Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Qatargate:Βόμβα από Corriere: Το άνοιγμα προς το Κατάρ ήταν «γραμμή» της ΕΕ - Το email του Μπορέλ προς την Καϊλή
Σε νέες αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο Qatargate προχωρά η Corriere della Sera, με τις οποίες καταδεικνύεται πως η αναβάθμιση των σχέσεων με το Κατάρ παρά τα προβλήματα με τις εργασιακές συνθήκες στη χώρα αυτή, ήταν συνολικότερη γραμμή της ΕΕ.
Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ έστειλε email στην Εύα Καϊλή δύο μήνες πριν από τη σύλληψη της, με το οποίο της ζητούσε «περισσότερη συνεργασία» μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κατάρ,ενώ τόνιζε ότι επικροτεί τις μεταρρυθμίσεις της χώρας στα εργασιακά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ευρωπαίος ανώτατος αξιωματούχος είχε δώσει τις οδηγίες αυτές τον Οκτώβριο του 2022, ενώ τον ίδιο μήνα η Καϊλή επισκέφτηκε το Κατάρ. Η κατάργηση της βίζας για τους Καταριανούς στην ΕΕ «θα είναι το κλειδί για την περαιτέρω αύξηση της κατανόησης» ενώ, όπως τόνιζε ο Μπορέλ, το ενεργειακό είναι βασική προτεραιότητα.
Σύμφωνα με το ιταλικό δημοσίευμα, η Καϊλή φέρεται να επέμεινε σε αυτή τη γραμμή στην Ευρωβουλή, κάτι που συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως στοιχείο εναντίον της στο πλαίσιο της σε βάρος της ποινικής δίωξης από τις βελγικές αρχές.
Τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, έσπευσε να προβάλει η ίδια η κατηγορούμενη για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο, Εύα Καϊλή, σε μια ακόμη προσπάθεια να υποστηρίξει την αθωότητά της καθώς η υπερασπιστική της γραμμή είναι ότι υλοποιούσε την πολιτική της ΕΕ.
Αποκάλυψη @Corriere: Η @EvaKaili ακολουθούσε επίσημες οδηγίες της Επιτροπής ❗️στην ομιλία της ως προς την ενίσχυση σχέσεων με το Κατάρ 💥 στρατηγική προτεραιότητα η ενεργειακή συνεργασία & visa, αναγνώριση εργασιακών μεταρρυθμίσεων σε Αραβικό κόσμο σύμφωνα με ΟΗΕ #Qatargate ⁉️ pic.twitter.com/B0JbXMbgHk
— Eva Kaili (@EvaKaili) July 20, 2023
Ειδικότερα στο δημοσίευμα αναφέρεται πως τρεις ημέρες πριν από το ταξίδι της στο Κατάρ, στο οποίο ήδη είχαν βρεθεί Μπορέλ και Σαρλ Μισέλ, η κυρία Καϊλή λαμβάνει μαζί με άλλα 7 άτομα ένα μακροσκελές σημείωμα, στο οποίο ο Μπορέλ υποδεικνύει τη γραμμή της ΕΕ, τονίζοντας ότι «οι σχέσεις ΕΕ-Κατάρ διανύουν μια άνευ προηγουμένου θετική στιγμή».
Ακολουθούν τα θέματα της ατζέντας: εμπόριο, επενδύσεις, Ουκρανία, Αφγανιστάν. Παραμένει όμως το ζήτημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και των εργατών που κατασκευάζουν τα στάδια, κυρίως μετανάστες που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης.
Όπως αναφέρεται, η Κομισιόν είναι έτοιμη για διαπραγμάτευση με το Κατάρ σχετικά με τη βίζα, μόλις το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δώσουν το «πράσινο φως» στην πρότασή της. «Θα αποτελέσει »κλειδί» για την αύξηση της κατανόησης», γράφει ο Μπορέλ.
«Η Εύα Καϊλή «πρέπει να καταστήσει σαφές στους Καταριανούς ότι είναι απαραίτητο η χώρα να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το Κοινοβούλιο της ΕΕ για να συμβεί αυτό». Και στη συνέχεια: «Η ενέργεια αποτελεί επί του παρόντος κορυφαία προτεραιότητα για την ΕΕ» και «είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για την ετοιμότητά σας να μας βοηθήσετε να επιταχύνουμε την ανεξαρτησία μας από το ρωσικό φυσικό αέριο», διότι «μια εταιρική σχέση» με τον Κόλπο «είναι η πρώτη στρατηγική που υπήρξε ποτέ» για την Ευρώπη.
«Επικροτούμε τις μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε το Κατάρ, ιδίως σε εργασιακά θέματα, και σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε σταθερά σε αυτή την πολλά υποσχόμενη πορεία μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι επιτυχές», προσθέτει ο ύπατος εκπρόσωπος.
Η επίμαχη ενημέρωση είχε γίνει στις 14 Νοεμβρίου 2022. Όπως επισημαίνει στην ιταλική εφημερίδα ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ούτε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ούτε και ο Ζοσέπ Μπορέλ φαίνεται να έχουν κληθεί να μιλήσουν στην ακρόαση παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στις οδηγίες τους μετά τη σύλληψη.
Η απάντηση του Μπορέλ
Σε σχόλιο για το ζήτημα ο εκπρόσωπος του Μπορέλ, Πέτερ Στάνο, είπε στην ιταλική εφημερίδα ότι ανταποκρίθηκε σε ένα «τυπικό αίτημα του γραφείου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παράσχει στοιχεία σχετικά με την επίσκεψη ενός ευρωβουλευτή στο Κατάρ» και «παρείχε μια περίληψη των πάγιων θέσεων της ΕΕ σχετικά με τις σχέσεις και τη συνεργασία με το Κατάρ και τα ζητήματα που ενδέχεται να τεθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης».
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «η τελική ενημέρωση για τα ταξίδια των ευρωβουλευτών συντάσσεται και ολοκληρώνεται από το κοινοβούλιο της ΕΕ και εναπόκειται στο τελευταίο να αποφασίσει ποια από τη συμβολή μας θα ληφθεί τελικά υπόψη».
Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09
όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από
9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη
αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους
προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και
ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το
Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν
αναγνωρίζουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια