Ας πεθάνουν οι Έλληνες αρκεί να πληρωθούν οι δανειστές. Αυτη είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης που θέλει να μας σώσει;
Την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ δρομολογεί η κυβέρνηση, εν μέσω γενικού lockdown.
Τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο διαμηνύει πως πρέπει να διαφυλάξουμε με κάθε θυσία τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, το υπουργείο Οικονομικών δίνει 3,1 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ζουν με 534 ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις που απειλούνται με «λουκέτα» θα πρέπει να επιστρέψουν -στην καλύτερη περίπτωση- το μισό ποσό από την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Για να «ξεκλειδώσει» η διαδικασία, η οποία είχε προαναγγελθεί στα τέλη του 2020, εκκρεμούσε η σχετική επιστολή του Χρήστου Σταϊκούρα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF).
Η πρόωρη αποπληρωμή αφορά την καταβολή δανείων προς το ΔΝΤ, τα οποία λήγουν το 2021 και το 2022. Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας πρέπει να καταβάλει φέτος το συνολικό ποσό των 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300.000.000 ευρώ πληρώθηκαν τον Ιανουάριο και εκκρεμεί η πληρωμή δόσης 200.000.000 μέσα στον Μάρτιο.
Είναι η δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή προς το ΔΝΤ, καθώς έχουν εκταμιευθεί συνολικά 6,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανείου του Ταμείου.
Υπενθυμίζεται, πάντως, πως τα δάνεια του ΔΝΤ φέρουν «τσουχτερό» επιτόκιο, πολύ ακριβότερο από το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
Να σημειωθεί πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μειώσει το δημόσιο χρέος και ως ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο έχει εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες πάνω από το ψυχολογικό όριο του 200%. Με αυτή την απόφαση, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως θα μπορέσει να πείσει τους οίκους αξιολόγησης, προκειμένου να επαναφέρουν τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα.
Παράλληλα, η κυβέρνηση φαίνεται πως «εγκλωβίστηκε» στη δική της πρόταση, καθώς, όταν προανήγγειλε τη διαδικασία πρόωρης αποπληρωμής, δεν υπήρχε η προοπτική 3ου lockdown. Πλέον, αν απέσυρε την πρότασή της, οι αγορές θα θεωρούσαν πως η Ελλάδα έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και πως το ταμείο είναι… μείον, θυμίζοντας εποχές 2010!
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας αγγίζουν τα 31 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,7 δισ. παραμένουν «κλειδωμένα» ως εγγύηση προς τις αγορές για τον φθηνότερο δανεισμό του Ελληνικού Δημοσίου.
newsbreak.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια