Ζητάνε πίσω ενισχύσεις €800 εκατ. ευρώ στο ρεύμα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ''βοήθησαν''



Τους εξαπάτησε για την ψήφο τους 

Βορά στην αδηφάγο επιθυμία για προσκόλληση στην εξουσία ενός πρωθυπουργού που επιμένει να εξαπατά τους πολίτες βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν, μέσω συμπληρωματικών λογαριασμών από τους παρόχους ρεύματος, πρόσθετες επιδοτήσεις που είχαν λάβει την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023. Οι συμπληρωματικοί αυτοί λογαριασμοί έχουν αποσταλεί στο τέλος Ιουνίου 2024, μετά το πέρας δηλαδή των ευρωεκλογών, και ζητούν διάφορα ποσά από τους επαγγελματίες που είχαν επιδοτηθεί. Για να είναι καλυμμένοι οι πάροχοι, με την υπογραφή των υπουργών Θεόδωρου Σκυλακάκη (νυν υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας), Λευτέρη Αυγενάκη (πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης) και του καταστροφέα του κοινωνικού κράτους υπουργού Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, εξεδόθη εν κρυπτώ στις 10.6.2024 –μία ημέρα δηλαδή μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών– η με αριθμό ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/62035/1037 κοινή υπουργική απόφαση που άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή των πρόσθετων επιδοτήσεων.

Πρόκειται για περίπου 1,2 εκατ. μικρομεσαίους οι οποίοι από τον Μάιο του 2022 έλαβαν πρόσθετες επιδοτήσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα των λογαριασμών ρεύματος. Ηταν η περίοδος που το καρτέλ του φυσικού αερίου για την παραγωγή ρεύματος αισχροκερδούσε μέσω των Κυριάκου Μητσοτάκη και Κ. Χατζηδάκη, οι οποίοι αρχικά απολιγνιτοποίησαν την παραγωγή ρεύματος στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και στη συνέχεια επέβαλαν το target model που εκτίναξε το κόστος ρεύματος, προσφέροντας αισχρά κέρδη στο καρτέλ σε βάρος της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας.


Τώρα λοιπόν που υφαρπάχθηκε η ψήφος τους με το σύνθημα της σταθερότητας στις εκλογές του 2023 και τελείωσαν οι ευρωεκλογές υπάρχει μια τριετία που δημιουργεί πεδίο δόξης λαμπρό για τον πολιτικό απατεώνα Κυρ. Μητσοτάκη ώστε να επιστρέψουν οι δουλοπάροικοι του φέουδού του τα ψίχουλα που τους έδωσε για να τον ξαναψηφίσουν για… τη σταθερότητα που πρόσφερε στη χώρα.


Ανάλγητοι και υποκριτές

Ας μην ξεχνάμε τις εξαγγελίες των «ευαίσθητων» υπουργών για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τον Μάιο του 2022. Ας μην ξεχνάμε τα διαγγέλματα του Κυρ. Μητσοτάκη ο οποίος για να εξαπατήσει την κοινωνία φορούσε το κοστούμι τού με ενσυναίσθηση πρωθυπουργού που στηρίζει την πραγματική οικονομία.


Ηταν 6 Μαΐου 2022 όταν με ύφος τεθλιμμένου συγγενή ο τότε υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας εξειδίκευε το βαπτιζόμενο από τους πολιτικούς απατεώνες ως Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης. Αφού πρώτα μας παραπληροφόρησε ότι δήθεν «η Ελλάδα, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, υφίσταται τις δυσμενείς συνέπειες μιας γεωπολιτικής και συνακόλουθα ενεργειακής κρίσης», ο Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε προλογίζοντας το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης: «Η μεγάλη αύξηση του κόστους της ενέργειας ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, περιορίζει τζίρους και κέρδη επιχειρήσεων, ενισχύει την αβεβαιότητα των πολιτών, φρενάρει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας».

Είχε προηγηθεί την ίδια ημέρα ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος σε ένα από τα ατελείωτα διαγγέλματά του ανέφερε: «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο πόλεμος που συνεχίζεται εκεί χτυπά ολόκληρο τον κόσμο, την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας. Και διεξάγεται όχι μόνο με πυραύλους και βόμβες, αλλά και με όπλο την ενέργεια και την τιμή του φυσικού αερίου, που έχει σκαρφαλώσει σε πρωτοφανή ύψη».


