Σήμερα εκδικάζετε στο ΣΤΕ η αίτηση ακύρωσης της απόφασης Χατζηδάκη για τους δασικούς χάρτες
Εκδικάζεται σήμερα, εκτός απροόπτου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακυρώσεως του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων και επτά περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της υπουργικής απόφασης του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών.
Και λέμε «εκτός απροόπτου», καθώς η εκδίκαση έχει ήδη αναβληθεί τρεις φορές. Η αρχική δικάσιμος είχε οριστεί για τις 4 Δεκεμβρίου 2020, μετατέθηκε για τις 15 Ιανουαρίου 2021, έπειτα για τις 5 Μαρτίου 2021 και πλέον αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα. Σε περίπτωση που οι δύο προσφυγές γίνουν δεκτές, το έργο των δασικών χαρτών θα πρέπει ουσιαστικά να αρχίσει από την αρχή.
Αυτό μάλιστα την ώρα που επικρατεί… πανελλαδικός αναβρασμός, καθώς σε όποια περιοχή της χώρας αναρτώνται δασικοί χάρτες οι αντιδράσεις είναι θυελλώδεις. Με την υπουργική απόφαση καταγράφονται οι διοικητικές πράξεις με τις οποίες εκτάσεις απώλεσαν τον δασικό χαρακτήρα τους πριν από το 1975, με τις σχετικές συνέπειες στους νέους δασικούς χάρτες. Προβλέπονται, επίσης, οι διαδικασίες για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών (η ανάρτησή τους ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες).
Οι δύο προσφυγές έγιναν καθώς θεωρήθηκε ότι η αναμόρφωση των χαρτών οδηγεί σε μαζικούς αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων, ενώ παράλληλα ακυρώνει και όλο το έργο της ανάρτησης που είχε προηγηθεί. Υπέρ της υπουργικής απόφασης έχουν παρέμβει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος.
Στην προσφυγή τους, η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) υποστηρίζουν ότι η εξαίρεση των εκτάσεων από τους δασικούς χάρτες βασίζεται σε διοικητικές πράξεις ή έγγραφα τα οποία το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχει κρίνει στο παρελθόν ότι δεν μπορούν να οδηγούν στον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων.
Παραχωρήθηκαν στο παρελθόν για αγροτική ή κτηνοτροφική χρήση
Στη δική τους προσφυγή στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, η Greenpeace, το WWF Ελλάς, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη και η «Καλλιστώ» τονίζουν ότι η επίμαχη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος επιδιώκει τον αποχαρακτηρισμό δασικών γαιών που παραχωρήθηκαν στο παρελθόν για αγροτική ή κτηνοτροφική χρήση, καίτοι η χρήση αυτή δεν συνεπάγεται αυτονοήτως την απώλεια της δασικής ιδιότητας.
Η ΠΟΜΙΔΑ άσκησε παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας πως έως τώρα η διοίκηση, κατά την κατάρτιση των δασικών χαρτών, αγνοούσε πλήρως πράξεις του ίδιου του κράτους, με τις οποίες παραχωρούνταν νόμιμα ιδιοκτησιακά δικαιώματα παράλληλα με δικαιώματα χρήσεως σε πολίτες. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων.
Υπενθυμίζουμε ότι το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματική τόσο τη ρύθμιση για την εξαγορά των εκχερσωμένων εκτάσεων, όσο και την εξαίρεση των οικιστικών πυκνώσεων από τους δασικούς χάρτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια