, Αυτόχθονες Φυλές, προστασία μελισσοσμηνών και Εξισωτική είναι οι παρεμβάσεις του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027 που πρόκειται να ενεργοποιηθούν μέσω των νέων προσκλήσεων που θα «τρέξουν» σταδιακά.

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί παραμένουν σε αναμονή, καθώς με την προδημοσίευση των προσκλήσεων έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται και, ουσιαστικά, περιμένουν το πράσινο φως από το ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να ανοίξουν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι Παρεμβάσεις που ενεργοποιούνται είναι οι εξής:

✱ Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων». Για την πρώτη πρόσκληση, προϋπολογισμού ύψους 135 εκατ. ευρώ περίπου, ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των αιτήσεων στήριξης αναμένεται να κυμαίνεται από 400.001,00 ευρώ μέχρι και 5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαΐου εγκρίθηκαν τα τελικά κριτήρια, στα οποία έχει προστεθεί συμπληρωματικό κριτήριο που αφορά τη μοριοδότηση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται είτε σε περιοχή που έχει πληγεί από πλημμύρες και πυρκαγιές είτε σε περιοχή που υπάγεται στο πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης. Η πρόσκληση αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα.

✱ Π3-71 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» (Εξισωτική Αποζημίωση), για το έτος 2024 με τρεις δράσεις: Δράση 1 «Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές», Δράση 2 «Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών» και Δράση 3 «Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα». Η πρόσκληση αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

✱ Π3-77-1.1 «Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών και διεπαγγελματικών οργανώσεων στον τομέα της γεωργίας», με τον προϋπολογισμό να εκτιμάται στα 32 εκατ. ευρώ περίπου. Το ποσό στήριξης καταβάλλεται ανά έτος, σε ποσοστό 10% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 1ο έτος, μειούμενο κατά 2% ανά έτος στην πενταετία. Η ετήσια στήριξη κάθε δικαιούχου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ. Η προκήρυξη έχει καθυστερήσει σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.

✱ Δράση 70-1.3.2 «Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» της Παρέμβασης 70-1.3, με την πρώτη πρόσκληση να ανέρχεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ. Οι δεσμεύσεις είναι πενταετούς διάρκειας. Ο ψευδόκοκκος της αμπέλου και ο ανθοτρήτης των εσπεριδοειδών εισάγονται για πρώτη φορά ως εχθροί-στόχοι της δράσης. Επιπλέον, η καλλιέργεια της καρυδιάς και η καλλιεργητική ομάδα των εσπεριδοειδών είναι για πρώτη φορά επιλέξιμες. Η πρόσκληση αναμένεται να τρέξει μέσα στο καλοκαίρι.

✱ Π3-70-1.5 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων». Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της Παρέμβασης είναι πενταετούς διάρκειας, με ημερομηνία έναρξης των δεσμεύσεων την 21/5/2024. Δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι φυλών αγροτικών ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση. Η πρόσκληση αναμένεται να τρέξει μέσα στο καλοκαίρι.

✱ Π3-70-1.6 «Ενισχύσεις για την ανάληψη πρόσθετων γεωργοπεριβαλλοντικών υποχρεώσεων από τους μελισσοκόμους για την προστασία των μελισσοσμηνών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας», με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 18,8 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης που αναμένεται, οι δεσμεύσεις των δικαιούχων εκκινούν από τις 30 Ιουνίου 2024 και είναι διάρκειας έξι ετών. Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση, με το κόστος στη μετατροπή και τη διατήρηση στη βιολογική μελισσοκομία να ανέρχεται σε 1.650 ευρώ/έτος για τη μικρότερη κλάση (δηλαδή 20 – 110 κυψελών/παραφυάδων).

✱ Π3-70-2.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία)», με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 287.597.058 ευρώ. Η Παρέμβαση έχει δύο δράσεις: Δράση 1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία» και Δράση 2 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία». Η 1η πρόσκληση αναμένεται να δημοσιευτεί τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι ενδιαφερόμενοι, καθώς για να κριθούν δικαιούχοι πρέπει να συνάψουν σύμβαση με ΟΕ&Π το διάστημα από τις 16 Ιουνίου 2024 έως και τις 30 Ιουνίου 2024.

✱ Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας», με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 590 εκατ. ευρώ. Η πρώτη πρόσκληση αναμένεται το ερχόμενο φθινόπωρο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελικά κριτήρια βαθμολόγησης, η βαθμολογική βάση καθορίζεται στους 45 βαθμούς για την ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη και στους 40 βαθμούς για τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων. Το ποσό στήριξης μπορεί να διαμορφωθεί από 30.000 ευρώ έως 42.500 ευρώ, και καταβάλλεται σε δύο δόσεις.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.