Ηρθε όμως η πραγματικότητα σχεδόν ένα έτος μετά, όταν τα δύο διυλιστήρια της χώρας –και μεγάλοι παίκτες στην παραγωγή ρεύματος μέσω φυσικού αερίου– ανακοίνωναν αισχρή αύξηση των κερδών τους για το 2022 της τάξης άνω του 350%, όπως και οι 150 μεγάλες εισηγμένες στο χρηματιστήριο που είχαν αύξηση κερδών άνω του 300%, για να αποδομήσουν το ψευδές αξίωμα των πολιτικών απατεώνων ότι για την ακρίβεια στο ρεύμα φταίει η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.


Ποιοι επιδοτήθηκαν

Στο πρόγραμμα στήριξης λοιπόν περιλαμβάνονταν και οι πρόσθετες επιδοτήσεις επαγγελματιών καταναλωτών. Συγκεκριμένα, αναδρομικά από τον Φεβρουάριο του 2022 δόθηκαν πρόσθετες επιδοτήσεις για περαιτέρω ενίσχυση της επιδότησης της κατανάλωσης των μικρομεσαίων οι οποίες ανακοινώνονταν και εφαρμόζονταν σε μηνιαία βάση.


Οι κατηγορίες επαγγελματιών που λάμβαναν αυτή την επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ήταν:

Επαγγελματικές παροχές με ισχύ σύνδεσης έως 35 kVA

Αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής

Επαγγελματικές παροχές αγροτικής χρήσης ανεξαρτήτως ισχύος παροχής.

Ολα αυτά συγκεκριμενοποιήθηκαν στις αρχές του 2023. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/152/4 που τέθηκε σε ισχύ στις 3 Ιανουαρίου 2023, ορίστηκε ότι οι πρώτες δύο κατηγορίες δικαιούνται πρόσθετη επιδότηση για τη χρονική περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2023, εφόσον κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν συμβεβλημένες σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε επαγγελματικούς λογαριασμούς, στους οποίους από τον Αύγουστο 2022 δεν εφαρμοζόταν σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης ρήτρας.


Γνώριζαν ότι απαγορευόταν

Με αυτές τις ενέργειες και αφού μεσολάβησε άλλη μία ΚΥΑ με ισχύ από 1.12.2023 που αφορούσε κυρίως τους αγρότες, δόθηκε η πρόσθετη αυτή επιδότηση σε 1,2 εκατ. επαγγελματίες. Αυτό ωστόσο που ήταν σαφές εξαρχής και το γνώριζαν οι πολιτικοί απατεώνες ήταν ότι αυτή η επιδότηση προσκρούει στην απαγόρευση κρατικών ενισχύσεων καθώς στρεβλώνει τον ανταγωνισμό όπως τον εννοεί η κοινοτική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ζήτησε κάλυψη επιδοτήσεων μόνο για την περίοδο Φεβρουαρίου – Νοεμβρίου 2022. Επιπρόσθετα απαιτήθηκε οι εταιρείες ενέργειας να διεξαγάγουν τον έλεγχο της νομιμότητας του ύψους των επιδοτήσεων, αν δηλαδή ο καθένας από αυτούς που έλαβαν την πρόσθετη επιδότηση τη δικαιούνταν με βάση τον κανόνα της μη υπέρβασης των κρατικών.


Ολα αυτά ήταν γνωστά εξαρχής. Εντούτοις έδωσαν αυτές τις πρόσθετες επιδοτήσεις προκειμένου να υφαρπάξουν ψήφους. Ομως ήδη από το καλοκαίρι του 2023 έχει επέμβει η Υπηρεσία Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Ωστόσο οι εταιρείες προμήθειας έσπευσαν να δώσουν αναδρομικά από τον Φεβρουάριο 2022 τις πρόσθετες επιδοτήσεις με δικά τους κεφάλαια –άλλωστε τόσα αισχρά κέρδη είχαν αποκομίσει από τη δράση σε βάρος της κοινωνίας από τη δράση των Μητσοτάκη– Χατζηδάκη.


Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων που γνώριζαν ότι θα συμβούν αλλά με στόχο την υφαρπαγή ψήφου «μοίρασαν» 800 εκατ. ευρώ σε 1,2 εκατ. μικρομεσαίους, ενώ με τη με αριθμό ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/62035/1037 κοινή υπουργική απόφαση στις 10.06.2024 πήραν πίσω αυτές τις πρόσθετες επιδοτήσεις. Συγκεκριμένα, αναγράφεται στην τελευταία υπουργική απόφαση: «Η περ. Β) του άρθρου 2 “Δικαιούχοι της επιδότησης” της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/152/4/02.01.2023 κοινής υπουργική απόφασης αντικαθίσταται ως εξής: Β) Από τον μήνα Φεβρουάριο του 2022 έως τον μήνα Ιούλιο του 2022 ήταν συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (“Εφεξής κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας”) και από τον μήνα Αύγουστο του έτους 2022 έως τον μήνα Δεκέμβριο του έτους 2023 είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας του άρθρου 138 του ν. 4951/2022 (Α΄ 129), όπως ισχύει. (“Εφεξής κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής”)».


Το επιστέγασμα της απάτης

Η εξαπάτηση του κόσμου τού επιχειρείν προς υφαρπαγή των ψήφων με τους όρους της σταθερότητας και της στήριξης με επιδόματα και με τη σφραγίδα των ανάλγητων είχε ολοκληρωθεί. Με συμπληρωματικούς λογαριασμούς που στάλθηκαν στο τέλος Ιουνίου 2024 οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος ζητούν πίσω όσα οι ίδιοι έδωσαν ως μειώσεις διότι δεν έλαβαν την κρατική επιδότηση, που συνολικά ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ.


Μαζί βέβαια έστειλαν και μια επεξηγηματική επιστολή που διόλου επεξηγεί τι έχει συμβεί. Οπως πληροφορούμαστε, έχουν σπάσει τα τηλεφωνικά κέντρα των παρόχων γι’ αυτούς τους συμπληρωματικούς λογαριασμούς. Η απάντηση στερεότυπη: «Η κυβέρνηση πήρε πίσω τις πρόσθετες επιδοτήσεις, πρέπει να τα επιστρέψετε».

Ο κανόνας de minimis
Αποτελεί ευρωπαϊκή νομοθεσία άνω των 30 ετών και δεν γίνεται να μη τον γνωρίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο λόγος για τον κανόνα de minimis, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 1992, τροποποιήθηκε το 2006 και αφορά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις κρατικές ενισχύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των μεταφορών και της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

Ο κανόνας αυτός όριζε μέχρι το 2023 ότι οι συνολικές ενισχύσεις που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση σε μια τριετία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο των 200.000 ευρώ. Από το 2024 το όριο αυξήθηκε στις 300.000 ευρώ.

Ολα αυτά έχουν θεσμοθετηθεί ήδη από το 1992 προκειμένου να διασφαλιστεί ο ελεύθερος και θεμιτός ανταγωνισμός εντός της ΕΕ. Ως εκ τούτου δεν γίνεται να μην ήξεραν ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί ότι τα κοινοτικά όργανα εφαρμόζουν πολιτική ελέγχου των κρατικών ενισχύσεων που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση. Ως κρατική ενίσχυση ορίζεται μια ενίσχυση που χορηγείται από το κράτος ή μέσω κρατικών πόρων, ευνοεί μία ή περισσότερες επιχειρήσεις, επηρεάζει τις συναλλαγές μεταξύ χωρών της ΕΕ και δύναται να νοθεύσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων δίνοντας πλεονέκτημα σε κάποιες από αυτές έναντι των ανταγωνιστών τους. Ολα αυτά τα ήξεραν, αλλά η υφαρπαγή ψήφων αποτελεί την πρώτιστη επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη, που δεν διστάζει να εξαπατήσει εκατομμύρια ανθρώπους προκειμένου να μην παραδώσει την… προσοδοφόρα διακυβέρνηση της χώρας.

Με την ένδειξη «Ειδικό Τιμολόγιο» και «Έκτακτος Λογαριασμός» πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος όπως η ΔΕΗ ζητούν την επιστροφή των πρόσθετων επιδοτήσεων που υπέγραψαν Κυρ. Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης και Θεοδ. Σκυλακάκης.

Στη δεξιά στήλη διακρίνεται η περίοδος κατανάλωσης Φεβρουάριος 2022 – Δεκέμβριος 2023 ενώ η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώθηκε είναι μηδενική.

documentonews


Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.