Άρνηση της ΕΕ να αποζημιώσει Έλληνες αγρότες που καταστράφηκαν λόγω του εμπάργκο στη Ρωσία



ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΦΑΝΗΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ. ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΥΧΑΙΑ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ... ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. ΙΣΩΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ''ΑΓΡΟΤΙΚΑ'' ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΑΝΤΙ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ ΝΑ ΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ.

Μία πρωτοφανή απάντηση έδωσε η Κομισόν σε Έλληνες αγρότες που καταστράφηκαν λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία (τις οποίες επέκτεινε τον Ιούνιο ο κ.Μητσοτάκης) αφού τους κάλεσε να υπομείνουν την οικονομική τους καταστροφή για χάρη της... Ουκρανίας που αντιμετωπίζει την «ρωσική επιθετικότητα» αρνούμενη να τους ενισχύσει οικονομικά. Μάλιστα η μέχρι τώρα πενιχρή οικονομική τους «ενίσχυση» είναι μέσω δανείων!

«Ανοιχτή πληγή» παραμένει για τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας μετά από περίπου επτά χρόνια το ρωσικό εμπάργκο. Προς τη συμπλήρωση επτά ετών από την ανταλλαγή κυρώσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας οδεύει η νέα πραγματικότητα των διεθνών σχέσεων. Όμως παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα «παγώματος», οι Έλληνες αγρότες βιώνουν ακόμα τον αντίκτυπo αυτών των μέτρων.

Όλα ξεκίνησαν το 2014 με την επιβολή κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία με αφορμή την επανένωση με την Κριμαία. Η στάση των Ευρωπαίων υποχρέωσε τη Ρωσία να απαντήσει με εμπάργκο σε ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως στις εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, με τα μέτρα να παρατείνονται κάθε φορά που και η Ε.Ε. αποφασίζει τη διατήρηση των επίμαχων κυρώσεων.

Μάλιστα, τον Ιούνιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψήφισε την επέκταση των κυρώσεων που πλήττουν τους Έλληνες πολίτες παρόλο που η ΕΕ δεν έβαζε κυρώσεις στην Τουρκία. 

Από τότε η «γέφυρα» του πρωτογενούς τομέα παραγωγής ανάμεσα στη Ρωσία και στην ΕΕ παραμένει κλειστή, προκαλώντας δυσχέρειες για τους Έλληνες. 

Όμως, καμία επιπλέον αποζημίωση για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των πληττόμενων παραγωγών δεν πρόκειται να δοθεί από την Κομισιόν πέραν των κονδυλίων της νέας ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) που έχουν συναποφασιστεί.

Αυτό κατέστη σαφές στην πρόσφατη απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου. 

Ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, διαμήνυσε ότι στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027 και της χρηματοδότησης της νέας ΚΑΠ για την αγροτική ανάπτυξη, η Ελλάδα θα λάβει συνολικό ποσό ύψους 19,4 δισ. ευρώ για τη στήριξη των γεωργών και των αγροτικών οικονομιών της.

«Σύμφωνα με τη δική μας ανάγνωση και αντίληψη αναφορικά με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση, ακόμα και στη μεταβατική περίοδο, αλλά και στην κύρια ως το 2027, ευνοούνται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι κι όχι ο βιοπαλαιστής αγρότης που τελικά έχει πληγεί από από το εμπάργκο και εν τέλει στηρίζεται καθόλου ελάχιστα από κυβέρνηση και ΕΕ μετά το πλήγμα της πανδημίας» υπογραμμίζει ο κ. Νικολάου-Αλαβάνος και προσθέτει, ότι αυτά τα χρήματα θα ζητηθούν να επιστραφούν κάποια στιγμή «καθώς κανένα ποσό δεν χαρίζεται από την ΕΕ».

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής στέκεται στο γεγονός ότι η Επιτροπή υπενθυμίζει στην απάντησή της πως «τα μέτρα της ΕΕ (κατά της Ρωσίας) επιβλήθηκαν ομόφωνα». 

«Αυτό το γεγονός αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων χωρίς να εξαιρείται καμία από το 2014 και μετά, που διαδοχικά στήριξαν τις συγκεκριμένες κυρώσεις και τη διαρκή ανανέωσή τους».

Παράλληλα καθιστά σαφές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απεμπλακεί άμεσα από τις κυρώσεις και ζητά την άμεση άρση του εμπάργκο.

«Κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των αγροτοπαραγωγών και αναπλήρωσης χαμένου εισοδήματος δεν έχει ληφθεί και οι όποιες ενισχύσεις έχουν δοθεί (λιγότερα από 50 εκατομμύρια για την περίοδο 2014-2020) δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα που εντείνεται με την πανδημία» υποστηρίζει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν, στην απάντησή του, έστρεψε τα βέλη του προς τη Ρωσία και κάλεσε τους Έλληνες παραγωγούς να υπομείνουν τις κυρώσεις:

«Το ρωσικό εμπάργκο φέρεται να επιβλήθηκε ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ, οι οποίες είχαν εφαρμοστεί μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης και τις ενέργειες της Ρωσίας που υπονόμευαν ή απειλούσαν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Εναπόκειται στη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφαση αυτή. 

Τα μέτρα της ΕΕ εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Συμβούλιο. Η ΕΕ είναι έτοιμη να επανεξετάσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει, μόλις σημειωθεί σαφής πρόοδος όσον αφορά τη διένεξη στην Ουκρανία, ιδίως μέσω της πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ. Η Ρωσία φέρει μεγάλη ευθύνη όσον αφορά το θέμα αυτό».

Η ΕΕ φαίνεται όμως να ξεχνά τι πραγματικά συνέβη, καθώς η Κριμαία επανενώθηκε με τη Ρωσία το 2014, αφού σχεδόν το 97% των ψηφοφόρων το υποστήριξαν μετά από δημοψήφισμα. Εξάλλου, η Μόσχα έχει από την πλευρά της πολλάκις διαμηνύσει πως η τρέχουσα κατάσταση δεν ωφελεί κανένα, αλλά αντίθετα αποθαρρύνει την Ουκρανία από την υλοποίηση της Συμφωνίας του Μινσκ.

Δυστυχώς όμως όπως όλα δείχνουν μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν η κατάσταση στην Ουκρανία βαίνει προς ραγδαία κλιμάκωση, αφού η Ουάσιγκτον θέλει να «εξαφανίσει» τις ρωσικές περιοχές από τον χάρτη. 

Επιπλέον την ώρα που οι Έλληνες αγρότες πένονται η Γερμανία κλείνει επικερδείς συμφωνίες για αγωγούς φυσικού αερίου με τη Μόσχα. 


Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.