Υπό τόν φόβο ""ρωσσικής παρέμβασης ""η ΕΕ αποσύρει τις δυνάμεις της από τό Μάλι!
Η ΕΕ τερματίζει μέρος της εκπαιδευτικής αποστολής στο Μάλι, φοβούμενη ρωσική παρέμβαση, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ στις δηλώσεις που παραχώρησε, με το πέρας της συνόδου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταματήσει μέρος της εκπαίδευσής της στις ένοπλες δυνάμεις του Μάλι, επικαλούμενος την έλλειψη εγγυήσεων από τις αρχές του Μάλι ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί εργολάβοι δεν θα παρέμβουν στο έργο, αναφερόμενος στις παραστρατιωτικές ομάδες ρωσικών συμφερόντων.
Εντείνεται η αστάθεια
Η Συγκεριμένη απόφαση είναι πιθανό να εντείνει τη διεθνή ανησυχία για τη μακροημέρευση της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ (MINUSMA) και των αποστολών EUTM και EUCAP της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η Γαλλία και οι σύμμαχοί της άρχισαν να αποχωρούν από το Μάλι νωρίτερα φέτος, σημειώνει το Reuters. «Αποφασίσαμε να αναστείλουμε, να σταματήσουμε ορισμένους σχηματισμούς της εκπαιδευτικής μας αποστολής στο Μάλι που επικεντρώνονται στις μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της εθνικής φρουράς του Μάλι», είπε ο Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Η παραστρατιωτική ρωσική ομάδα Βάγκνερ
«Δεν υπάρχουν αρκετές εγγυήσεις ασφαλείας από τις αρχές του Μάλι για τη μη παρέμβαση του γνωστού Ομίλου Βάγκνερ», είπε ο Μπορέλ, αν και ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν εγκαταλείπει τη χώρα. Η μεταβατική κυβέρνηση του Μάλι, η οποία ανέλαβε την εξουσία με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα το 2020, μάχεται ισλαμιστές μαχητές και έχει ζητήσει τη βοήθεια ιδιωτικών στρατιωτικών εργολάβων που ανήκουν στον όμιλο Βάγκνερ, της Ρωσίας.
Ο Μπορέλ είπε ότι η συγκεκριμένη παραστρατιωτική ομάδα , η οποία βρίσκεται ήδη υπό καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ και κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι πιθανόν υπεύθυνη για τη δολοφονία αμάχων κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης σε μια πόλη του κεντρικού Μάλι στα τέλη Μαρτίου.
Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία στο Μάλι ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα όπου δραστηριοποιείται η παραστρατιωτική ομάδα Βάγκνερ. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι οι εργολάβοι έχουν το δικαίωμα να εργάζονται και να προωθούν τα συμφέροντά τους οπουδήποτε στον κόσμο, εφόσον δεν παραβιάζουν τη ρωσική νομοθεσία. Τόσο το Μάλι όσο και η Ρωσία είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι ο όμιλος Βάγκνερ δεν αποτελείται από μισθοφόρους αλλά εκπαιδευτές που βοηθούν τα τοπικά στρατεύματα με εξοπλισμό που αγόρασαν από τη Ρωσία.
Πηγή: Reuters
Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09
όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από
9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη
αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους
προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και
ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το
Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν
αναγνωρίζουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια