Το άγχος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί να προκαλέσει αϋπνία
Ο συνδυασμός των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την Covid-19 συν το γενικό άγχος που προκαλεί η πανδημία, έχει αυξήσει τα ποσοστά των ατόμων που πάσχουν από αϋπνία. Ωστόσο, εκτιμούν οι επιστήμονες, αυτό δεν οφείλεται πάντα στα συμπτώματα του ιού, καθώς συχνά είναι αποτέλεσμα άγχους.
Όσο συνεχίζεται να εξαπλώνεται ο κορονοϊός, οι άνθρωποι αισθάνονται όλο και πιο αγχωμένοι. Ταυτόχρονα, τα περιοριστικά μέτρα, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και το κλείσιμο των χώρων άθλησης, έχουν οδήγησαν στη μείωση της άσκησης, παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο ενός ατόμου.
Η ίδια η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων του άγχους και αυτός ο φαύλος κύκλος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακόμη περισσότερο ύπνου.
Υπνική άπνοια και αϋπνία
Η συχνή απώλεια μερικών ωρών ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές διαταραχές στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου, εξηγεί ο νευρολόγος Mohamed Istanboli, στο Sheikh Shakhbout Medical City (SSMC), στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η υπνική άπνοια είναι μια δυνητικά σοβαρή διαταραχή. Χαρακτηρίζεται από δυνατό ροχαλητό το οποίο διακόπτεται από περιόδους παύσης κατά τις οποίες σταματά η αναπνοή. Εάν ένα άτομο είναι υπέρβαρο ή ροχαλίζει δυνατά και αισθάνεται κουρασμένο ακόμη και μετά από έναν πλήρη ύπνο, ενδέχεται να πάσχει από υπνική άπνοια.
Η αϋπνία παρατηρείται όλο και πιο συχνά και επηρεάζει έναν στους τρεις ανθρώπους στον κόσμο. «Παρατηρούμε μια αύξηση σε ασθενείς που πάσχουν από διαταραχές ύπνου εξαιτίας της πανδημίας. Έχει προκαλέσει πολύ άγχος στις κοινωνίες και οι άνθρωποι ασκούνται λιγότερο, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των διαταραχών ύπνου, ωστόσο θα πρέπει να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα σχετικά με τον ύπνο. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η απώλεια μερικών ωρών ύπνου είναι απειλητική για τη ζωή τους ή ότι εάν χάσουν μερικές ώρες ύπνου δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν», τονίζει ο επιστήμονας.
«Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι εάν χάσουν ύπνο θα αρρωστήσουν και αυτό τους κάνει πολύ ανήσυχους. Εάν είναι πολύ ανήσυχοι τότε δεν μπορούν να κοιμηθούν. Προσπαθούμε να τους καθησυχάσουμε ότι ακόμα κι αν χάσουν μερικές ώρες ύπνου, δεν θα αρρωστήσουν. Δεν θα πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Μερικοί ασθενείς μάλιστα πίστευαν ότι η έλλειψη ύπνου θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο», λέει ο επιστήμονας.
Οι γιατροί μερικές φορές καταφεύγουν στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για την ανακούφιση από το άγχος που προκαλείται από την έλλειψη ύπνου. Σε αντίθεση με τη χρονοβόρα ψυχανάλυση, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία εστιάζει στους παράλογους φόβους του ασθενούς και στις εδραιωμένες σκέψεις, αισθήματα και συμπεριφορές του, που τον εγκλωβίζουν ξανά και ξανά στην ίδια ψυχοπαθολογία.
«Την παγκόσμια ημέρα του ύπνου ζητάμε από τους ανθρώπους να ζητήσουν βοήθεια. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα τους δώσουμε φάρμακα για να τους βοηθήσουμε να κοιμηθούν, αλλά αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα τους προσφέρουμε γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ. Εάν δεν σημειωθεί βελτίωση, τότε μόνο χορηγούμε φάρμακα», εξηγεί ο Istanboli.
Αντίθετα, τα περιστατικά υπνικής άπνοιας αυξάνονται λόγω της αύξησης της παχυσαρκίας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι ασθενείς ενθαρρύνονται να χάσουν βάρος και παρακολουθούνται όλη τη νύχτα σε εργαστήριο ύπνου στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Μελετών για τον Ύπνο των ΗΠΑ τα νεογέννητα πρέπει να κοιμούνται από 14 έως 17 ώρες, τα νήπια από έντεκα έως 14 ώρες, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μεταξύ 10 και 13 ώρες και τα παιδιά ηλικίας δημοτικού από 9 και 11 ώρες. Τέλος, για τους ενήλικες συνιστάται να μην κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες.,
ΠΗΓΗ: Thenationalnews
Δεν υπάρχουν σχόλια