Τα πιο ξεχωριστά Πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας
Πάσχα για τον περισσότερο κόσμο σημαίνει μαγειρίτσα, αρνάκι στη σούβλα και τσούγκρισμα αυγών. Όπου και αν σε βρει φέτος, στο χωριό, στην πόλη ή σε κάποιο νησί τα παραπάνω θα τα γευτείς σίγουρα. Τι παίζει όμως ανά την Ελλάδα; Απ' τις κούνιες και το φλερτ ανάμεσα σε νεαρά αγόρια και κορίτσια που αναβιώνει σε κάποια κυκλαδονήσια μέχρι τις αυγομαχίες στη Μακεδονία, το σπάσιμο των σταμνών στην Κέρκυρα και τα αερόστατα του Λεωνιδίου αυτά που θα δεις παρακάτω είναι μερικά απ' τα πιο χαρακτηριστικά πασχαλιάτικα έθιμα στη χώρα.
Οι μπότηδες στην Κέρκυρα
Ίσως ο πιο φημισμένος προορισμός για τις μέρες του Πάσχα, η Κέρκυρα έχει διάφορα έθιμα αυτές τις μέρες και τα τιμά με μεγάλη κατάνυξη. Το πιο γνωστό βέβαια είναι το σπάσιμο των σταμνών, οι «μπότηδες», που γίνεται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου. Πρόκειται για ένα έθιμο που προέρχεται από τους καθολικούς οι οποίοι συνήθιζαν να πετάνε από το παράθυρο παλιά αντικείμενα για να τους φέρει καινούρια ο νέος χρόνος.
Γνωστό είναι, επίσης, το έθιμο της μαστέλας, όπου στολίζουν ένα μισοβάρελο με μυρτιές και κορδέλες και οι περαστικοί καλούνται να ρίξουν μέσα κέρματα για το καλό. Με την πρώτη καμπάνα της Ανάστασης, κάποιος βουτάει μέσα στο βαρέλι για να μαζέψει τα κέρματα.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Πάσχα στην Κέρκυρα είναι το έθιμο του σεισμού, της αναπαράστασης δηλαδή του σεισμού που ακολούθησε, κατά τις γραφές, την πρώτη Ανάσταση του Χριστού.
Το έθιμο της κούνιας στις Κυκλάδες
Ένα από τα πιο ξεχωριστά έθιμα των ημερών στις Κυκλάδες είναι το «έθιμο της κούνιας» που αναβιώνει στην Κύθνο, τη Μήλο αλλά και την Ίο. Την ημέρα του Πάσχα στήνεται μια μεγάλη ξύλινη κούνια στην οποία ανεβαίνουν αγόρια και κορίτσια που ανταλλάζουν στιχάκια. Με αυτό τον τρόπο ένας νέος ή νέα όταν κουνούσε κάποιον άλλο εκδήλωνε το ενδιαφέρον του ενώπιον όλου του χωριού.
Στη Μήλο, επίσης, καίνε τον Ιούδα και έχουν το έθιμο του «μπαρουτιού». Συγκεκριμένα στα χωριά Τριοβασάλο, Άγιο Γεώργιο και Πέρα Τριοβασάλο οι κάτοικοι διαγωνίζονται για το ποιος οικισμός θα πετάξει τις περισσότερες δυναμίτιδες.
Η αναπαράσταση του θείου δράματος στην Πάρο
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην Μάρπησσα της Πάρου, κατά μήκος της περιφοράς του Επιταφίου λαμβάνουν χώρα σκηνές από τη ζωή και τα Πάθη του Χριστού, με πρωταγωνιστές νέους και παιδιά του χωριού, ντυμένους με ρούχα εκείνης της εποχής.
Ο ρουκετοπόλεμος της Χίου
Μαζί με το Χριστός Ανέστη, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στον Βροντάδο εκτοξεύονται στον ουρανό σχεδόν ταυτόχρονα περί τις 50 χιλιάδες ρουκέτες από τους επίδοξους ρουκετατζήδες, νέους και μεγαλύτερους, που δουλεύουν ασταμάτητα για να προετοιμαστούν για τον ρουκετοπόλεμο μήνες ολόκληρους.
Τι και αν πέρυσι ο γνωστός ρουκετοπόλεμος δεν έγινε για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια, λόγω προσφυγής των κατοίκων, φέτος οι ρουκετατζήδες εμφανίζονται αποφασισμένοι να επανέλθουν και όπως φαίνεται θα σειστεί και πάλι ο τόπος.
Τα «τσούνια» της Σίφνου
Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα σε ορισμένα χωριά της Σίφνου γίνονται «τα τσούνια», ένα παιχνίδι ανά ζεύγη όπου με μια ξύλινη μπάλα οι παίκτες επιχειρούν να ρίξουν κάτω τα εννιά ξύλινα «τσούνια».
Φολεγανδρίτικες μπαλωθιές
Με ιδιαίτερη κατάνυξη γιορτάζεται το Πάσχα και στη Φολέγανδρο, όπου γίνεται τριήμερη περιφορά της εικόνας της Παναγίας με ομοβροντίες βεγγαλικών. Η εικόνα της Παναγίας γυρίζει πόρτα-πόρτα όλο το νησί από την Κυριακή έως την Τρίτη, οι κάτοικοι την υποδέχονται με μπαλωθιές και οι νοικοκυρές κερνάνε τον κόσμο με διάφορα γλυκίσματα, τοπικά εδέσματα και ρακή.
Αερόστατα στο Λεωνίδιο
Κάθε χρόνο το βράδυ της Ανάστασης ο ουρανός πάνω απ' το Λεωνίδιο γεμίζει μικρά αυτοσχέδια αερόστατα. Σύμφωνα με την παράδοση, τη στιγμή της Ανάστασης επικρατεί πάντα νηνεμία άσχετα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν πριν.
Σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα
Στην Καλαμάτα το Πάσχα γιορτάζεται με πολλά βεγγαλικά και αυτοσχέδια δυναμιτάκια που προκαλούν μικρούς «σεισμούς»! Σε ορισμένα χωριά όπως και στην πόλη καίνε τον Ιούδα με σαϊτοπόλεμο την Κυριακή του Πάσχα, ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στους απελευθερωτικούς αγώνες του ’21.
Αυγομαχίες στη Μακεδονία
Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, στη Δημοτική Κοινότητα Κρηνίδων του Δήμου Καβάλας αναβιώνουν οι «αυγομαχίες». Μικροί και μεγάλοι παρουσιάζουν τα αυγά τους και ξεκινούν μια ιδιόμορφη μάχη τσουγκρίσματος. Νικητής είναι αυτός που θα έχει τα λιγότερα σπασμένα αυγά και άρα τα πιο δυνατά. Η προετοιμασία αυτής της γιορτής ξεκινάει εβδομάδες πριν, με τη συγκέντρωση των καλύτερων αυγών.
«Αυγομαχίες» γίνονται τη δεύτερη μέρα του Πάσχα και στην Καστανούσα του δήμου Κερκίνης, στις Σέρρες. Το έθιμο αυτό είναι Ποντιακό και συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό.
Δεν υπάρχουν σχόλια