Αποχαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις για να γίνει η επένδυση στο Hinitsa Bay



Συζητήσεις και ανησυχίες έχει προκαλέσει η δροµολογούµενη επένδυση της Hinitsa Bay Holdings στο Πόρτο Χέλι, καθώς φαίνεται ότι στην περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες "αποχαρακτηρισμού” δασικών εκτάσεων, κάτι που γεννά σοβαρά ερωτήματα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πρόσφατα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του project της Hinitsa Bay Holdings, της οποίας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Ιρλανδός επιχειρηματίας Πόλ Κόλσον. 

Το όνομα Πολ Κόλσον έγινε ευρέως γνωστό στην Ελλάδα τον Μάιο του 2022, όταν διέρρευσε ότι αγόρασε, έναντι 55 εκατ. ευρώ, το "ακριβότερο οικόπεδο στην Ελλάδα”, όπως χαρακτηριζόταν το κτήμα και το ιδιωτικό αεροδρόμιο του αείμνηστου επιχειρηματία και πρωτοπόρου πιλότου Τάσου Αλεξίου, στο Πόρτο Χέλι. Οι επενδύσεις του Ιρλανδού συνεχίστηκαν με την αγορά δύο εκ των γνωστότερων ξενοδοχείων της περιοχής: των AKS Hinitsa Bay και AKS Porto Heli. 

Το project και οι δασικοί χάρτες 

Στην ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας  αναφέρεται συγκεκριμένα πως γνωμοδοτεί θετικά επί της ΣΜΠΕ για τη δημιουργία Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος (ΣΤΚ), συνολικής δυναμικότητας 607 κλινών, που περιλαμβάνει ξενοδοχείο κατηγορίας 5*, δύο Κέντρα Αναζωογόνησης ως ειδικές τουριστικές υποδομές και Τουριστικές Επιπλωμένες Κατοικίες, σε γήπεδο έκτασης 641.966,16 τ.μ., που περιλαμβάνει εκτάσεις ιδιωτικού δάσους εμβαδού 185.582,67 τ.μ., στην εκτός σχεδίου περιοχή "Χηνίτσα” του Δήμου Ερμιονίδας, Π.Ε. Αργολίδας, εταιρείας Hinitsa Bay Holdings Μονοπρόσωπη Α.Ε.

Στην έκταση στην οποία θα αναπτυχθεί το project περιλαμβάνονται σήμερα το ξενοδοχείο "AKS Hinitsa Bay”, το εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο Αλεξίου και η κατοικία του πρώην ιδιοκτήτη, αδόμητες εκτάσεις και εκτάσεις ιδιωτικού δάσους.

Η εμπλοκή εκτάσεων ιδιωτικού δάσους προκαλεί ανησυχία, παρά τις διαβεβαιώσεις του φορέα ανάπτυξης του project ότι "ουδεμία επέμβαση συντελείται” στις εν λόγω εκτάσεις και ότι "η ανάπτυξη του γηπέδου θα γίνει με τον χαμηλότερο συντελεστή δόμησης για την ανάπτυξη ΣΤΚ, ήτοι 0,07 (έναντι του ανώτατου επιτρεπόμενου 0,20)”.

Μάλιστα, περαιτέρω ανησυχία και εύλογες απορίες προκαλεί η σύγκριση ανάμεσα στο Γενικό Χωροταξικό Διάγραμμα που παρατίθεται στη ΣΜΠΕ (στο οποίο παρουσιάζεται η οργάνωση των επιμέρους Ζωνών Ξενοδοχείου, Τουριστικών Επιπλωμένων Κατοικιών και Προστασίας Δασικών Εκτάσεων), και τον δασικό χάρτη που αναρτήθηκε το 2021. Συγκεκριμένα, η περιοχή που προορίζεται για τις τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες περιλαμβάνει εκτάσεις που στον αναρτημένο δασικό χάρτη εμφανίζονται ως δασικές.

Αξιοσημείωτο είναι πως στον -μερικώς κυρωμένο από το 2022- δασικό χάρτη οι ίδιες εκτάσεις δεν φέρουν καμία διαγράμμιση, γεγονός που, σύμφωνα με πληροφορίες, συμβαίνει είτε όταν έχει υποβληθεί αντίρρηση είτε όταν πρόκειται για σχέδιο πόλης. Σημειωτέον ότι οι αντιρρήσεις που κατατίθενται κατά των αναρτηθέντων Δασικών Χαρτών εξετάζονται από ανεξάρτητες επιτροπές, ενώ όλες οι σχετικές αποφάσεις δημοσιεύονται στη Διαύγεια.

Κατά την έρευνά μας στη Διαύγεια, εντοπίσαμε μια απόφαση της 2ης Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων Δασικού Χάρτη Π.Ε. Αργολίδας από τον Απρίλιο του 2023, η οποία αποδεχόταν πλήρως αίτημα (σ.σ. με ημερομηνία τον Μάιο 2022) από την εταιρεία "Τάσος Αλεξίου Α.Ε. Ξενοδοχειακαί, Τουριστικαί και Τεχνικαί Επιχειρήσεις”, για διόρθωση "πρόδηλου σφάλματος”, το οποίο αφορούσε τις επίμαχες εκτάσεις. Στο αίτημα γινόταν λόγος για "απεικόνιση εμφανώς λανθασμένη αγροτικής έκτασης ως δασική”. Σημειωτέον ότι η "Τάσος Αλεξίου Α.Ε.” έχει πλέον μετονομαστεί σε "Hinitsa Bay Holdings”, που είναι ο φορέας του εν λόγω project.

Οπότε, περιοχές που αρχικά χαρακτηρίζονταν ως δασικές στον αναρτημένο δασικό χάρτη φαίνεται ότι έχουν πλέον "αποχαρακτηριστεί” μέσω της διαδικασίας διόρθωσης "πρόδηλου σφάλματος". Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να ενσωματωθούν στον τελικό κυρωμένο χάρτη, μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, καθώς πρέπει πρώτα να εξεταστούν όλες οι αντιρρήσεις και τα πρόδηλα σφάλματα του συγκεκριμένου ΟΤΑ. Μετά την κύρωση του χάρτη, υπάρχει επίσης η δυνατότητα υποβολής νέων αντιρρήσεων κατά της απόφασης της κύρωσης, είτε από το Δημόσιο είτε από οποιονδήποτε διαφωνεί με το περιεχόμενό του.

Πηγή προσκείμενη στον φορέα ανάπτυξης του έργου με την οποία επικοινώνησε το Capital.gr υπογράμμισε ότι ειδικότερα οι εκτάσεις γύρω από τον αεροδιάδρομο στο ακίνητο Αλεξίου είχαν χαρακτηριστεί "αυτονόητα λανθασμένα" ως δασικές στον αναρτημένο χάρτη. Υποστήριξε δε ότι ο φορέας του project έχει αγοράσει τελεσίδικα αγροτικές εκτάσεις και τελεσίδικα ιδιωτικές δασικές εκτάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι εκτάσεις δασικού χαρακτήρα αποχαρακτηρίζονται και χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για τουριστική ανάπτυξη προκαλεί σοβαρά ερωτήματα. 

capital.gr

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.