Οκτώ χρόνια από το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο στην Κίναρο
Οκτώ χρόνια από το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο στην Κίναρο
Σαν σήμερα 11 Φεβρουαρίου 2016 το μοιραίο Agusta Bell 212 ΠΝ-28 που βρισκόταν σε προγραμματισμένη νυχτερινή αποστολή στο πλαίσιο της άσκησης «ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16», προσέκρουσε σε βράχο ύψους 200 μέτρων στη νήσο Κίναρο.
Ήταν λίγο πριν τις 8 το πρωί όταν εντοπίστηκαν από ελικόπτερο S-70 και Super Puma τα συντρίμμια του ελικοπτέρου που κατέπεσε στις 2:45 τα ξημερώματα στην περιοχή του νησιού Κίναρος. Στην περιοχή έσπευσε για επιβεβαίωση η φρεγάτα ΥΔΡΑ.
Το αδικοχαμένο πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελούσαν οι: Υποπλοίαρχοι Πανανάς Κωνσταντίνος, Τουλίτσης Αναστάσιος και ο μηχανικός ανθυπασπιστής Ευαγγέλου Ελευθέριος.
Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» προκειμένου να εκτελέσει άσκηση εντοπισμού στόχων επιφανείας, κατά τη διάρκεια της άσκησης…
Το χρονικό της τραγωδίας
Το στίγμα του ελικοπτέρου (απώλεια σήματος και επικοινωνιών) χάθηκε από τα ραντάρ περίπου στις 2.45 τα ξημερώματα της 11ης Φεβρουαρίου 2016, ενώ πετούσε πάνω από τη νήσο Κίναρο στο Κεντρικό Αιγαίο. Το AB-212ASW είχε προηγουμένως απονηωθεί από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και εκτελούσε νυχτερινή πτήση εντοπισμού πυραυλακάτου (ΤΠΚ) της ΔΤΣ που βρισκόταν σε «αγκίστρωση» σε απόμερο κολπίσκο, προκειμένου να εξομοιώσει απειλή για ομάδα μάχης επιφανείας, στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου της άσκησης «ΑΣΤΡΑΠΗ».
Το ΠΝ-28 σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες ενδείξεις πετούσε σε χαμηλό ύψος. Σύμφωνα με τηνενημέρωση που είχε γίνει από ΓΕΝ:“Aναφέρθηκε απώλεια επικοινωνίας, γεγονός που σήμανε αμέσως συναγερμό με ταυτόχρονη έναρξη επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης”. Στην επιχείρηση συμμετείχαν από την πρώτη στιγμή φρεγάτες του ΠΝ με τα οργανικά τους ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, ε/π έρευνας διάσωσης (SAR) τύπου Super Puma της ΠΑ, ένα μεταγωγικό C-130H που εκτέλεσε έρευνα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ κλήθηκαν να συνδράμουν άνδρες της 31ης Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης της ΠΑ και βατραχάνθρωποι της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.
Τελικά στις 4:40 π.μ. ελικόπτερο Aegean Hawk εντόπισε θερμικό ίχνος σε απόκρημνη περιοχή στη νήσο Κίναρο, ενώ στις 7:01 υπήρξε και οπτικός εντοπισμός. Η περιοχή στην οποία εντοπίστηκαν τα συντρίμμια ήταν πάρα πολύ απόκρημνη, γεγονός που δυσκόλεψε την επιχείρηση εντοπισμού τυχόν επιζώντων...
Οι χειρότεροι φόβοι όλων επαληθεύτηκαν λίγες ώρες αργότερα, όταν εντοπίστηκαν οι σωροί του υποπλοίαρχου Κωνσταντίνου Πανανά και του ανθυπασπιστή Ελευθέριου Ευαγγέλου. Λόγω του απόκρημνου της περιοχής, η σορός του τρίτου αξιωματικού, του κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου ΑΒ-212, υποπλοιάρχου Αναστάσιου Τουλίτση, βρέθηκε μετά από έρευνες μίας μέρας, επισφραγίζοντας τον τραγικό επίλογο που επεφύλαξε η μοίρα για τους τρεις ιπτάμενους του Πολεμικού μας Ναυτικού.Οι αρχικές εκτιμήσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε ότι το ελικόπτερο προσέκρουσε στην κορυφή του λόφου της νησίδας, ύψους 295 μέτρων. Η ουρά του ελικοπτέρου που αποκολλήθηκε βίαια, βρέθηκε στην κορυφή απόκρημνης χαράδρας στο βορειοδυτικό άκρο της Κινάρου, ενώ τα υπόλοιπα τμήματα έπεσαν σε χαράδρα και στη θάλασσα σε δύσκολα προσβάσιμη περιοχή της νησίδας.
Όλα φαίνεται ότι o οδήγησαν στην τραγική αυτή κατάληξη, όταν το πλήρωμα προσπάθησε να πετάξει πάνω από το λόφο ύψους τριακοσίων μέτρων, στη βορειοδυτική πλευρά της Κινάρου, με κατεύθυνση την ανατολική πλευρά, προκειμένου το Ε/Π να «προσβάλει» ή να αναγνωρίσει «εχθρικό» πλοίο και τελικά προσέκρουσε με σφοδρότητα στο ύψωμα.
Αρχικώς, δεν αποκλείστηκε η μηχανική βλάβη, αιτία που εν συνεχεία διαψεύστηκε καθώς επιβεβαιώθηκε ότι την ώρα του ατυχήματος, φαίνεται πως υπήρχε χαμηλή ορατότητα - τόσο λόγω της νύχτας - όσο και λόγω της ομίχλης από την υγρασία στην ευρύτερη περιοχή. Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού υπογράμμισαν ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο δεν αντιμετώπιζε τεχνικά προβλήματα, και ορθά επεσήμαναν ότι είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες εργασίες.
Με βάση τα στοιχεία που έγιναν γνωστά το μοιραίο ελικόπτερο πετούσε σε ύψος μικρότερο των 200 ποδών, κάτι σύνηθες για τέτοιου είδους πτήσεις. Είναι δεδομένο ότι σε πάρα πολλά αεροσκάφη και ελικόπτερα παλαιάς τεχνολογίας έχει γίνει στο παρελθόν (και εξακολουθεί να γίνεται), από πάρα πολλές αεροπορικές δυνάμεις, χρήση διοπτρών νυχτερινής όρασης, σε συνδυασμό με τον κατάλληλο συμβατό φωτισμό για την διεξαγωγή νυχτερινών πτήσεων.
επιμελεια Αντωνια
Δεν υπάρχουν σχόλια