Η συνομοσπονδία επτά διεθνών οργανώσεων Τύπου, Media Freedom Rapid Response (MFRR), το Politico και το Euractiv αναφέρονται στις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη γιά τον περιορισμό της ελευθερίας του τύπου
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνουν τα διεθνή ΜΜΕ, εξαιτίας της πρακτικές που ακολουθεί για να «φιμώσει» τα Μέσα που της ασκούν κριτική και παρουσιάζουν όσα θέλει να κρύψει το Μαξίμου.
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του πολυσέλιδου πορίσματος της συνομοσπονδίας επτά διεθνών οργανώσεων Τύπου, Media Freedom Rapid Response (MFRR), το Politico και το Euractiv κατακευραυνώνουν τις πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης, που έχουν οδηγήσει τη χώρα στο «ναδίρ» στην ελευθερία του Τύπου.
Το νέο πόρισμα είναι το αποτέλεσμα της ειδικής αποστολής που είχε διοργανώσει τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα το MFRR, στην προσπάθειά του να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το πόρισμα αναμενόταν να είναι σκληρό για την κυβέρνηση που επιχειρεί από την ημέρα της εκλογής της να δημιουργήσει μια «μιντιακή» σιγή γύρω από τα πεπραγμένα της, όμως η συγκεκριμένη αναφορά αποτελεί τελικά ένα πολύ ηχηρό «χαστούκι», τόσο λόγω του περιεχομένου του, όσο και λόγω της εγκυρότητας των οργανώσεων που συναποτελούν τον Οργανισμό MFRR.
Με σημερινό του δημοσίευμα το Euractiv.com με τίτλο «Έκθεση για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης κλονίζει τη συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας», παραθέτει δηλώσεις του επικεφαλής των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για τα Βαλκάνια Πάβολ Σάλαϊ, που αναφέρει: «η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα είναι πλέον συγκρίσιμη με αυτή στην Ουγγαρία … βλέπουμε σκοπιμότητα και πολιτική βούληση για περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου. Ταυτόχρονα, υπάρχουν άλλες επικίνδυνες καταστάσεις που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο πιθανώς κρύβεται πίσω από την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ενός από τους δύο δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν στην ΕΕ πέρυσι».
Ακόμα, δημοσιεύει δηλώσεις της αντιπροέδρου της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα ότι η Ελλάδα «ανήκει στις χώρες της ΕΕ που θεωρούνται “προβληματικές” ως προς την ελευθερία του Τύπου» υπογραμμίζοντας πως η χώρα έχει πέσει στην 70η θέση παγκοσμίως στην σχετική αξιολόγηση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για το 2021.
Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα αναφέρεται και στην αποπομπή του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου από την ΝΔ για τις επικριτικές δηλώσεις του σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου. Ο κ. Κύρτσος είχε αναφερθεί συγκεκριμένα σε «ορμπανοποίηση» της Ελλάδας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Ράπισμα» και από το Politico
Νέο χαστούκι περίμενε την κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με το ζήτημα της λογοκρισίας στα ελληνικά Media, αυτή την φορά απ’ την εφημερίδα Politico σε άρθρο με τίτλο: «Τα ελληνικά ΜΜΕ υπό απειλή, αναφέρει έκθεση».
Σύμφωνα με άρθρο της συγκεκριμένης εφημερίδας μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 28/03/2022 φανερώνει πως η ανεξαρτησία των ΜΜΕ και η ασφάλεια των δημοσιογράφων απειλούνται περισσότερο στην Ελλάδα από ό,τι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Η έκθεση με τίτλο «Controlling the message: Challenges for independent reporting in Greece» (Έλεγχος του μηνύματος: Προκλήσεις για την ανεξάρτητη υποβολή εκθέσεων στην Ελλάδα) εκπονήθηκε από MFRR, έναν οργανισμό υπό την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης, ο οποίος πραγματοποίησε «διερευνητική αποστολή στην χώρα μας τον Δεκέμβριο του 2021. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση η κατάσταση στο ελληνικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης δεν είναι νέα, αλλά διαπιστώνει επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου από τότε που το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ήρθε στην εξουσία το 2019, το οποίο «έχει εμμονή με τον έλεγχο του μηνύματος» και «να ελαχιστοποιεί τις επικριτικές και διαφωνούσες φωνές».
«Ειδήσεις που είναι ενοχλητικές ή μη κολακευτικές για την κυβέρνηση, οι οποίες περιλαμβάνουν αναφορά για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν καταγγέλλονται σε πολλά σημεία πώλησης, δημιουργώντας σημαντικό εμπόδιο για την πρόσβαση του κοινού στις πληροφορίες και, στη συνέχεια, την ενημερωμένη συμμετοχή τους στη δημοκρατική διαδικασία», αναφέρει η έκθεση.
Αναφέρει επίσης ότι η δολοφονία του βετεράνου δημοσιογράφου του εγκλήματος Γιώργου Καραΐβαζ τον Απρίλιο του 2021 έφερε στο προσκήνιο βαθύτερα προβλήματα όσον αφορά την ασφάλεια των δημοσιογράφων στη χώρα.
«Η πρόοδος των ερευνών φαίνεται αργή και στερείται βασικής διαφάνειας, η οποία είχε αποθαρρυντικό αποτέλεσμα και οδηγεί σε δυσπιστία σχετικά με την ικανότητα ή την προθυμία των αρχών να προστατεύσουν τη δημοσιογραφική κοινότητα», σημειώνει η έκθεση.
Ενώ οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, κάνουν λόγο για ένα «επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου» στη χώρα, αναφέροντας κρατικά κονδύλια που διατέθηκαν χωρίς διαφάνεια, αποδεικτικά στοιχεία εσωτερικής λογοκρισίας των κρατικών μέσων ενημέρωσης και βία κατά δημοσιογράφων.
Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 70η θέση στον δείκτη και κατέχει την 4η χειρότερη κατάταξη στην ΕΕ καθώς η εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή.
Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Friedrich Naumann το περασμένο έτος διαπιστώθηκε ότι 8 στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι τα ΜΜΕ ελέγχονται από την κυβέρνηση ή τα πολιτικά κόμματα, ενώ τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι τα ελληνικά ΜΜΕ μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις.
Ενώ μια πρόσφατη έρευνα για το Ινστιτούτο Eteron διαπίστωσε ότι μόλις το 10,7 % των ανθρώπων εμπιστεύονται τα μέσα ενημέρωσης.
Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09
όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από
9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη
αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους
προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και
ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το
Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν
αναγνωρίζουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια