Παράθυρο μείωσης μελλοντικά των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από τον Ρέγκλινγκ


 Κλάους Ρέγκλινγκ
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε θετική επί της αρχής τη μείωση των στόχων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστούν  οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η ανάπτυξη είναι το σημείο κλειδί για τη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και ερωτηθείς για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, είπε ότι δεν είναι σχετική αυτή η συζήτηση επί του παρόντος και τόνισε ότι η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι ακολουθεί το συμφωνημένο δημοσιονομικό πλαίσιο.
Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μελλοντικά.

«Στον ESM σχεδιάζουμε με προοπτική 40 ετών και θα συνεχίσουμε να συντάσσουμε έκθεση βιωσιμότητας χρέους όπου μέτρα ελάφρυνσης χρέους, ανάπτυξη, δημοσιονομικά μέτρα, δημοσιονομική ισορροπία θα πρέπει να μελετώνται συνολικά. Και αυτό μπορεί να αλλάξει στην πορεία του χρόνου», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για μείωση των φόρων, σημείωσε ότι επί της αρχής είναι θετική κίνηση. «Για εμάς, το ερώτημα είναι τι είναι φιλικό προς την ανάπτυξη και τι όχι. Είναι γεγονός ότι η φορολογία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, είναι υψηλή. Οπότε, η μείωση των φόρων είναι κάτι καλό επί της αρχής» διευκρίνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι το ερώτημα είναι πώς θα χρηματοδοτηθεί η μείωση των εσόδων, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, καθώς ο αριθμός πολιτών που πληρώνουν φόρο εισοδήματος είναι σχετικά μικρός σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο επικεφαλής του ESM είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε στον κ. Ρέγκλινγκ ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους.

​Εξάλλου, μιλώντας σε συνέδριο του Economist, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα μπορούσε να συνδυαστεί με μείωση του αφορολόγητου.

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.