Για πρώτη φορά καταγράφεται μετατόπιση εδάφους από ασθενή σεισμό και συνέβη στη Θήβα
Είναι η πρώτη φορά που επιστημονική ομάδα καταγράφει μετατόπιση εδάφους μετά από έναν ασθενή σεισμό, όπως ήταν αυτός πριν από τρεις ημέρες στην περιοχή της Θήβας.
Η εικόνα της περιοχής καταγράφηκε από δορυφόρο και τα δεδομένα τα επεξεργάστηκαν τα μέλη της Επιτροπής Τηλεσκόπησης και Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΤΔΕ) Αθανάσιος Γκανάς και Σωτήρης Βαλκανιώτης όπου παρουσίασαν στη συνέχεια το χάρτη που αποτυπώνεται η μετατόπιση 6 εκατοστών στο χωριό Καλλιθέα, προς τα κάτω.
«Πρόκειται για έναν ασθενή σεισμό μεγέθους 4,6 βαθμών, όπου δεν αναμενόταν να προκαλέσει μετατόπιση στο έδαφος, εξαιτίας του μικρού εστιακού βάθους που ήταν 2 χιλιόμετρα. Ωστόσο η μετατόπιση αποτυπώθηκε σε δορυφορικές εικόνες και μετά την επεξεργασία τους προέκυψε το αποτέλεσμα του χάρτη. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται παραμόρφωση εδάφους από σεισμό 4,6 στην Ελλάδα» είπε στο protothema.gr ο Δρ Αθανάσιος Γκανάς πρόεδρος της ΕΤΔΕ.
Στον παρακάτω χάρτη διακρίνονται 2 κροσσοί με διεύθυνση ΔΒΔ-ΑΝΑ οι οποίοι είναι παράλληλοι με το ενεργό ρήγμα της Καλλιθέας. Οι κροσσοί αναπτύσσονται στο κατερχόμενο τέμαχος του κανονικού ρήγματος. Παρατηρείται καθοδική κίνηση του εδάφους (με επεξεργασία των δύο συμβολογραφημάτων) έως και 6 εκατοστών στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Καλλιθέα, που είναι 11 χιλιόμετρα Ανατολικά της Θήβας. «Η «ανεπάντεχη» παραμόρφωση οφείλεται στο ρηχό εστιακό βάθος της διάρρηξης με το υπόκεντρο να είναι στα 2 χιλιόμετρα, όπως σας εξήγησα» επισημαίνει ο κ. Γκανάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια