ΈKTAKTO: Η Αγκυρα χαρακτηρισε «περιοχή Τουρκικής Κυριαρχίας» το κεντρικό Αιγαίο και εκδίδοντας διεθνή αγγελία «κατηγορίας Β» «πετά εκτός» τα Ελληνικά αλιευτικά

 
Η Τουρκία εξέδωσε διεθνή αγγελία «κατηγορίας Β» ( Β3108/17 Δεκ 2018) για εκτέλεση στρατιωτικής άσκησης το 2019 σε περιοχή μεταξύ Αη Στράτη, Λήμνου, και Λέσβου εντός του FIR Αθηνών (βλ. .χάρτη), με την οποία δηλώνει διεθνώς ότι «περιοχή της άσκησης κείται αποκλειστικά σε τουρκική επικράτεια- κυριαρχία».
Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζει επισήμως διεθνή ύδατα στο Αιγαίο κα βρίσκονται εντός της τουρκικής επικράτειας.
Τα αποτελέσματα δεν έχουν σχέση μόνο με στρατιωτικά ή πολιτικά «παρατράγουδα» που ξεκινούν, αλλά και με οικονομικά συμφέροντα:
Το δυτικό τμήμα της περιοχής, για το οποίο η Τουρκία ισχυρίζεται διεθνώς ότι αποτελεί τουρκική κυριαρχία βρίσκεται 18 ν.μ. από τις ακτές του Αη Στράτη, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στη ζώνη αλιείας.
Και τούτο γιατί η Τουρκία στο μακρινό 1964 καθόρισε με νόμο την τουρκική ζώνη αλιείας στα 12 νμ, ενώ η Ελλάδα ακόμα και μέχρι σήμερα αδιαφορεί και περιορίζεται σε ζώνη αλιείας όση και τα χωρικά ύδατα της δηλαδή 6νμ.
Με την παρούσα άσκηση και τη διεθνή αγγελία που τη συνοδεύει ,με την παράνομη τουρκική κυριαρχία, η τουρκική ζώνη αλιείας εκτείνεται 12 νμ δυτικά από την περιοχή της τουρκικής άσκησης και φτάνει 6 νμ από τις ακτές του Αη Στράτη.
Επομένως τα ελληνικά αλιευτικά που θα ψαρεύουν πέρα από τα 6νμ από τις ακτές του Αη Στράτη, η Τουρκία θα θεωρεί ότι παραβιάζουν την τουρκική ζώνη αλιείας με τον κίνδυνο επανάληψης επεισοδίων παρόμοιων με αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή Αλεξανδρούπολης- Καβάλας- Λήμνου.
Όπως φαίνεται στο χάρτη η περιοχή της τουρκικής άσκησης καταλαμβάνει μια μεγάλη περιοχή διεθνούς θάλασσας εντός του FIR Αθηνών.

