Έγκλημα Τεμπών ,,, Το Δικαστικό Συμβούλιο ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση , ψαλιδίζοντας τις χρηματικές εγγυήσεις για στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ
Οπισθοχώρησε η Δικαιοσύνη στην υπόθεση των κατηγορουμένων για το πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών, καθώς κρίθηκαν υπέρογκες οι χρηματικές εγγυήσεις που είχαν επιβληθεί σε ορισμένους από αυτούς για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717, η οποία συνδέεται με το πολύνεκρο σιδηροδρομικό έγκλημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τώρα το δικαστικό συμβούλιο στο οποίο προσέφυγαν πέντε στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, στα οποία είχαν επιβληθεί από την Ευρωπαία ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα και την Ευρωπαία Εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου χρηματικές εγγυήσεις από 500.000 ευρώ μέχρι 1.000.000 ευρώ στο καθένα, μείωσε δραματικά τα χρηματικά ποσά, ενώ σε δύο από αυτούς αντικατέστησε την εγγυοδοσία με απλή εμφάνιση στο Α.Τ. της περιοχής τους.
Ετσι, όχι μόνο δεν πήγαν φυλακή, αλλά παραμένουν ελεύθεροι όσοι κατηγορούμενοι δήλωσαν αδυναμία να καταβάλουν τις εγγυήσεις που τους είχαν επιβληθεί -όπως ορίζει ο νόμος σε αυτή την περίπτωση-, καθώς πέτυχαν μείωση ή και αντικατάσταση των εγγυοδοσιών που τους είχαν επιβληθεί. Οι κατηγορούμενοι φέρεται ότι επικαλέστηκαν αδυναμία να καταβάλουν τα ποσά των εγγυήσεων που τους είχαν επιβάλει οι δύο δικαστικές λειτουργοί μετά τις απολογίες τους, ενώ φέρεται ότι προσκόμισαν στοιχεία με τα οποία πείστηκαν οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών και έκαναν δεκτές τις προσφυγές τους, μειώνοντας ή εξαφανίζοντας τα ποσά.
Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, μία εκ των 23 κατηγορούμενων στελεχών και υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ που εμπλέκονται στην υπόθεση της μη υλοποίησης της σύμβασης 717 για την αναβάθμιση του δικτύου τηλεδιοίκησης στα τρένα υπέβαλε μήνυση και πειθαρχική αναφορά κατά της Ευρωπαίας ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα και κατά της Ευρωπαίας εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, κατηγορώντας τις δύο δικαστικές λειτουργούς ότι με τόσο υψηλές εγγυήσεις που επέβαλαν διέπραξαν κατάχρηση εξουσίας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτό είχε αποτέλεσμα η Δικαιοσύνη να ξεκινήσει πειθαρχική διερεύνηση για τα καταγγελλόμενα από την κατηγορουμένη. Μέχρι τώρα, αν και έχουν περάσει επτά και πλέον μήνες από τότε που απολογήθηκαν στην ανακρίτρια κυρία Σαλάππα οι κατηγορούμενοι για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717, κανένας από αυτούς δεν κατέβαλε τα ποσά, αλλά όλοι παραμένουν ελεύθεροι. Αντίθετα, δύο από αυτούς προσφεύγοντας στο δικαστικό συμβούλιο πέτυχαν όχι απλώς μείωση, αλλά καθόλου εγγυοδοσία, καθώς κατάφεραν να γίνει δεκτό από τη Δικαιοσύνη το επιχείρημά τους ότι θα κινδυνέψει η διαβίωση της οικογένειάς τους.
Συγκεκριμένα: Σε κατηγορούμενο διευθυντικό στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ, στο οποίο είχε επιβληθεί από την Ευρωπαία ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα με σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαίας εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου εγγυοδοσία 1.000.000 ευρώ (η υψηλότερη εγγυοδοσία μέχρι σήμερα), το δικαστικό συμβούλιο μείωσε το ποσόν σε 150.000 ευρώ, ενώ στον κατηγορούμενο παρέμεινε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Έπεσε… ψαλίδι
Στον κατηγορούμενο, επίσης στέλεχος της διοίκησης της ΕΡΓΟΣΕ, στον οποίο είχε επιβληθεί εγγυοδοσία 900.000 ευρώ, το ποσό μειώθηκε σε 250.000 ευρώ.
Σε άλλον κατηγορούμενο, στον οποίον ανακρίτρια και εισαγγελέας είχαν επιβάλει χρηματική εγγύηση 800.000 ευρώ, η μείωση του ποσού της εγγύησης ήταν χαμηλότερη σε σχέση με τους άλλους κατηγορουμένους, καθώς η νέα εγγυοδοσία καθορίστηκε σε ποσόν 700.000 ευρώ.
Στα δύο κατηγορούμενα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ στα οποία είχαν επιβληθεί εγγυήσεις 500.000 και 600.000 ευρώ αντίστοιχα, το δικαστικό συμβούλιο αντικατέστησε την εγγυοδοσία που τους είχε επιβληθεί από τις δύο δικαστικές λειτουργούς με απλή εμφάνιση στο Α.Τ. της περιοχής τους.
Σε όλους τους κατηγορουμένους για τους οποίους μειώθηκε ή αντικαταστάθηκε η εγγυοδοσία παραμένει ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ολοι αρνούνται τις κατηγορίες για τη μη εκτέλεση της επίμαχης σύμβασης, στα έργα της οποίας περιλαμβανόταν και αυτό της σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης στο δίκτυο.
Το κατηγορητήριο που έχει απαγγείλει η ανακρίτρια κυρία Σαλάππα στους 23 κατηγορουμένους (18 υπάλληλοι και 5 ιδιώτες) για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «δεν είχαν ειλικρινή πρόθεση να εφαρμόσουν τη Σύμβαση 717/2014 και να υλοποιήσουν το αντικείμενο αυτής, το οποίο μάλιστα συνδεόταν άρρηκτα με την ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων, όπως αποδείχθηκε με τον τραγικότερο τρόπο από το δυστύχημα στο Αδενδρο και το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποία θα είχαν με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν είχε ολοκληρωθεί το αντικείμενο της Σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι συνολικά 23 κατηγορούμενοι για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717, μέσω των συνηγόρων τους ετοιμάζουν σειρά προσφυγών κατά της ανάκρισης. Ορισμένοι από αυτούς ετοιμάζονται να καταθέσουν προσφυγές με τις οποίες θα ζητήσουν να ακυρωθούν όλες οι πράξεις της ανάκρισης, κατηγορώντας την ανακρίτρια όχι μόνο για τις υψηλές εγγυήσεις που επέβαλε στους κατηγορουμένους, αλλά και για άλλες ενέργειες, που κατά την κρίση τους υποδηλώνουν μεροληψία και κατευθυνόμενη δίωξη.
Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα στις προσφυγές, το σίγουρο είναι ότι θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο η υπόθεση, μέχρι να αποφανθούν επί όλων των αιτημάτων τα δικαστικά συμβούλια.
Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια