Το ΕΔΑΔ αποφάσισε να μη δώσει εντολή στη Ρώμη να επιτρέψει τον ελλιμενισμό πλοίου γερμανικής ΜΚΟ


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), στο οποίο προσέφυγε επειγόντως η γερμανική ΜΚΟ Sea-Watch, αρνήθηκε χθες να δώσει εντολή στην κυβέρνηση της Ιταλίας να άρει τη διαταγή που απαγορεύει την είσοδο στα λιμάνια της χώρας πλοίων που έχουν διασώσει μετανάστες στη θάλασσα, ζητώντας πάντως από τη Ρώμη «να συνεχίσει να προσφέρει κάθε απαραίτητη βοήθεια» στα ευάλωτα πρόσωπα που βρίσκονται σε σκάφος που παραμένει στα ανοιχτά, κοντά στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση προσέφυγε στο ΕΔΑΔ με την ελπίδα ότι θα αποφάσιζε να ληφθούν «προσωρινά μέτρα» ώστε να βρεθεί λύση και να αποβιβαστούν οι 42 μετανάστες που παραμένουν αποκλεισμένοι στη θάλασσα επί 13 ημέρες και πλέον.

Την απαγόρευση εισόδου στα ιταλικά χωρικά ύδατα και ελλιμενισμού πλοίων ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες επέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών και ισχυρός άνδρας της κυβέρνησης της Ιταλίας, ο Ματέο Σαλβίνι.

Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, «δεν συντρέχουν εξαιρετικά σοβαροί και επείγοντες λόγοι» για να εφαρμοστούν προσωρινά μέτρα αυτού του είδους - δηλαδή να ζητηθεί από την Ιταλία να υποδεχθεί τους μετανάστες.
Κι αυτό επειδή η Ρώμη επέτρεψε να αποβιβαστούν οι πιο ευάλωτοι μετανάστες, 12 από τους συνολικά 53, ανάμεσά τους έγκυες, και οι εναπομείναντες στο Sea-Watch 3 δεν ανήκουν στις «κατηγορίες των πιο ευάλωτων προσώπων», κατά το σκεπτικό της απόφασης του ΕΔΑΔ.

Ο Σαλβίνι, ο οποίος δεν δίστασε προ ημερών να χαρακτηρίσει το πλοίο της ΜΚΟ «πειρατικό», έσπευσε να χαιρετίσει την εξέλιξη. «Ακόμη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο υποστηρίζει την απόφαση της Ιταλίας να επιβάλλει την τάξη, τη λογική, τη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη: τα λιμάνια είναι κλειστά για τους διακινητές ανθρώπων και τους συνεργούς τους», πέταξε. «Λιγότερες αναχωρήσεις, λιγότερες αφίξεις, λιγότεροι θάνατοι, λιγότερη σπατάλη χρημάτων. Ο δρόμος δεν γυρίζει πίσω», πρόσθεσε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Την Κυριακή, ο Σαλβίνι είχε υποστηρίξει πως το πλοίο θα όφειλε να αποβιβάσει τους μετανάστες στην Ολλανδία, διότι πλέει υπό ολλανδική σημαία, ή στη Γερμανία.

Η πλοίαρχος του Sea-Watch 3, η γερμανίδα Καρόλα Ρακέτε, 31 ετών, δήλωσε χθες στην εφημερίδα La Repubblica διατεθειμένη να σπάσει τον αποκλεισμό, να αψηφήσει τις εντολές της Ρώμης και να εισέλθει στα χωρικά ύδατα για να οδηγήσει τους μετανάστες που διέσωσε το σκάφος της «σε ασφαλή τοπουεσία, στη Λαμπεντούζα», πρόσθεσε όμως ότι θα ανέμενε την απόφαση του ΕΔΑΔ.

Η νεαρή γερμανίδα και η ΜΚΟ Sea-Watch, αν πράγματι επιλέξουν να αψηφήσουν τις διαταγές του Σαλβίνι, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τους ασκηθούν ποινικές διώξεις, να τους επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα από 10.000 ως 50.000 ευρώ και να διαταχθεί η κατάσχεση του σκάφους, βάσει διατάγματος που εγκρίθηκε από την ιταλική κυβέρνηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Στην ξηρά, δεκάδες πόλεις της Γερμανίας έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να υποδεχθούν τους 42 μετανάστες. Ο αρχιεπίσκοπος του Τορίνου Τσέζαρε Νοβίλια γνωστοποίησε χθες ότι η επισκοπή του προτείνει να τους αναλάβει εκείνη.

«Σε ό,τι με αφορά, το Sea-Watch δεν θα φθάσει στην Ιταλία, μπορεί να μείνει εκεί πέρα μέχρι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά», αντέτεινε ο Σαλβίνι. «Πέρασαν 13 ημέρες, είχανε καιρό να πάνε ως την Ολλανδία και να γυρίσουν» διαβεβαίωσε, κατηγορώντας τη ΜΚΟ ότι κρατάει τους μετανάστες «ομήρους» διότι αυτό που επιδιώκει είναι η πολιτική πρόκληση.

Ο Καρμέλο Λα Μάγκρα, ιερέας στη Λαμπεντούζα - όπου η Λέγκα του Σαλβίνι έλαβε το 45% των ψήφων στις ευρωεκλογές του Μαΐου - έχει κατασκηνώσει εδώ και μέρες στο προαύλιο της εκκλησίας του και ζητεί να επιτραπεί να αποβιβαστούν οι μετανάστες, τρεις από τους οποίους είναι ανήλικοι.
Σε βίντεο που δημοσιοποίησε η Sea-Watch, ένας από τους μετανάστες, από την Ακτή Ελεφαντοστού, λέει: «δεν αντέχουμε». «Είμαστε σαν φυλακισμένοι, μας στερούνται τα πάντα. Βοηθήστε μας, σκεφτείτε μας», προσθέτει.

Τον Ιανουάριο, 32 μετανάστες τους οποίους διέσωσε το πλοίο της Sea-Watch παρέμειναν αποκλεισμένοι για 18 ημέρες πριν τους επιτραπεί τελικά να αποβιβαστούν στη Μάλτα, χάρη σε μια συμφωνία για την ανακατανομή τους που κλείστηκε από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.