«Κόκκινος» συναγερμός σε ευρωαγορές και Χ.Α.


ΑΜΑΛΙΑ ΚΑΤΖΟΥ

Σε πτωτικό σπιράλ παραμένουν εγκλωβισμένα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά το β’ τρίμηνο εντείνει της ανησυχίες για τις προοπτικές της Ευρωζώνης.
Τα «σύννεφα» πάνω από τις παγκόσμιες χρηματαγορές έχουν πυκνώσει και αυξάνονται οι φωνές που «βλέπουν» συνέχιση της διόρθωσης στις αγορές.
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, το Brexit, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, η ασθενική ανάπτυξη στην Ευρώπη και η εύθραυστη εικόνα του τραπεζικού κλάδου αποτελούν τους «μαύρους κύκνους» για τα χρηματιστήρια, τα οποία φαίνεται να έχουν εισέλθει σε φάση διόρθωσης.
Υπό αυτές τις συνθήκες οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα και αποεπενδύονται μαζικά από τις ευρωπαϊκές μετοχές. Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν πως η διόρθωση στις αγορές θα συνεχιστεί.
Ισχυρές πιέσεις εξακολουθούν να δέχονται οι τραπεζικές μετοχές στα ευρωπαϊκάταμπλό στον απόηχο των μειώσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και των εκτιμήσεων για πολύ χαμηλότερη ανάπτυξη.
Αρνητικό αντίκτυπο στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει και η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ιταλία.
Οικονομολόγοι «κρούουν» καμπανάκι πως αν επιδεινωθεί η ιταλική κρίση, οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία αλλά κυρίως για την ευρωπαϊκή περιφέρεια θα είναι σημαντικές.
Εκτός, όμως, από την Ιταλία, ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός πως η γερμανική οικονομία, η ατμομηχανή της Ευρώπης βυθίστηκε στην ύφεση κατά το β’ τρίμηνο.
«Οι εμπορικές εντάσεις, η παγκόσμια αβεβαιότητα και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας γονάτισαν εν τέλει τη γερμανική οικονομία», επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski, προσθέτοντας ότι «η αυξημένη αβεβαιότητα έχει επηρεάσει το κλίμα και επομένως την οικονομική δραστηριότητα».
Και το εκρηκτικό «κοκτέιλ» που απειλεί την Ευρώπη συμπληρώνεται από την αυξημένη πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να βγει εκτός Ευρώπης χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Banks, στον οποίο συμμετέχουν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, καταγράφει πτώση 10% φέτος και υποαποδίδει σε σχέση με το βασικό δείκτη των ευρωπαϊκών μετοχών Stoxx 600 που σημειώνει κέρδη 10% την ίδια περίοδο. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι πως μετοχές τραπεζών της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το 20%.

Βίαιη πτώση για Χ.Α. και τράπεζες  

Αναφορικά με το ελληνικό χρηματιστήριο, η τάση είναι πτωτική από τις αρχές Αυγούστου, με το διεθνές κλίμα να ασκεί αρνητική επίδραση στις ελληνικές μετοχές. 
Ο μεγάλος ασθενής της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς δεν είναι άλλος από τον τραπεζικό κλάδο, που στις 9 συνεδριάσεις του Αυγούστου καταγράφει πτώση της τάξης του 25%, όταν το αντίστοιχο διάστημα, δηλαδή από την 1η του μηνός οι απώλειες του γενικού δείκτη διαμορφώνονται περί το 10%. 
Ειδικότερα οι μετοχές της Εθνικής, Alpha, Eurobank και Πειραιώς από αρχές του μήνα καταγράφουν υποχώρηση περί το 25%. 
Αυτό που προκάλεσε έκπληξη είναι η μαζικότητα των εντολών πώλησης στις τελευταίες συνεδριάσεις, με τους όγκους και τους τζίρους στα τραπεζικά blue να είναι ενισχυμένοι παρά την αυγουστιάτικη ραστώνη. 
Σύμφωνα με αναλυτές απαιτείται άμεσα ανοδική αντίδραση για να ανακοπεί η πτώση και να βελτιωθεί η επενδυτική ψυχολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.