"Καμπανάκι" για τον εφοδιασμό της Ελλάδας με σιτάρι


Ορατό είναι το ενδεχόμενο διαταραχής της αλυσίδας εφοδιασμού της χώρας με σιτάρι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα στοιχεία που έδωσαν οι εισηγμένες εταιρείες για τις προμήθειες από Ουκρανία και Ρωσία είναι αποκαλυπτικά για την κρισιμότητα των εισαγωγών από τις δύο αυτές χώρες.

H εταιρία Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος αναφέρει πως αγόρασε σιτάρι από Ρωσία και Ουκρανία μέσω τρίτων προμηθευτών και πως οι αγορές αυτές, για τη χρήση 2021 αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% της αξίας των συνολικών αγορών σίτου του Ομίλου, ενώ για τη χρήση 2020 το 29,5% αντίστοιχα.

Η Μύλοι Κεπενού δήλωσε ότι το ποσοστό της αξίας των αγορών σε πρώτες ύλες (σιτηρά) για τη χρήση 2021 από Ουκρανία και Ρωσία ανήλθε σε 33% της συνολικής αξίας αγορών σιτηρών.

Η Μύλοι Λούλη δίνει θολή εικόνα καθώς αποφεύγει να δώσει πλήρη στοιχεία και αναφέρεται μόνο στη Ρωσία τονίζοντας ότι οι αγορές αποτελούσαν το 17% της αξίας των συνολικών σιτηρών που άλεσε ο Όμιλος.

Με δεδομένο ότι η Ουκρανία αποτελεί τον μεγαλύτερο σιτοβολώνα της Ευρώπης, καθίσταται αντιληπτό ότι στην Ελλάδα το 30% έως 35% των σιτηρών που χρησιμοποιούν οι Κυλινδρόμυλοι προέρχονται από τις χώρες αυτές, γεγονός που σημαίνει ότι το ενδεχόμενο πέρα από την άνοδο των τιμών να παρατηρηθούν ελλείψεις στην αγορά, δεν είναι απίθανο.

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει χαμηλά αποθέματα σιταριού τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού για διάστημα από 30 έως 45 ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας μαλακού σιταριού στον κόσμο και αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής και το 20% των διεθνών εξαγωγών.

Η Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στο μαλακό σιτάρι, με μερίδιο 10%. Η χώρα κατέχει επίσης ποσοστό στις διεθνείς εξαγωγές καλαμποκιού που υπερβαίνει το 10%.

Πέραν του ζητήματος των εχθροπραξιών και της διακοπής της εμπορικής δραστηριότητας στην Ουκρανία υπάρχει ακόμη ένα ζήτημα εφόσον οι εχθροπραξίες διαρκέσουν.

Εκείνο της μόλυνσης των σιτοβολώνων από τα όπλα που χρησιμοποιούν οι αντιμαχόμενες πλευρές, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια ακόμη και αν παράγονται δημητριακά να μην είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση.

enikonomia.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.