Η περιοχή εκτείνεται 36 ν.μ. δυτικά από τις τουρκικές ακτές στη διεθνή θάλασσα, φτάνει στο κεντρικό Αιγαίο και απέχει 18 ν.μ. από τον Αη Στράτη, που κείται ακριβώς στη μέση του Αιγαίου (25ος Μεσημβρινός).
Η Άγκυρα δηλώνει διεθνώς ότι το σύνολο της περιοχής κείται αυστηρώς εντός του FIR Κωνσταντινούπολης και αποτελεί τουρκική κυριαρχία.
Επομένως η Τουρκία στην πράξη, κάνει ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ του FIR Κωνσταντινούπολης και το μετακομίζει μεθοδικά πλέον (ήδη σε τρεις περιοχές Ρόδου- Καστελόριζου, Σαμοθράκης-Αλεξανδρούπολης και τώρα Αη Στράτη -Λήμνου- Λέσβου),προς δυσμάς εκτοπίζοντας την Ελλάδα από το Αιγαίο.
Αυτόν τον απίστευτο, πλην όμως εφαρμοζόμενο πλήρως στην πράξη ισχυρισμό, η τουρκική κυβέρνηση τον βασίζει σε μια ομοίως απίστευτη, πλην όμως σταθερά εφαρμοζόμενη, παράνομη και τραβηγμένη από τα μαλλιά ερμηνεία περιοχικών συμφωνιών του ICAO.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις περιοχικές συμφωνίες του ICAO 1950,1952,και 1958, το FIR Κωνσταντινούπολης από τις εκβολές του Έβρου μέχρι το Καστελόριζο καθορίστηκε να ακολουθεί τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας.
Έτσι, η τωρινή αυθαίρετη… μετακόμιση του FIR Κωνσταντινούπολης δυτικά από τις τουρκικές ακτές κατά 36νμ, παρασύρει και τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας, καθιστώντας την περιοχή αυτή και τουρκική κυριαρχία.
Με την πλήρη ακινησία της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν έχει αντιδράσει ούτε κάτ. ελάχιστο, η Τουρκία εφαρμόζει σταθερά και ανεμπόδιστα αυτή την παρανοϊκά παράνομη λεκτική και στρατιωτική πολιτική της από το 2018.
Η μετακόμιση του FIR Κωνσταντινούπολης δυτικά μέσα στη διεθνή θάλασσα και το FIR Αθηνών εφαρμόζεται ήδη συστηματικά από το 2018 στην περιοχή Ρόδου- Καστελόριζου, αλλά και στην περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης- Αλεξανδρούπολης, μετατρέποντας μάλιστα την βραχονησίδα Ζουράφα σε τουρκική επικράτεια.
Η περιοχή της παρούσας τουρκικής άσκησης έχει σχεδιαστεί με χειρουργική ακρίβεια: Η περιοχή της τουρκικής άσκησης εκτείνεται στη διεθνή θάλασσα 36νμ δυτικά από τις τουρκικές ακτές και έχει χωρικά ύδατα 36νμ,παραβιάζοντας κατάφωρα το Δίκαιο της Θάλασσας που επιτρέπει χωρικά ύδατα μέχρι 12 νμ. Δηλαδή η Τουρκία, με αυτήν την άσκηση της- και με νονό την ελληνική κυβέρνηση που δεν αντιδρά αποτελεσματικά -βαφτίζει ένα μεγάλο τμήμα του FIR Αθηνών και της διεθνούς θάλασσας σε τουρκική επικράτεια-κυριαρχία.
Με αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα θέλει να «απαγορεύσει» στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. στην περιοχή Αη Στράτη- Λήμνου-Λέσβου.
Με αυτήν την περιοχή της άσκησης η Τουρκία θέτει στα αζήτητα το FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης, αλλά και την περιοχή Έρευνας και Διάσωσης (SAR), που με απόφαση του ICAO 1958 καθορίστηκε ως περιοχή SAR Αθήνας.
Έτσι, οι πτήσεις των ελληνικών F-16 και Μ-2000,πχ από τη Λήμνο στη Λέσβο, μολονότι πετάνε εντός του FIR Αθηνών, όταν εισέρχονται στο τμήμα της περιοχής της τουρκικής άσκησης, που κείται παράνομα στο FIR Αθηνών, σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς θα φαίνεται ότι παραβιάζουν την τουρκική επικράτεια, καθ’ όσον η Άγκυρα ισχυρίζεται διεθνώς με τις ΝΟΤΑΜ ότι το σύνολο της περιοχής κείται εντός του FIR Κων/λης που αποτελεί τουρκική κυριαρχία.
Η σχεδίαση τα τουρκικής άσκησης ξεπερνά τα όρια της ακριβείας για να καταστήσει νόμιμη την τουρκική παρανομία: Το δυτικό τμήμα της περιοχής, για το οποίο η Τουρκία ισχυρίζεται διεθνώς ότι αποτελεί τουρκική κυριαρχία βρίσκεται 18 ν.μ. από τις ακτές του Αη Στράτη, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στη ζώνη αλιείας.
Και τούτο γιατί η Τουρκία στο μακρινό 1964 καθόρισε με νόμο την τουρκική ζώνη αλιείας στα 12 νμ, ενώ η Ελλάδα ακόμα και μέχρι σήμερα αδιαφορεί και περιορίζεται σε ζώνη αλιείας όση και τα χωρικά ύδατα της δηλαδή 6νμ.
Με την παρούσα άσκηση και τη διεθνή αγγελία που τη συνοδεύει ,με την παράνομη τουρκική κυριαρχία, η τουρκική ζώνη αλιείας εκτείνεται 12 νμ δυτικά από την περιοχή της τουρκικής άσκησης και φτάνει 6 νμ από τις ακτές του Αη Στράτη.
Επομένως τα ελληνικά αλιευτικά που θα ψαρεύουν πέρα από τα 6νμ από τις ακτές του Αη Στράτη, η Τουρκία θα θεωρεί ότι παραβιάζουν την τουρκική ζώνη αλιείας με τον κίνδυνο επανάληψης επεισοδίων παρόμοιων με αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή Αλεξανδρούπολης- Καβάλας- Λήμνου.
Με τη νέα εφεύρεση της Τουρκίας να μετατρέπει τη διεθνή θάλασσα σε τουρκική κυριαρχία- και καθώς ελληνική κυβέρνηση παριστάνει το θεατή και η αντιπολίτευση τον άμοιρο τοποτηρητή- η οριοθέτηση του συνόλου της ελληνικής ΑΟΖ- υφαλοκρηπίδας στο Αν. Αιγαίο μέσα στο FIR Αθηνών θα είναι =μια πολύ δύσκολη υπόθεση.
Και τούτο γιατί η Τουρκία θα αρχίζει να μετράει την ΑΟΖ πέρα από την παράνομη τουρκική κυριαρχία των 36νμ για να φτάσει μέχρι… την Κάρυστο.
Η Τουρκία εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Β3108/18 στις 17 Δεκεμβρίου 2018 για την εκτέλεση της άσκησης στην περιοχή το 2019. Η ελληνική ΥΠΑ απάντησε με τη ΝΟΤΑΜ Α3571 μόνον στις 28 Δεκεμβρίου 2018, ήτοι μετά από 11 ημέρες (!) όταν πλέον ήταν αργά.
Και τούτο διότι οι 11 ημέρες χωρίς ελληνική αντίδραση επέτρεψαν στην Άγκυρα να κατοχυρώνει διεθνώς την παράνομη κυριαρχία σε βάρος όλων των ελληνικών δικαιωμάτων.
– Αυτή η αργοπορία των ελληνικών αντιδράσεων έχει εγκαινιαστεί μέσα στο 2018 και εξακολουθεί προς όφελος των τουρκικών επιδιώξεων. Το γεγονός ακόμα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι εντελώς απρόθυμη θα συνοδεύει τις αργοπορημένες απαντητικές ΝΟΤΑΜ της και με τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπουν οι διεθνείς οργανισμοί, (ΟΗΕ, ICAO IMO) προκειμένου η Τουρκία να σταματήσει την επιθετική πολιτική της, αγγίζει, αν δεν ξεπερνά. τα όρια της συγκάλυψης των τουρκικών ενεργειών.

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.