Το Ταμείο Ανάκαμψης υπογράφει την σύμβαση με τις τράπεζες για την εκταμίευση των πρώτων δανείων


 




Τα δάνεια που προορίζονται για ιδιωτικά επενδυτικά έργα είναι 12,7 δισ. ευρώ, ενώ 6,6 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν ως μετοχική συμμετοχή από εταιρείες, αναφέρει η Euroxx

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση δανείων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης προς επιχειρήσεις με ώριμα business plans αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση, υπογράφοντας με τις τράπεζες την σχετική σύμβαση που θα «ξεκλειδώσει» επενδύσεις 3,5 δισ. ευρώ έως το α’ εξάμηνο του 2022.

Σύμφωνα με την Euroxx οι υπογραφές μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών για την απορρόφηση των κονδυλίων του RRF δεν αποκλείεται να πέσουν ακόμη και σήμερα, Τρίτη.


«Αξίζει να αναφερθεί ότι τα δάνεια που προορίζονται για ιδιωτικά επενδυτικά έργα είναι 12,7 δισ. ευρώ, ενώ 6,6 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν ως μετοχική συμμετοχή από εταιρείες, προκειμένου να υλοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις, ύψους 32 δισ. ευρώ, έως το 2026», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για φθηνά δάνεια – εξπρές που θα χορηγούνται μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά και μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών φορέων, ενώ μαζί με τις επόμενες προκηρύξεις δανείων που θα ετοιμάσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, εκτιμάται ότι θα συγχρηματοδοτηθούν επενδύσεις, συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ, έως το τέλος της επόμενης χρονιάς. «Το όφελος για τις επιχειρήσεις έγκειται στο γεγονός πως το Δημόσιο θα δανείζει με μηδέν επιτόκιο. Άρα, λοιπόν, εάν μία επιχείρηση δανείζεται από την τράπεζα με 4%, αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο μέσω του Ταμείου θα πέσει στο 2%», τονίζουν τραπεζικές πηγές, προσθέτοντας πως όσο μεγαλύτερο είναι το κόστος χρήματος, τόσο πιο αυξημένο είναι το ενδιαφέρον.

«Αυτός που δανείζεται με 2,5% θα έχει ένα όφελος της τάξεως του 1,25% για μία 10ετία, ήτοι 10% με 12% στο κόστος του. Δεν είναι λίγο, αλλά εκεί τίθενται και άλλα ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, εάν η όλη διαδικασία θα είναι γρήγορη».

Στο πλαίσιο αυτό, σύσσωμες οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί να κινηθούν γρήγορα. «Η όλη διαδικασία θα είναι αντίστοιχη του ΤΕΠΙΧ. Ο ενδιαφερόμενος θα κάνει αίτηση και εμείς θα την εγκρίνουμε άμεσα. Για παράδειγμα, εάν η επένδυση αφορά σε ένα κλάδο που οι τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλά, τότε η έγκριση θα δίνεται το πολύ σε τέσσερις εβδομάδες.

Στον αντίποδα, εάν πρόκειται για ένα ναυπηγείο που η εμπειρία μας στη χρηματοδότηση είναι μάλλον μηδαμινή, τότε, ίσως, απαιτηθεί ένα δίμηνο», εξηγούν οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως το 90% των επενδύσεων είναι σε τομείς που το χρηματοπιστωτικό σύστημα γνωρίζει καλά και άρα, ο χρόνος θα είναι όσος σε μία τυπική έγκριση δανείου στην τράπεζα.

Από το ΥΠΟΙΚ, βέβαια, διαμηνύουν πως τα επίμαχα δάνεια δεν θα πέσουν κατ’ ευθείαν όλα μαζί στην αγορά. Θα μοιράζονται «κομμάτια» προς τις τράπεζες με προκηρύξεις, για παράδειγμα, από 200 εκατ. ευρώ ή 500 εκατ. ευρω.

Η αρχή γίνεται με το πρώτο πακέτο του 1,5 δισ. ευρω και για να μπορούν να πάρουν ξανά «πακέτο» δανείων οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν προωθήσει τουλάχιστον το 70% των όσων ήδη έλαβαν. Εάν δεν το καταφέρουν, οι πόροι αποδεσμεύονται και επιστρέφουν στο Ταμείο. Η τράπεζα τότε θα «φεύγει από το παιχνίδι», εκτός εάν βρει πελάτη – επενδυτή να διεκδικήσει μερίδιο στα δάνεια.

Σύμφωνα με τους κανόνες χρηματοδότησης, το 20% της επένδυσης θα πρέπει να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια, τουλάχιστον το 30% με δάνειο από τις τράπεζες και το υπόλοιπο έως και 50% μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Όσον αφορά στην ιδιωτική συμμετοχή, αυτή μπορεί να καλυφθεί με:

    κεφάλαια από τα ίδια χρηματικά διαθέσιμα ή και δάνεια μειωμένης εξοφλητικής προτεραιότητας που λαμβάνει ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου από τους μετόχους ή εταίρους ή άλλες εταιρείες συνδεδεμένες με τον φορέα του επενδυτικού σχεδίου,
    με εισφορά σε είδος που συνδέεται ευθέως με την επιλέξιμη επένδυση και αποτιμάται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του επιλέξιμου επενδυτικού κόστους.

Βασική προϋπόθεση για να εγκριθεί μία επένδυση είναι να προάγει την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο ανταγωνιστικών σχημάτων μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών.

 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.