«Όχι στην υποχρεωτικότητα» για το ασφάλιστρο Μητσοτάκη στα ακίνητα, δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Σ, ΠΑΡΑΔΙΑΣ!!
Είναι καιρός να ξεκινήσει και στην Ελλάδα ένας δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών, όλων των σπιτιών, όλων των παραγωγικών μονάδων» είπε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, ανάβοντας φωτιές στους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πρέπει να επωμιστούν νέο υποχρεωτικό κόστος εξαιτίας της ανεπάρκειας του επιτελικού κράτους να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές.
Το documentonews.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτο Παραδιά, ο οποίος τάχθηκε κατά της υποχρεωτικότητας. Επιπλέον, αιτήθηκε τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την εφαρμογή του μέτρου που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε «λίγο» το κίνητρο της μείωσης 10% του ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση ασφάλισης ακινήτου.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς:
Ποια η άποψή σας για την αναφορά του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ περί υποχρεωτικής ασφάλισης των ακινήτων;
Με υποχρεωτικούς όρους είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει. Θα πρέπει οποιαδήποτε κίνηση να συμπεριλαμβάνει ουσιαστικά κίνητρα. Φερ΄ ειπείν, να επανέλθει η απαλλαγή των ασφαλίστρων από το φορολογικό εισόδημα. Αυτό υπήρχε παλιά και το κατήργησε η τρόικα. Θεωρώ ότι η λύση είναι η ασφάλιση, αλλά αυτή πρέπει να γίνει με κίνητρα.
Διότι το πρόβλημα είναι με όλη αυτήν τη φιλολογία, που βγαίνει ο πρωθυπουργός και ο κάθε πρωθυπουργός και λέει ότι το κράτος θα σταθεί δίπλα σε αυτόν που έχασε την περιουσία του, δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι το κράτος είναι ο φυσικός εγγυητής των περιουσιών.
Αυτό ισχύει -σε ένα βαθμό- μόνο σε μία θεομηνία. Αν καεί το σπίτι μου επειδή ξεχάσαμε το τηγάνι με το λάδι, ποιο κράτος να μας αποζημιώσει;
Αλλά αυτό είναι ένα ρίσκο που αν θέλει ο ιδιοκτήτης το παίρνει…
Ναι, σωστό. Αν δεν το πάρει όμως βγαίνει και αναρωτιέται τι έκανε το κράτος για να τον βοηθήσει. Είναι πολυσύνθετο το πρόβλημα. Τις αποζημιώσεις τις πληρώνουν οι φορολογούμενοι…
Εν προκειμένω, όμως, η σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ προέκυψε με βάση την κλιματική κρίση. Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι μετά τις φυσικές καταστροφές, υπάρχει κρατική στήριξη. Αυτό το «κεφάλαιο» του κοινωνικού συμβολαίου δεν ανατρέπεται;
Η κρατική στήριξη για την αποζημίωση των περιουσιών δεν προκύπτει από το σύνταγμα, ούτε από κάποια άλλη υποχρέωση της χώρας. Το κοινωνικό συμβόλαιο είναι κάτι θεωρητικό που το ερμηνεύει ο καθένας όπως θέλει. Είναι ένα δύσκολο θέμα και αντιλαμβάνεται η κάθε είδους εξουσία, και η προηγούμενη και αυτή, πως πρέπει να προχωρήσουμε στην ασφάλιση, από την άλλη μεριά είναι είναι αντιδημοφιλές μέτρο που πολλοί θα το θεωρήσουν χαράτσι. Έχει πολύ δρόμο η κουβέντα αυτή. Μόνο αν βασιστεί σε κίνητρα μπορεί να προχωρήσει. Όχι στην υποχρεωτικότητα.
Είναι αποδοτικό κίνητρο, όπως το αποκαλεί ο πρωθυπουργός, η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση ασφάλισης του ακινήτου;
Αυτό το κίνητρο είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν φτάνει για να κινητοποιήσει τις μάζες να ασφαλίσουν τα ακίνητά τους.
Μα ο πολίτης γλιτώνει 10 ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ και πληρώνει -λόγου χάρη- 100 ευρώ στην ασφαλιστική…
Αυτό λέω. Είναι καλό, αλλά λίγο. Λόγου χάρη, το 10% θα έπρεπε να ήταν 50% για να έχει επίδραση.
documentonews.gr
Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09
όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από
9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη
αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους
προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και
ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το
Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν
αναγνωρίζουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια