Κορωνοϊός-Γαλλία: Το «όχι» Μακρόν σε «mea culpa» στρώνει το χαλί στην άνοδο της Λε Πέν

 
Στο επίκεντρο έντονης κριτικής βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία επειδή αρνείται να παραδεχθεί λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησής του στη διαχείριση της πανδημίας, κάτι που μπορεί να του στοιχίσει ακριβά στις κάλπες.

Μολονότι τα νέα κρούσματα καλπάζουν ανεξέλεγκτα στη Γαλλία, αφότου ο Μακρόν αγνόησε τις συστάσεις του υπουργού Υγείας Ολιβιέ Βεράν, προκειμένου να κρατήσει ανοικτή την οικονομία της χώρας και παρά τους ρυθμούς χελώνας στην εμβολιαστική εκστρατεία, τις παλινωδίες αναφορικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca και τις ανησυχίες των γιατρών για την έλλειψη κλινών στις ΜΕΘ των νοσοκομείων ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε την περασμένη Πέμπτη ότι είχε δίκιο με την στρατηγική του για το lockdown.

«Δεν έχω mea culpa, ούτε τύψεις, αλλά ούτε και αίσθηση αποτυχίας», τόνισε δύο 24ωρα μετά τη «συγνώμη» της Άνγκελα Μέρκελ στους Γερμανούς για τα λάθη της στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Σε περίπου έναν χρόνο οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα δώσουν στις κάλπες την ετυμηγορία τους για τους χειρισμούς του Μακρόν, ενώ εντείνονται οι ενδείξεις ότι τους προκαλεί αποστροφή η αυτοπεποίθηση που αποπνέει, σχολιάζει το Bloomberg, την ώρα που η επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν – με την οποία κονταροχτυπιέται στις δημοσκοπήσεις - εργάζεται ακάματα για να διευρύνει την εκλογική της βάση υιοθετώντας ένα χαμηλό προφίλ. «Δικηγόρος έχω σπουδάσει, όχι ιολόγος», είπε σε πρόσφατη τηλεοπτική της συνέντευξη πετώντας μπηχτές κατά του Μακρόν, σύμβουλοι του οποίου τον παρουσιάζουν ως ειδικό.

Και μπορεί, βέβαια, να είναι λίαν ασυνήθιστο για τους Γάλλους προέδρους να ζητούν συγνώμη αφού θεωρητικά περιβάλλονται από τον μανδύα του «αλάθητου», αλλά όπως σημειώνει ο ιστορικός Ζαν Γκαρίγκ, οι Γάλλοι «ίσως να ήταν έτοιμοι» να ακούσουν το mea culpa του Μακρόν για τα προβλήματα της κυβερνητικής στρατηγικής – κίνηση που θα συνέβαλε στην άμβλυνση της εικόνας του «απόμακρου και αλαζόνα» προέδρου, που πολλοί του προσάπτουν.
Στη ζυγαριά των ψηφοφόρων τα λάθη και οι επιτυχίες του Μακρόν

Φυσικά, το έργο του Μακρόν δυσχεραίνει το γεγονός ότι οι Γάλλοι συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που διατηρούν τις περισσότερες αμφιβολίες για τα εμβόλια στον πλανήτη. Μόλις 10% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για την Covid-19, ποσοστά που ωχριά μπροστά στο αντίστοιχο στη Βρετανία. Αλλά οι επικριτές του προσάπτουν στον Μακρόν και τις παλινωδίες αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca: στις αρχές Ιανουαρίου ο Γάλλος πρόεδρος το είχε χαρακτηρίσει «σχεδόν αναποτελεσματικό» για τις ηλικίες άνω των 65, στη συνέχεια διέταξε την αναστολή χορήγησής του λόγω των περιστατικών θρομβώσεων σε χώρες της ΕΕ για να ανάψει τελικά πρόσφατα το πράσινο φως για τη χρήση του και σε μεσήλικες. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση για λογαριασμό του δικτύου BFM TV οι μισοί και πλέον Γάλλοι δεν εμπιστεύονται το εμβόλιο αυτό, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει το τρίτο κύμα της πανδημίας με πάνω από 300 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Γάλλος υπουργός δήλωσε, πάντως, πεπεισμένος ότι μέχρι τα μέσα της χρονιάς οι καθυστερήσεις στην εκστρατεία του εμβολιασμού θα αποτελούν μακρινή ανάμνηση και σύμβουλος υπουργού πρόσθεσε ότι οι ψηφοφόροι δεν θα θυμούνται στις προεδρικές εκλογές του 2021 τα προβλήματα στην καμπάνια εμβολιασμού, αλλά τις επιτυχίες του Μακρόν.

Και δεν είναι λίγες: Ο Γάλλος πρόεδρος έπεισε τη Γερμανία να κάνει το βήμα για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς τα lockdown έπνιγαν τις οικονομίες των κρατών μελών της ΕΕ, τα νοσοκομεία στη Γαλλία, παρά την έντονη πίεση, αντέχουν, τα σχολεία παραμένουν ανοικτά, το ποσοστό των θανάτων κατά κεφαλήν από την πανδημία παραμένει χαμηλότερο συγκριτικά με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία κι άλλες συγκρίσιμες χώρες, ενώ η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης παρουσιάζει μεγαλύτερη της αναμενόμενης αντοχή στα πλήγματα από την υγειονομική κρίση με τους περισσότερους εργαζομένους να τα βγάζουν πέρα με τα γενναιόδωρα κρατικά επιδόματα και την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο τρέχον έτος να διατηρείται στο 6%.
Πώς συμβάλλει ο Μακρόν στο comeback της Λεπέν


Εξηγώντας την απόφασή του να μην προχωρήσει σε καθολικό lockdown στη Γαλλία τον Ιανουάριο ο Μακρόν είπε ότι το μέτρο θα ήταν το ύστατο που θα λάμβανε λόγω του τεράστιου κόστους του για τους πολίτες και την οικονομία και γι’ αυτό μέχρι τώρα έχει προτιμήσει τη στρατηγική των τοπικών lockdown, που περιλαμβάνει και περαιτέρω μέτρα στο Παρίσι. Αν και η τακτική που ακολούθησε ικανοποίησε μερίδα των ψηφοφόρων, από την άλλη δυσαρέστησε ακόμη και στελέχη του κόμματός του – και διαβλέποντας την ευκαιρία η Λεπέν, που κάνει όνειρα νίκης στη μάχη του ερχόμενου χρόνου, έσπευσε να παρομοιάσει τη στρατηγική της κυβέρνησης με το κουφάρι ενός σκύλου που βολοδέρνει στα κύματα και να εξαπολύσει δριμύ κατηγορώ κατά του Μακρόν, επειδή δεν έκλεισε έγκαιρα τα σύνορα της Γαλλίας με χώρες της ΕΕ, ενώ σύμβουλοί της υποστήριξαν ότι η εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα θα είχε προχωρήσει ταχύτερα αν η Γαλλία είχε ασχοληθεί η ίδια με την προμήθεια των εμβολίων κι όχι η ΕΕ.

Μέλη του κόμματος της Λε Πέν επιτέθηκαν στον Μακρόν μετά τη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Πέμπτης προσάπτοντάς του «αλαζονεία». Όπως σημειώνουν διεθνή ΜΜΕ o Mακρόν φέρει μερίδιο της ευθύνης για την άνοδο της ακροδεξιάς. Τον περασμένο χρόνο μετακινήθηκε από το κέντρο προς τα δεξιά υιοθετώντας – εν μέσω της αύξησης της τζιχαντιστικής βίας – σκληρότερη ρητορική κατά της εγκληματικότητας, της παράτυπης μετανάστευσης και του ισλαμικού αποσχιτισμού στη Γαλλία προσπαθώντας να τραβήξει το χαλάκι από τα πόδια της Λεπέν, απομακρυνόμενος έτσι από το προφίλ του υπέρμαχου του φιλελευθερισμού που είχε χτίσει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2017.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Μακρόν περιμένει να επικρατήσει εύκολα της Λεπέν στις εκλογές του ερχόμενου έτους, ελπίζοντας ότι στο τέλος θα συσπειρωθούν γύρω του οι προοδευτικοί ψηφοφόροι, όπως είχαν κάνει και προ τετραετίας. Αλλά υπάρχει κι ο κίνδυνος να μείνουν στα σπίτια τους, αφού όπως σημειώνει η Le Monde οι μισοί ψηφοφόροι της Αριστεράς δηλώνουν πρόθυμοι να επιλέξουν την αποχή σε περίπτωση που βρεθούν τον Μάιο του 2022 αντίπαλοι στον δεύτερο γύρο ο νυν πρόεδρος της χώρας και η επικεφαλής της ακροδεξιάς - κάτι που επιβεβαιώνουν τρεις δημοσκοπήσεις. Κι όπως υπογραμμίζουν παρατηρητές, είτε του αρέσει, είτε όχι, οι φιλοδοξίες επανεκλογής του Μακρόν είναι συνδεδεμένες τώρα με την πορεία της πανδημίας.


www.iefimerida.gr 


Κάνουμε Like and share το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε. Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.