Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ το κόστος του 3ου lockdown στον προϋπολογισμό
Του Τάσου Δασόπουλου
Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει το κόστος του τρίτου lockdown για τον προϋπολογισμό, το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, αν συνυπολογιστούν τα πρόσθετα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν την Τρίτη αλλά και οι αναμενόμενες απώλειες σε φόρους ως συνέπεια του κλειδώματος της οικονομίας.
Ήδη ο υπουργός Οικονομικών έχει τονίσει σε διαδοχικές δηλώσεις του ότι το κόστος για τα επιπλέον μέτρα στήριξης από τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ήταν 500 εκατ. ευρώ σε μηναία βάση και οι περιορισμοί της δεύτερης εβδομάδας πρόσθεσαν στο ποσό αυτό άλλα 200 εκατ. ευρώ φτάνοντας το μηνιαίο επιπλέον κόστος στα 700 εκατ. ευρώ. Η επιβολή του lockdown δεν αλλάζει τον λογαριασμό καθώς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη καλύπτουν το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Τούτο διότι ελήφθησαν εκ των προτέρων αποφάσεις και για τα μειωμένα ενοίκια αλλά και για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 η οποία έσπασε ως γνωστό σε δύο τμήματα με το πρώτο να προβλέπει ενισχύσεις 500 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο και το δεύτερο να προβλέπει ενισχύσεις 1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, καλύπτοντας την απώλεια τζίρου του πρώτου τριμήνου του χρόνου. Ωστόσο τα μέτρα στήριξης δεν είναι το μόνο επιπλέον κόστος της πανδημίας αφού θα πρέπει να υπολογιστεί και η απώλεια εσόδων από την αναστολή λειτουργίας της πλειοψηφίας των δραστηριοτήτων της οικονομίας.
Οι απώλειες σε φόρους
Η απώλεια αυτή έχει επίσης δύο σκέλη: Το μετρήσιμο που αφορά την απώλεια ΦΠΑ από πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών που δεν γίνονται και το μη μετρήσιμο που αφορά την εκπλήρωση από τους φορολογούμενους των υποχρεώσεών τους σε φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τελών κυκλοφορίας οι οποίες για φέτος έχουν πάρει παράταση μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου. Σε ό,τι αφορά το μετρήσιμο κομμάτι των εσόδων, αυτά από ΦΠΑ κάθε μήνα, σε συνθήκες πλήρους λειτουργίας του εμπορίου, φτάνουν το 1,5 δισ. Τον Ιανουάριο με το άνοιγμα για κάποιες μέρες του εμπορίου εισπράχθηκε περίπου 1,1 δισ. ευρώ, δηλαδή υπήρξε απώλεια περίπου 400 εκατ. ευρώ ενώ οι απώλειες για τον Φεβρουάριο αναμένεται να είναι μεγαλύτερες λόγω του ολικού lockdown της οικονομίας με λειτουργία μόνο των ηλεκτρονικών πωλήσεων.
Η μεγάλη ανησυχία βρίσκεται στις σωρευμένες φορολογικές υποχρεώσεις για τον μήνα Φεβρουάριο. Ως γνωστόν μέσα στον μήνα θα πρέπει να πληρωθούν η 8η δόση του φόρου εισοδήματος, η 6η δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας η προθεσμία για τα οποία λήγει στις 26 του μήνα. Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος η πορεία των εισπράξεων ήταν πάνω από τους στόχους τους δύο τελευταίους μήνες του 2020 και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν εντός στόχων και τον Ιανουάριο. Η ελπίδα να έχουμε ανάλογη πορεία και τον Φεβρουάριο εδράζεται στο ότι από τις αρχές του μήνα πιστώθηκαν στους δικαιούχους οι ενισχύσεις ύψους 1,5 δισ. από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.
Σε ό,τι αφορά όμως τα τέλη κυκλοφορίας, από τα οποία το δημόσιο αναμένει περίπου 1,1 δισ. ευρώ, πολλαπλασιάζονται τα αιτήματα για νέα παράταση ενώ το οικονομικό επιτελείο αποκλείει οποιοδήποτε τέτοιο το ενδεχόμενο. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ένα μέρος των ιδιοκτητών θα οδηγηθούν στην παράδοση πινακίδων κυκλοφορίας που για φέτος θα μπορεί να γίνει με ταχύτατη διαδικασία ηλεκτρονικά.
https://www.capital.gr/
Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.
Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09
όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από
9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη
αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους
προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και
ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το
Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν
αναγνωρίζουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια