Παιχνίδια για την κατάπτωση κρατικών εγγυήσεων εν μέσω επιδείνωσης των ομολόγων
Μετά την απαράδεκτη προ λίγων μηνών δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για κίνδυνο κατάπτωσης των κρατικών εγγυήσεων ύψους 23 δισεκ. ευρώ που προέρχονται από τα προγράμματα Ηρακλής 1 και Ηρακλής 2 για τα NPEs… και την απάντηση που έδωσαν, Eurostat, DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και ευρωπαίοι αξιωματούχοι ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα… ο Κατρίνης επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ… κατ΄ εντολή Στουρνάρα επανήλθε στο θέμα…
Να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει αναφέρει ότι δεν υφίσταται θέμα οι κρατικές εγγυήσεις να περάσουν στο χρέος επίσημα.
Η Ιταλία έχει 118 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις και δεν έχουν συσχετιστεί με το χρέος, παραμένουν εκτός κρατικού χρέους.
Ωστόσο στην Ισπανία κατέπεσαν οι κρατικές εγγυήσεις 34 δισεκ. για ειδικούς λόγους που δεν συντρέχουν στην Ελλάδα…
Ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ μετά από αλλεπάλληλες παρασκηνιακές μεθοδεύσεις προσπάθησε να επιβάλλει την λύση της bad bank για τα προβληματικά δάνεια αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε καθολικά από την ελληνική κυβέρνηση και κυρίως τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών που υπάγεται στην ΕΕ.
Ενώ η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι οι περιπτώσεις της Ιταλίας και Ελλάδος δεν έχουν καμία σχέση με το Ισπανικό μοντέλο, στην Ελλάδα υπήρξε μόνο συμμετοχή του κράτους ενώ στην Ισπανία το 54% κατέχουν ιδιώτες και 46% το δημόσιο… οι συνεχείς αναφορές περί κατάπτωσης των κρατικών εγγυήσεων εγείρουν ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν.
Εάν καταπέσουν οι κρατικές εγγυήσεις σε ένα κρατικό μηχανισμό, τότε απλά το ελληνικό κράτος δεν έχει καμία αξιοπιστία.
Το αφήγημα του έλληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη περί οικονομίας θα καταρρεύσει και το συνολικό χρέος από 386 θα εκτιναχθεί άλλα 23 δισεκ. = δηλαδή άθροισμα 409 δισεκ. ευρώ.
Ας δούμε πρώτα τι ανέφερε σε άρθρο του ο Κατρίνης…
«Και αυτό, ενώ ο ίδιος ο διοικητής της ΤτΕ είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο επιπτώσεων στο δημόσιο χρέος από το πρόγραμμα Ηρακλής ήδη από τις 19/2/2021, στην συνεδρίαση τα επιτροπής Οικονομικών για τα κόκκινα δάνεια, με την EUROSTAT να έχει ζητήσει να εγγραφεί το σύνολο των εγγυήσεων (23 δις) στο δημόσιο χρέος και την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται την όσο το δυνατόν μικρότερη (ετήσια) δημοσιονομική επιβάρυνση.
Τα περιθώρια είναι, όντως, στενά, παρά το μαξιλάρι των 40 δισ, το μεγαλύτερο ποτέ.
Τα στενά τους όρια έγιναν ακόμα στενότερα από λάθη και επιλογές που κόστισαν στην οικονομία και κοστίζουν στους πολίτες.
Τι συνέβη στην Ισπανία και κατέπεσαν κρατικές εγγυήσεις 34 δισεκ.
Η Sareb η bad bank της Ισπανίας αντιμετωπίζει την κρατικοποίησή της έχοντας χρέος 34 δισεκ. ευρώ
Η Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων που προέρχονται από την Αναδιάρθρωση Τραπεζών (Sareb), που ιδρύθηκε το 2012, είναι το γιγάντιο απόστημα ακινήτων που άφησε η Μεγάλη Ύφεση του 2008 στον ισπανικό χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η Sareb κρατικοποιείται και μαζί του χρέος 34 δισ. ευρώ.
Για σχεδόν μια δεκαετία, σχεδόν όλα όσα θα μπορούσαν να πάνε στραβά έχουν πάει στραβά για την κακή τράπεζα… να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Στουρνάρας πρότεινε λύση bad bank κακής τράπεζας που πουθενά στον κόσμο δεν απέδωσε.
Αλλά οι διαχειριστές της Sareb, εκτιμούν ότι το 2027, το τελικό χρέος θα είναι πολύ χαμηλότερο, περίπου δισεκ. ευρώ.
Αυτή είναι η ιστορία μιας τράπεζας που, λόγω των ιδιόμορφων χαρακτηριστικών της, γεννήθηκε ανάπηρη και έζησε σε καθεστώς τεχνικής χρεοκοπίας.
Το Ισπανικό δημόσιο θα κρατήσει το 100% της bad bank έναντι συμβολικής τιμής.
Ας πάμε πίσω στο 2012.
Ο Μαριάνο Ραχόι μόλις είχε σχηματίσει κυβέρνηση και η κρίση χειροτέρευε.
Στις 18 Ιανουαρίου του 2012, ο Ραχόι και ο υπουργός Οικονομίας του, Λουίς ντε Γκίντος, υπό την πίεση των Βρυξελλών και του ΔΝΤ, δημιούργησαν μια οντότητα για να απορροφήσει τα πιο τοξικά περιουσιακά στοιχεία των ταμιευτηρίων και να καθαρίσει τους ισολογισμούς τους.
Αυτή ήταν η Sareb, μια τράπεζα φτιαγμένη από σκουπίδια.
Μια μεγάλη τρύπα που αποτελείται από περίπου 200.000 περιουσιακά στοιχεία, εκ των οποίων το 80% ήταν δάνεια σε κατασκευαστές ακινήτων που ήταν δύσκολο να ανακτηθούν και το υπόλοιπο 20%, ακίνητα και οικόπεδα που ήταν δύσκολο να πουληθούν.
Σε αντίθεση με άλλες κακές τράπεζες, όπως η ιρλανδική (η οποία εξόφλησε το χρέος της το 2020), η ισπανική κακή τράπεζα δεν κατάφερε να επιλέξει τι θα κρατήσει ή πόσο θα πλήρωνε.
Όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία παραδέχονται ότι η αξιολόγηση έβλαψε την Sareb, αλλά υποστηρίζουν ότι αναζητήθηκε ευνοϊκή τιμή για τις οντότητες που διέθεταν σκουπίδια ακινήτων, επειδή, εάν δεν το έκαναν, το κόστος της τραπεζικής διάσωσης για τον φορολογούμενο θα ήταν καταστροφική.
Ο πρώην υπουργός Λουίς ντε Γκίντος, νυν αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, έχει παραδεχτεί πολλές φορές ότι ο στόχος ήταν να «αγοραστεί χρόνος» σε μια εποχή που τα ταμεία του Υπουργείου Οικονομικών ήταν άδεια και υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης του ευρώ.
Ένας άλλος στόχος ήταν να μην υπερφορτωθεί το χρέος του κράτους, γι' αυτό η Sareb σχεδιάστηκε ως ιδιωτική οντότητα: τράπεζες όπως η Santander και η CaixaBank, ασφαλιστικές εταιρείες και μια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας κατείχαν το 54% του κεφαλαίου και το 46% στην δημόσια εταιρία Fondo of Orderly Bank Restructuring (FROB).
Η Sareb εξέδωσε ομόλογα 50,781 δισ. ευρώ και το χρέος ήταν εγγυημένο από το κράτος.
Αυτό συνέβη ώστε η Sareb να αποταθεί στην ΕΚΤ και να εισπράξει αμέσως ολόκληρο το ποσό.
Η bad bank ξεκίνησε με κεφάλαιο μικρότερο από 5 δισ. και χρέος (τελικά εγγυημένο από τον φορολογούμενο) άνω των 50 δισεκ. ευρώ.
Η Sareb ήταν σαν Τιτανικός που απέπλευσε γνωρίζοντας ότι επρόκειτο να βυθιστεί, η αποστολή του καπετάνιου ήταν να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερους επιβάτες.
Η Sareb δημιουργήθηκε με στόχο να μην επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.
Σε αντίθεση με παρόμοιες οντότητες, δεν μπορούσε να επιλέξει τι θα κρατούσε για τη μείωση των υποχρεώσεών της στα 10 δισεκ το 2027
Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια