Βρετανία: Λείπουν 50 δισ. λίρες σε χαρτονομίσματα και κανείς δεν ξέρει γιατί


Η χρήση μετρητών μειώνεται εδώ και χρόνια στη Βρετανία, αλλά η ζήτηση για χαρτονομίσματα έχει εκτοξευτεί. Κανείς δεν μπορεί να δώσει εξήγηση γιατί, ούτε είναι απόλυτα σίγουρος πού πηγαίνουν τα χρήματα.

Μία ομάδα Βρετανών βουλευτών ανέφερε την Τετάρτη ότι «λείπουν γύρω στις 50 δισεκατομμύρια λίρες σε μετρητά», και προέτρεψε την Τράπεζα της Αγγλίας να κάνει έρευνα.

Τα χρήματα είναι «κρυμμένα κάπου, αλλά η Τράπεζα της Αγγλίας δεν γνωρίζει πού, ποιος ή το γιατί και δεν φαίνεται να έχει και μεγάλη περιέργεια να μάθει. Πρέπει να ανησυχήσει περισσότερο για το πού βρίσκονται αυτά τα 50 δισ.», δήλωσε η Μεγκ Χίλιερ, πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Λογαριασμών της Βουλής των Κοινοτήτων (PAC), που επιβλέπει τα οικονομικά της κυβέρνησης.
Η απάντηση της Τράπεζας της Αγγλίας ήταν άμεση: «Οι πολίτες δεν χρειάζεται να εξηγήσουν στην τράπεζα γιατί επιθυμούν να κρατήσουν χαρτονομίσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι λείπουν», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στη δημόσια ζήτηση για χαρτονομίσματα.

Παρά την αυξημένη χρήση ψηφιακών πληρωμών, η ζήτηση για μετρητά έχει αυξηθεί στις πιο προηγμένες οικονομίες μετά τη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με έκθεση του 2018 για την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα χαμηλότερα επιτόκια, ανέφερε η έκθεση, η οποία έχει μειώσει τις αποδόσεις των αποταμιεύσεων που διατηρούνται στις τράπεζες.

«Βλέπουμε την αυξανόμενη χρήση μετρητών ως αποθήκη αξίας, σε αντίθεση με συναλλακτικούς σκοπούς», δήλωσε η επικεφαλής ταμίας της Τράπεζας της Αγγλίας, Σάρα Τζον, ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιων Λογαριασμών τον Οκτώβριο. Οι ανησυχίες για τη δύναμη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από την κρίση του 2008 συνέβαλαν επίσης σε αυτό, πρόσθεσε.

Και παρότι υπήρξε ραγδαία μείωση στη ζήτηση μετρητών και κερμάτων κατά τη διάρκεια της αιχμής της καραντίνας για τον κορωνοϊό φέτος, έχει επανέλθει έκτοτε, με τους πολίτες να αποθηκεύουν ακόμα περισσότερα μετρητά στο σπίτι ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Ο αριθμός των χαρτονομισμάτων που κυκλοφόρησαν στη Βρετανία ανήλθε σε ρεκόρ ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων τον Ιούλιο, με συνολική αξία 76,5 δισεκατομμυρίων λιρών (103 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την έκθεση Σεπτεμβρίου του Εθνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου (NAO), η οποία παρακολουθεί τις κρατικές δαπάνες. Αυτό συγκρίνεται με τα 1,5 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα αξίας περίπου 24 δισεκατομμυρίων λιρών (32,3 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2000.

Παράλληλα, ο όγκος των πληρωμών με μετρητά μειώθηκε, μία τάση που ενδέχεται να επιταχυνθεί εξαιτίας της πανδημίας. Πριν από μία δεκαετία, τα μετρητά χρησιμοποιούνταν στις έξι από τις δέκα συναλλαγές, πέρυσι αυτό μειώθηκε σε λιγότερο από τρεις.

Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι μεταξύ 20% και 24% της αξίας των χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία χρησιμοποιούνται για συναλλαγές σε μετρητά, ενώ ένα επιπλέον 5% κατέχεται από τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου ως αποταμίευση.

«Λίγα είναι γνωστά για τα υπόλοιπα, αξίας περίπου 50 δισεκατομμυρίων λιρών, αλλά οι πιθανές εξηγήσεις περιλαμβάνουν κρατήσεις στο εξωτερικό για συναλλαγές ή αποταμιεύσεις και πιθανώς κατοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο για μη αναφερόμενες εγχώριες αποταμιεύσεις ή για χρήση στη σκιώδη οικονομία», ανέφερε το NAO στην έκθεσή του.

Συνέστησε η κεντρική τράπεζα, σε συνεργασία με άλλες δημόσιες αρχές, να βελτιώσει την κατανόησή της για το τι οδηγεί στην αύξηση της ζήτησης για χαρτονομίσματα και ποιος κατέχει τις 50 δισεκατομμύρια λίρες.

«Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση μιας ευρύτερης πολιτικής, για παράδειγμα σχετικά με τη φοροδιαφυγή», προσθέτει.

£50 billion in UK banknotes is 'missing.' Nobody has an explanation

By Hanna Ziady, CNN Business


Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.