Δίλημμα για τους πιστωτές της Μόσχας: ρούβλια ή τίποτα;

 

 


 Οι πιστωτές της Ρωσίας βρίσκονται ενώπιον μιας δυσάρεστης προοπτικής μετά την απόφαση του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών τη Δευτέρα να εμποδίσει το Κρεμλίνο να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά του σε δολάρια: να πληρωθούν σε ρούβλια.

Το ρωσικό νόμισμα "βυθίστηκε" κατά 40% μετά την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων του Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά έκτοτε έχει ανακάμψει σε σημαντικό βαθμό. Μια αθέτηση πληρωμής ομολόγων ύψους 636 εκατ. δολαρίων εκ μέρους της Μόσχας και η επιβολή πρόσθετων κυρώσεων για τις θηριωδίες που φαίνεται πως διέπραξαν Ρώσοι στρατιώτες σε πόλεις κοντά στο Κίεβο θα μπορούσαν να οδηγήσουν το ρούβλι σε νέα κατρακύλα.

"Εάν οι πιστωτές δεν μπορούν να πάρουν πίσω τα δολάριά τους, είτε επειδή είναι δεσμευμένα είτε επειδή η Ρωσία δεν τους πληρώνει, και η Μόσχα τούς προσφέρει ρούβλια στα οποία θα μπορουν να έχουν πρόσβαση, τότε η έξυπνη κίνηση θα είναι να πάρουν τα ρούβλια", επισήμανε ο Jay Newman, πρώην διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Elliott Management, ο οποίος πρωτοστάτησε στη 15ετή μάχη του hedge fund με την κυβέρνηση της Αργεντινής για τις πληρωμές ομολόγων. "Τουλάχιστον τα ρούβλια έχουν κάποια αξία", πρόσθεσε.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ "πάγωσε" τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που βρίσκονταν στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά έκανε μια εξαίρεση για τις πληρωμές ομολόγων που έληγαν στις 25 Μαΐου. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή και οι αποτρόπαιες εικόνες με σορούς αμάχων στους δρόμους της πόλης Μπούτσα ανάγκασαν τις ΗΠΑ να επιταχύνει την εφαρμογή του "μπλόκου" στη Ρωσία.

Έως τότε, η JPMorgan Chase και η BNY Mellon, δύο τράπεζες με έδρα τη Νέα Υόρκη, λειτουργούσαν ως διαμεσολαβητές για τις ρωσικές πληρωμές προς τους πιστωτές. Η κυβέρνηση Πούτιν συνέχισε να πληρώνει εγκαίρως όλο τον Μάρτιο, με πιο πρόσφατη την καταβολή 447 εκατ. δολαρίων για κουπόνι που έληγε την προηγούμενη εβδομάδα. Τόσο η JPMorgan όσο και η BNY Mellon αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

"Εάν μια οντότητα που της έχουν επιβληθεί κυρώσεις θέλει να χρησιμοποιήσει τους λίγους διαθέσιμους πόρους της για να εξοφλήσει τους πιστωτές των ΗΠΑ, γιατί να έχουμε αντίρρηση;" διερωτήθηκε ο Robert Kahn, διευθυντής στη Eurasia Group. "Από την άλλη, γιατί να τους κάνουμε τη ζωή πιο εύκολη, ιδίως μετά τις φριχτές εικόνες που είδαμε στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες. Το συμφέρον των πιστωτών δεν είναι πρώτη προτεραιότητα υπό αυτές τις συνθήκες".

Η Μόσχα διέψευσε την Τετάρτη ότι βρίσκεται κοντά σε αθέτηση πληρωμών ακόμα και μετά την περίοδο χάριτος των 30 ημερών που της δόθηκε. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία διαθέτει "όλους τους απαραίτητους πόρους για την εξυπηρέτηση του χρέους της" και επέμεινε ότι οι πληρωμές θα μπορούσαν να καταβληθούν σε ρούβλια, εφόσον χρειαστεί. Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα εξαντλήσει τους πόρους που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να διεξάγει τις πολεμικές του επιχειρήσεις στην Ουκρανία. "Η Ρωσία πρέπει να επιλέξει μεταξύ της αφαίμαξης των εναπομεινάντων πολύτιμων αποθεμάτων της σε δολάρια ή των μελλοντικών εσόδων και της χρεοκοπίας", τόνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών.

Εάν η Ρωσία αθετήσει τις πληρωμές της, αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά - δημοσίευμα του Forbes ανέφερε το 1987 πως μια 96χρονη γυναίκα περίμενε ακόμη να πληρωθεί για τα "τσαρικά" ομόλογα που είχε αγοράσει ο σύζυγός της το 1919, αφού οι μπολσεβίκοι αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το τότε χρέος της Ρωσίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Άντον Σιλουάνοφ δήλωσε στη κρατική τηλεόραση τον Μάρτιο ότι περίπου 300 δισ. δολάρια από τα 640 δισ. δολάρια -που διαθέτει η χώρα σε χρυσό ή σε συναλλαγματικά αποθέματα- έχουν "παγώσει" λόγω των κυρώσεων. Εάν η Μόσχα έχει ακόμη πρόσβαση σε περίπου 340 δισ. δολάρια, τότε θα μπορέσει να καλύψει τα 40 δισ. δολάρια που οφείλει να καταβάλει σε ομολογιούχους. Ωστόσο, ο Kahn τόνισε ότι οι συνθήκες δεν είναι τόσο απλές και εκτίμησε πως τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν οι αθετήσεις πληρωμών από πλευράς Μόσχας.

"Μπορεί το Κρεμλίνο να έχει δολάρια σε μια κινεζική τράπεζα ή χρυσό στη Μόσχα που να μην είναι δεσμευμένα, αλλά είναι δύσκολο να τα  χρησιμοποιήσει", δήλωσε ο Καν. "Η αίσθησή μου είναι ότι -στην πράξη- τα διαθεσιμα αποθέματα είναι πολύ λιγότερα από όσα υπολόγισε ο Ρώσος υπουργός".

Η Ρωσία θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις πωλήσεις εμπορευμάτων, όπως σιτάρι, παλλάδιο και πετρέλαιο, για να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Οι ΗΠΑ έχουν "μπλοκάρει" τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αλλά πολλές χώρες δεν έχουν ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Στο μεταξύ, οι συναλλαγές σε ρωσικά εταιρικά ομόλογα σε δολάρια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με τους επενδυτές να κυνηγούν ευκαιρίες παρά το ρίσκο. Η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών στις 24 Μαρτίου ήταν διπλάσια σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν και η μεγαλύτερη των τελευταίων δύο ετών, σύμφωνα με το Bloomberg. 

 capital.gr

 

  Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.