Επιστροφές μεταναστών: Η πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στις Βρυξέλλες
Η Ελλάδα, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιώργου Κουμουτσάκου κατέθεσε την πρότασή της για την ενίσχυση των επιστροφών μεταναστών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος κατέθεσε στις Βρυξέλλες την ελληνική πρόταση για ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσης ή τρίτες χώρες.
Τα έξι σημεία της ελληνικής πρότασης
Η πρόταση της Ελλάδας για την επιστροφή μεταναστών βασίζεται σε έξι σημεία τα οποία είναι τα εξής:
- Eνίσχυση του ευρωπαϊκού χαρακτήρα των επιστροφών με επαυξημένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και σκοπό τη δημιουργία ευέλικτων και αποτελεσματικών διαδικασιών αλλά και τον περιορισμό του διοικητικού κόστους μέσω συντονισμένων επιστροφών.
- Αξιοποίηση των μεταναστευτικών συνδέσμων (Immigration Liaison Officers) στις χώρες προέλευσης ώστε να γίνονται ανεμπόδιστα οι επιστροφές και γίνονται πιο εύκολα οι σχετικές διαδικασίες εκεί.
- Παροχή κινήτρων και αντικινήτρων στις τρίτες χώρες ώστε να επιτευχθεί συνεργασία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και την αποχή επιστροφών. Για την επίτευξη αυτού θα μπορούν να αξιοποιηθούν οι εμπορικές πολιτικές με τις τρίτες χώρες, η αναπτυξιακή βοήθεια, η δημιουργία οδών νόμιμης μετανάστευσης ή το καθεστώς visa.
- Ενίσχυση του νομικού πλαισίου (οδηγία επιστροφών, αμοιβαία αναγνώριση αποφάσεων επιστροφών, πληροφοριακό σύστημα Σένγκεν). Η αμοιβαία αναγνώριση αποφάσεων επιστροφών θα ανοίγει το δρόμο ώστε οι αποφάσεις να εφαρμόζονται άμεσα από τις ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να έχει σημασία σε ποιο κράτος μέλος εκδόθηκε η απόφαση (το υφιστάμενο σύστημα προβλέπει επιστροφή στη χώρα εισόδου και μετά στην χώρα προέλευσης). Η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την Οδηγία Επιστροφών θα διευκολύνει την επιτάχυνση των εσωτερικών διαδικασιών των κρατών μελών για τη διαχείριση υποθέσεων επιστροφών.
- Ενίσχυση πολιτικών επανενσωμάτωσης πολιτών οι οποίοι επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης, ώστε να αποφευχθεί το να μεταναστεύσουν ξανά μέσω παράνομων οδών.
- Αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της ΕΕ στη διαχείριση του μεταναστευτικού με τη δίκαιη κατανομή των βαρών.
Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις
Η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, απέσπασε θετικές αντιδράσεις από τα μέλη του Συμβουλίου και αναμένεται να συζητηθεί περαιτέρω.
«Οι προτάσεις αυτές είναι ρεαλιστικές και μπορούν να οδηγήσουν στη βελτίωση των επιστροφών τόσο προς την Τουρκία στο πλαίσιο της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης του Μαρτίου 2016, αλλά κυρίως προς τις χώρες καταγωγής των μεταναστών», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος.
Στις συναντήσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός συζήτησε την ανάγκη παροχής έμπρακτης αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εταίρων στην αντιμετώπιση του ζητήματος.
Δήλωσε δε πως οι συνεχείς απειλητικές δηλώσεις της Τουρκίας περί «ανοίγματος των πυλών» αποτελούν παράγοντα προσέλκυσης καθώς αυτό προκαλεί ομάδες προσφύγων και μεταναστών να μετακινούνται προς τα παράλια και προκαλούν, επίσης, τα κυκλώματα των διακινητών να εντείνουν τη δράση τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια