Μαρία Λιουδάκη: Ο θάνατος της από βασανιστήρια και η σχέση της με τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη
“Η Ιέρεια της Παιδείας”: 4 Δεκέμβρη 1947, η αντιστασιακή και βραβευμένη-απο την Ακαδημία Αθηνών- λαογράφος και παιδαγωγός Μαρία Λιουδάκη, η “Ιέρεια της Παιδείας”, δολοφονείται, έπειτα από φρικτά βασανιστήρια, στη Χωροφυλακή Ηρακλείου.
Ήταν αδελφή της Χαράς, της αρραβωνιαστικιάς του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ενός από τους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής, που δεν δέχτηκε την”προσφορά” να γλυτώσει από την εκτέλεση στη θέση ενός άλλου. Ένα από τα γράμματα που είχε αφήσει ο Σουκατζίδης πριν από την εκτέλεση ήταν για τη Μαρία:”Δίδα Μαρία Λιουδάκη. Ιεράπετρα Κρήτης.Αδελφούλα μου, πάω για εκτέλεση. Σε λάτρευα πολύ, όσο λάτρευα και τη γυναίκα μου.Δεν μπόρεσα να σας κάνω ευτυχισμένες. Λίγη αγάπη στον μπαμπά όσο θα ζει. Γειά σου, γειά σου λατρευτή μου αδελφούλα. Ναπολέων 1-5-44″.
Η Λιουδάκη ήταν δασκάλα και μια από τις σημαντικότερες λαογράφους. Είχε πλούσιο ερευνητικό έργο και είχε βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών. Αποφοιτώντας, ανέλαβε για 10 χρόνια τη διεύθυνση του Παρθεναγωγείου της Ιεράπετρας και έδωσε μάχες για να φτιαχτούν υποδομές και να κινητοποιηθούν οι γονείς (στην πλειοψηφία ους εργάτες/γεωργοί) για την μόρφωση των παιδιών τους. Αποσπάσθηκε το 1937 στο Λαογραφικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1935 ο Σουκατζίδης αρραβωνιάστηκε με την αδελφή της, την Χαρά.Η Χαρά, φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Θεσσαλονίκης ήταν στην Κομμουνιστική Νεολαία. Ακολούθησαν οι διώξεις του Σουκατζίδη. Η Μαρία θα μπορούσε να ακολουθήσει λαμπρή καριέρα αλλά η αξιοπρέπεια της και η άρνηση της να αποκηρύξει τον Σουκατζίδη την έβαλαν στις μαύρες λίστες της δικτατορίας του Μεταξά. Την ξαναστέλνουν στην Ιεράπετρα, όχι πια σαν διευθύντρια αλλά σαν απλή δασκάλα.
Στην αντίσταση είχε πρωτοπόρο ρόλο και, μαζί με άλλες γυναίκες, οργάνωσε το γυναικείο τμήμα του ΕΑΜ Ιεράπετρας. Με κίνδυνο της ζωής της ετοίμαζε καθημερινά δελτία ειδήσεων της αντίστασης και τα έβγαζε σε πολλά αντίτυπα για ενημέρωση του λαού. Το 1947, συλλαμβάνεται, μαζί με την φίλη της Μαρία Δρανδάκη (που επίσης είχε πρωτοπόρο ρόλο στην αντίσταση),από την συμμορία του Μπαντουβά. Τις αποκεφάλισαν και τα πτώματά ρίχτηκαν σε χαράδρα. Βρέθηκαν και αναγνωρίστηκαν μετα απο μήνες.Η Λιουδάκη ήταν 53 χρονών και η Δρανδάκη 33.Κανείς δεν τιμωρήθηκε για το έγκλημα.
ΠΗΓΗ: https://twitter.com/praxis_review
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια