Σεισμός στην Ελασσόνα: Βυθίστηκε 38 εκ. η γη ανατολικά του Τυρνάβου
Εως 38 εκατοστά του μέτρου «βυθίστηκε» η περιοχή ανατολικά του Τυρνάβου από τον προχθεσινό ισχυρό σεισμό!
Στη φωτογραφία που παρουσιάζει ο «Ε.Τ.» διακρίνεται ξεκάθαρα η επίμαχη περιοχή, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Δαμάσι, όπου καταγράφηκαν οι σημαντικότερες ζημιές.
Τα στελέχη του Εργαστηρίου Εφαρμογών της Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ προχώρησαν στη σύνταξη του χάρτη, αξιοποιώντας δεδομένα της δορυφορικής αποστολής Copernicus Sentinel-1 που ελήφθησαν την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου και τα σύγκριναν με τα αντίστοιχα μετά τον ισχυρό σεισμό.
«Αποδείχθηκε ότι η περιοχή βυθίστηκε έως και 38 εκατοστά του μέτρου, ενώ μία διπλανή της -λίγο πιο ανατολικά- ανυψώθηκε κατά τέσσερα εκατοστά, αλλά θεωρείται ότι πρόκειται για φυσική αντίδραση», λέει στον «Ε.Τ.» ο επ. καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Μιχάλης Φουμέλης.
Επίσης, η μελέτη όλων των δεδομένων οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το ρήγμα που προκάλεσε τη δόνηση δεν αναμένεται να έχει φτάσει την επιφάνεια της γης, στοιχείο το οποίο είναι πολύτιμο για τους σεισμολόγους και γεωλόγους που μελετούν το φαινόμενο. «Είναι πολύ σημαντικό για τους επιστήμονες να γνωρίζουν τα αναλυτικά στοιχεία της δόνησης, την κλίση του ρήγματος, αν ανυψώθηκε ή βυθίστηκε κάποιο σημείο κ.λπ. Εμείς, με την εργασία μας, στην ουσία παρέχουμε επιπλέον στοιχεία που βοηθούν στην επιβεβαίωση των μετρήσεων και στο σχηματισμό της πλήρους εικόνας», λέει ο κ. Φουμέλης. Τα δεδομένα του Εργαστηρίου θα αποδειχθούν πολύτιμα για τους πολιτικούς μηχανικούς, οι οποίοι ήδη εργάζονται στην πληγείσα περιοχή.
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Στο μεταξύ, ο σεισμός του Τυρνάβου βρέθηκε στο επίκεντρο και της υπηρεσίας geObservatory του Κέντρου Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικών Εφαρμογών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Συγκεκριμένα, το Hellenic Mirror Site συνέλεξε εικόνες ραντάρ συνθετικού ανοίγματος SAR Sentinel-1A της 25ης Φεβρουαρίου 2021 και 3ης Μαρτίου 2021 (ανοδική τροχιά δορυφόρου, 102), για τη δημιουργία του συμβολογραφήματος, όπου καταγράφεται η εδαφική παραμόρφωση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού.
Το Κέντρο αναπτύσσει έρευνα και παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες περιορισμού του κινδύνου των καταστροφών από φυσικά και ανθρωπογενή αίτια, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, αξιοποιώντας μεγάλες υποδομές κεραιών συλλογής δορυφορικών δεδομένων που βρίσκονται εγκαταστημένες στο Αστεροσκοπείο.
Πηγή: ET
Δεν υπάρχουν σχόλια