Πέθανε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας


Ο Ιάπωνος Γιουκίγια Αμάνο είχε εκφράσει την επιθυμία του να παραιτηθεί το επόμενο έτος από τη θέση του γενικού διευθυντή του IAEA. Βρισκόταν στα ηνία του Οργανισμού από το 2009.
Από τη ζωή έφυγε, σε ηλικία 72 ετών, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Γιουκίγια Αμάνο.

Ο ίδιος, γεννημένος στην Ιαπωνία, ανέλαβε τα ηνία του Οργανισμού το 2009, κερδίζοντας – μετά από έξι ψηφοφορίες – τον αντιπρόσωπο της Νότιας Αφρικής, Αμπντούλ Σαμάντ Μίντι.

«Την τελευταία δεκαετία, ο Οργανισμός έφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα για την επίτευξη των στόχων της “Ατομικής Ενέργειας για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη”, χάρη στη στήριξη των κρατών – μελών και την αφοσίωση του προσωπικού. Είμαι πολύ υπερήφανος για τα κατορθώματά μας και ευγνώμων στα κράτη – μέλη και το προσωπικό» ανέφερε στην τελευταία του δήλωση, με την οποία εξέφραζε την επιθυμία να παραιτηθεί το επόμενο έτος από τη θέση του γενικού διευθυντή.

Ο αποθανών επικεφαλής του IAEA, κατά τη διάρκεια του βίου του, συνήθιζε να ισχυρίζεται ότι η δουλειά του Οργανισμού είναι περισσότερο τεχνική και λιγότερο πολιτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμάνο, από το 1972 έως το 2005, εργαζόταν στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας. Στη συνέχεια ορίστηκε ως επικεφαλής αντιπρόσωπος του Τόκυο στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.