ΥΠΕΞ: Στα χέρια της Αθήνας το Μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης - Δείτε τη συμφωνία

Μελετάται αυτή την ώρα στο υπουργείο Εξωτερικών το Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. 

Το πώς έφτασε στα χέρια της Αθήνας το εν λόγω έγγραφο παραμένει άγνωστο.  Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει δοθεί από λιβυκή πηγή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με την απόφαση για την απέλαση του πρεσβευτή της Λιβύης, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται ότι το περιεχόμενο του μνημονίου αντίκειται στις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η συνεργασία θα κινηθεί στη βάση της αρχής της ίσης κατανομής, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε πως με βάση την αρχή αυτή, στα ελληνικά νησιά δεν θα πρέπει να δοθεί ΑΟΖ.

Δείτε τα έγγραφα της συμφωνίας που έχουν διαρρεύσει:



Σήμερα η ψηφοφορία για το μνημόνιο συνεργασίας από την τουρκική Βουλή

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτηςότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη θα τεθεί προς ψήφιση σήμερα, στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν από χθες είχε δηλώσει ότι η συμφωνία θα πάει άμεσα στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι είναι κίνηση ύψιστης σημασίας και πως πρέπει όλα τα κόμματα (που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο) να στηρίξουν το μνημόνιο. Ανέφερε ότι με το μνημόνιο η Τουρκία άσκησε τα δικαιώματά της που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, όπως ισχυρίστηκε, και πως το μνημόνιο σίγουρα δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.
Επίσης χθες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε την έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων στις θαλάσσιες ζώνες νότια της Κρήτης που οριοθέτησαν μονομερώς Τουρκία και Λιβύη. «Οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων. Πρώτα όμως θα κυρωθούν οι συμφωνίες στα κοινοβούλια των δύο χωρών και μετά θα παραχωρηθούν οικόπεδα» δήλωσε ο κ. Ντονμέζ αποκαλύπτοντας τον σχεδιασμό της τουρκικής κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες, με σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αντίδραση της Ελλάδας.

Πριν από ένα 48ωρο πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει στο πρακτορείο Anadolu ότι στα ελληνικά νησιά δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα και ότι για την υπογραφή της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη προβλήθηκε η αρχή της ίσης κατανομής.

Την επόμενη ημέρα ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ τόνισε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να διεξάγει νέες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης που πρόσφατα υπέγραψε με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.