Άγνωστο ποίημα του Αρχίλοχου, με τα γεγονότα που οδήγησαν στον Τρωικό πόλεμο καθώς και ευαγγέλια που δεν συμπεριλήφθηκαν στην Καινή Διαθήκη περιλαμβάνει η νέα έκδοση παπύρων της ΟΞΥΡΡΥΓΧΟΥ! Και τον αριθμό του θηρίου της Αποκαλύψεως, που δεν είναι 666, αλλά 616…

Του Γιώργου Λεκάκη


Οι πάπυροι της Οξυρρύγχου (Oxyrhynchus Papyri) συμπεριελάμβαναν τελικά και κλασσική ελληνική και ρωμαϊκή λογοτεχνία και διαβάζονται τώρα, για πρώτη φορά, μετά από 2.000 περίπου χρόνια που γράφτηκαν, κι αυτό χάρι στην νέα τεχνολογία..
Τα προηγούμενα δυσανάγνωστα κείμενα ανήκουν σε έναν θησαυρό χειρογράφων σε παπύρους.
Οι μελετητές λένε ότι τα ανακαλυφθέντα γραπτά θα ανοίξουν ένα συναρπαστικό νέο παράθυρο στον αρχαίο κόσμο. βρέθηκαν σε μια αρχαία «χωματερή» στην πόλη Οξύρρυγχο της Αιγύπτου, και η συλλογή «φυλάσσεται» (;;;) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία[1]!!!

Γνωστή ως Oxyrhynchus Papyri, η συλλογή περιλαμβάνει γραπτά κείμενα από μεγάλους κλασσικούς Έλληνες συγγραφείς, όπως ο Όμηρος, οΣοφοκλής, ο Ευριπίδης και άλλοι! Μας δίνουν και νέα κείμενα, άγνωστα έως τώρα,  όπως:

1.Ένα επικό ποίημα του Αρχιλόχου, το οποίο περιγράφει γεγονότα που οδήγησαν στον Τρωικό πόλεμο! Ο Αρχίλοχος ήταν ποιητής του 7ου αι. π.Χ.από την Πάρο!

2.Ευαγγέλια που δεν συμπεριλήφθηκαν στην Καινή Διαθήκη.

3.Πληροφορίες για την άνοδο του χριστιανισμού κατά την Ρωμαϊκή περίοδο. (Η Αίγυπτος έγινε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αφού ο στόλος της Κλεοπάτρας ηττήθη στην μάχη του Ακτίου στην Πρέβεζα, το 31 π.Χ.). Ο χριστιανισμός ξεκίνησε ως ένα μικρό κοινωνικό – και όχι θρησκευτικό – φαινόμενο…

4.Πολιτισμούς της θάλασσας (δηλ. ελληνικούς). Μεταβολές που πραγματοποιούνται, όπως αλλαγές στις φορολογίες, τους κανόνες, τους νόμους, έγγραφα, διαθήκες, λογαριασμούς, ωροσκόπια, ιδιωτικές επιστολές, θα παρουσιάσουν σίγουρα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία!


5.Τέλος, ο τελευταίος τόμος που θα μεταφραστεί, περιλαμβάνει λεπτομέρειες για θραύσματα που δείχνουν τις εκδόσεις του Βιβλίου της Αποκαλύψεως του 3ου - 4ου αιώνα μ.Χ. Έρχεται στο φως, η πρώτη γνωστή μαρτυρία, ορισμένων τμημάτων του έργου (τέλη 3ου  - αρχές 4ουαιώνα). Σε αυτό είναι συναρπαστικό, ότι ο αριθμός που αποδίδεται στο«κτήνος» / θηρίο της Αποκαλύψεως δεν είναι ο 666, που τόσο μελάνι χύθηκε γι’ αυτόν, αλλά ο 616 (ΧΙC)[2]. Δείτε το στην 3η γραμμή του θραύσματος. Συνεπώς, όλα ανατρέπονται, για πολλούς και διάφορους λόγους…



Η συντριπτική πλειοψηφία των παπύρων είναι γραμμένη στα ελληνικά, αφού η πόλις ήταν ελληνική παροικία, ελληνόφωνη (το λέει και το όνομά της). Το όνομα της πόλεως προέρχεται από το ψάρι οξύρρυγχο (με οξύ ρύγχος) που συνδέεται με τον Όσιρι: Η Ίσις κατόρθωσε να μαζέψει και να συναρμολογήσει όλα τα μέλη του νεκρού Όσιρι, εκτός από το αιδοίον του, που το είχε φάει ένας οξύρρυγχος. (Παράδοση που αντιγράφει και παραλλάσσει παλαιότερη ελληνική, σχετιζόμενη με το ψάρι θύνος/τόνος).


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Οι ανασκαφές πρωτοξεκίνησαν το 1895 από τους Άγγλους (Grenfell και Hunt). Οι Άγγλοι όμως παραιτήθηκαν από τα δικαιώματα των ανασκαφών. Άδεια εξασφάλισαν οι Ιταλοί, οι όποιοι είχαν ιδρύσει το 1908 την Εταιρεία Παπυρικών Ερευνών…

[2] Σε άλλα σπαράγματα ο αριθμός είναι ο 665. Βλ. και Ειρηναίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.