Ηρώ Κωνσταντοπούλου: Η 17χρονη ηρωίδα που «γάζωσαν» οι Γερμανοί
Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου είναι η 17χρονη ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης η οποία εκτελέστηκε από τους Γερμανούς.
Γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου 1927 στην Αθήνα- όπου και μεγάλωσε- από ευκατάστατους γονείς καταγόμενους από τη Σπάρτη.
Όντας ακόμα μαθήτρια Γυμνασίου, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ, όπου είχε αναπτύξει έντονη αντιστασιακή δράση κατά των δυνάμεων Κατοχής, παρά το νεαρό της ηλικίας της.
Έκρυβε όπλα και προκηρύξεις κάτω από την σχολική της ποδιά, έγραφε συνθήματα στους τοίχους και κολλούσε αφίσες, προκαλώντας τους Γερμανούς.
Οι συλλήψεις
Την ημέρα των γενεθλίων της, μία ομάδα των Ταγμάτων Ασφαλείας εισέβαλε στο σπίτι της οικογένειάς της στο Κουκάκι και τη συνέβαλαν, αφού πρώτα τη βασάνισαν.
Οι γονείς της, χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες τους, κατόρθωσαν να την απελευθερώσουν, αλλά μόνο προσωρινά. Η Ηρώ συνελήφθη για δεύτερη φορά από την οργάνωση Ες-Ες στις 31 Ιουλίου, κατόπιν ενός σαμποτάζ σε τρένο που μετέφερε πυρομαχικά για λογαριασμό των δυνάμεων κατοχής.
Εκείνη την ημέρα, μόλις, είχε τελειώσει τις απολυτήριες εξετάσεις του Γυμνασίου.
Τα βασανιστήρια
Την έκλεισαν στα κρατητήρια της «Κομαντατούρ» και τη βασάνισαν για τρεις εβδομάδες, προκειμένου να μαρτυρήσει τους συντρόφους της.
Αλλά ούτε τα βασανιστήρια ούτε οι δελεαστικές προτάσεις που της έκαναν, την «λύγισαν». Έτσι, την οδήγησαν στην πτέρυγα μελλοθανάτων του στρατοπέδου Χαϊδαρίου.
«Ντροπή σας. Δεν είστε Ελληνίδες!… Μα δεν ντρέπεστε; Καμιά δεν πρέπει να πάει στη Γερμανία!… Μα τι φοβάστε… Μη σας τουφεκίσουν; Καλύτερα να μας τουφεκίσουν παρά να υποστούμε εξευτελισμούς», φώναζε σε όσες θα επιλέγονταν για τα στρατόπεδα της Γερμανίας, βλέποντάς το ως λυτρωμό στο μαρτύριο τους.
Η εκτέλεση
Το 1944, στις 5 Σεπτεμβρίου, οδηγήθηκε μαζί με άλλους 49 κρατουμένους στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και εκτελέστηκε με 17 σφαίρες, όσα τα χρόνια της, για «παραδειγματισμό», όπως δήλωσαν οι χιτλερικοί.
Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου έπεσε για την πατρίδα της, 37 μέρες προτού απελευθερωθεί η Ελλάδα, φωνάζοντας: «Χτυπάτε! Κτήνη».
Όταν ρώτησαν έναν Γερμανό στρατηγό, σύμφωνα με τη mixanitouxronou, γιατί την σκότωσαν, εκείνος απάντησε χαρακτηριστικά το εξής: «Γιατί τέτοιοι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι για εμάς».
Ο φόρος τιμής
Στις 29 Δεκεμβρίου του 1977, η Ακαδημία Αθηνών, με εισήγηση του καθηγητή της Φιλοσοφίας, Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου, την τίμησε με μεταθανάτιο βραβείο για την υπέρτατη θυσία της.
Το 1981 ο Νίκος Φώσκολος έκανε τη ζωή της ταινία, «17 σφαίρες για έναν άγγελο: Η αληθινή ιστορία της Ηρώς Κωνσταντοπούλου», με πρωταγωνίστρια τη Μαίρη Βιδάλη.
todaypress
Δεν υπάρχουν σχόλια