Αγχος στο Μαξίμου για τους 151 της Συμφωνίας των Πρεσπών -Τι φοβούνται

 Αγχος στο Μαξίμου για τους 151 της Συμφωνίας των Πρεσπών -Τι φοβούνται

Σε κλίμα ολοκληρωτικής σύγκρουσης, κορυφώνεται τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής -με ονομαστική ψηφοφορία- η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η χθεσινή ημέρα στιγματίστηκε από κλίμα ακραίας πόλωσης και το θερμόμετρο αναμένεται ξανά να χτυπήσει «κόκκινο». Από τη μία, στο Μέγαρο Μαξίμου αισθάνονται μια σχετική... ανακούφιση αναφορικά με τους 151, καθότι περιμένουν ξεκάθαρα πια τη στήριξη (πέρα από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) των «έξι», που είναι οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Σπύρος Δανέλλης, Κώστας Ζουράρις, Κατερίνα Παπακώστα.
Από την άλλη, στη σκιά και της διαγραφής του Σπύρου Δανέλλη από το Ποτάμι, οι κυβερνητικοί φαίνεται πως αγωνιούν για τυχόν παράπλευρες απώλειες σε ό,τι αφορά στην έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και η αμφιταλαντευόμενη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη τις τελευταίες ώρες περί αποχής από την ψηφοφορία δεν τους αφήνει ασυγκίνητους.
Πολιτικό κόστος αν δεν περάσουν τον πήχη των 151
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος χθες από τη Βουλή στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, απευθύνθηκε στο Σώμα λέγοντας πως έπραξε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό. Και αναφερθείς στη στάση των βουλευτών υπογράμμισε ότι «θα σταθούν στο ύψος της συνείδησής τους, στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης απέναντι στον τόπο και στο πατριωτικό συμφέρον».
Ο διακηρυγμένος στόχος για τη Συμφωνία είναι η πλειοψηφία των 151. Στην αντίθετη περίπτωση (αν και η Συμφωνία μπορεί να περάσει «επί των παρόντων» και δεν απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία) είναι σαφές ότι θα πρόκειται για πολιτική ήττα της κυβέρνησης. Όπερ και παραδέχθηκε χθες ο πρόεδρος της Βουλής. «Κανείς δεν θα θέσει ζήτημα μη ισχύος, αλλά καλό είναι για τη χώρα και τη Βουλή να υπάρχει μια σαφής πλειοψηφία», είπε ο Νίκος Βούτσης!
Η πλειοψηφία για τις Πρέσπες
Σημειωτέον ότι σε αυτή την ψηφοφορία η κυβέρνηση προσβλέπει (πέρα από τους 145) στις θετικές ψήφους των Σπ. Δανέλλη, Θ. Παπαχριστόπουλου, Ελ. Κουντουρά, Κ. Παπακώστα, Θ. Θεοχαρόπουλου, Στ. Θεοδωράκη, Γ. Μαυρωτά και Σπ. Λυκούδη.
Ερώτημα το πότε θα τη φέρει ο Τσίπρας στη Βουλή
Μεγάλο ερώτημα παραμένει ο ακριβής χρόνος που θα έρθει η Συμφωνία στη Βουλή. Παραμένει αβέβαιο αν ο κ. Τσίπρας θα επισπεύσει ή αν θα επιλέξει να αποσυνδέσει (για ευνόητους λόγους) τις διαδικασίες και να μην προχωρήσει τόσο βιαστικά. Μέχρι τότε, πάντως, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πιέζει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
Αφού κοινή πεποίθηση στο εσωτερικό της είναι ότι μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ και την εκδήλωση στη Μέγαρο Μουσικής, δημιουργούνται σταδιακά όροι για συστράτευση του ΣΥΡΙΖΑ με τις προοδευτικές δυνάμεις πέραν του Κοινοβουλίου. Εξ αυτού του λόγου ασκούν κριτική στο ΚΙΝΑΛ, κατηγορώντας τη Φώφη Γεννηματά ότι ταυτίζεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.