Καρδίτσα ώρα μηδέν Ανυπολόγιστο το συνολικό ύψος της καταστροφής στον κάμπο της Θεσσαλίας


Καρδίτσα ώρα μηδέν Ανυπολόγιστο το συνολικό ύψος της καταστροφής στον κάμπο της Θεσσαλίας

Ανυπολόγιστο το συνολικό ύψος της καταστροφής στον κάμπο της Θεσσαλίας - Θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να επανέλθει η γονιμότητα στα καλυμμένα από τόνους λάσπης καλλιεργήσιμα εδάφη - Κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν κατασκευάστηκε μετά τον «Ιανό» - Οι υποδομές υποχώρησαν από τα νερά στα ίδια ακριβώς σημεία, όπως το 2020 - Αθωράκιστο το σιδηροδρομικό και το οδικό δίκτυο στη Θεσσαλία - Στο έλεος των καιρικών φαινομένων το 1/3 της αγροτικής παραγωγής


Ήδη η χώρα συνειδητοποιεί ώρα με την ώρα τα πραγματικά μεγέθη της καταστροφής που υπέστη ο κάμπος της Θεσσαλίας. Σοβαρές υποδομές και τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, κατέρρευσαν. Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν. Άγνωστος αριθμός συνανθρώπων μας αγνοούνται. Σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι ζημιές. Χάθηκαν σοδειές, περιουσίες, επιχειρήσεις.

Πάνω από 750.000 στρέμματα εύφορης γης έχουν καλυφθεί από τόνους λάσπη. Κατά τον Ευθύμιο Λέκκα, καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ «το φαινόμενο αυτό υπερκέρασε κατά πολύ τον “Ιανό”. Στον “Ιανό” είχαμε 400 χιλιοστά βροχής, εδώ έχουμε να κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις με πάνω από 700, 800, 900 χιλιοστά βροχής».


«Είναι ένα φαινόμενο το οποίο υπερκάλυψε κατά πολύ τους γνωστούς χάρτες πλημμύρας της χιλιετίας. (Αφορά τη σοβαρότερη -υψηλότερη- πλημμύρα που έχει καταγραφεί σε διάστημα χιλίων χρόνων που είχε εκδώσει το υπουργείο το 2019 με οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση)», ανέφερε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως «μέσα στα τρία-τέσσερα τελευταία χρόνια, έχουμε δύο γεγονότα που ξεπέρασαν τα πλημμυρικά φαινόμενα της χιλιετίας». Σχετικά με το κόστος των ζημιών, υπολόγισε πως θα ξεπεράσει την εκτίμηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, υπερβαίνοντας το ένα δισεκατομμύριο ευρώ (υπερδιπλάσιο κόστος από εκείνο του «Ιανού»).

Κατά τον καθηγητή Λέκκα, θα χρειαστούν πάνω από πέντε χρόνια για να αποκατασταθεί η γονιμότητα του θεσσαλικού κάμπου. Θα πρέπει, δηλαδή, δια της φυσικής οδού, να φύγει το παχύ στρώμα λάσπης που έχει καλύψει το έδαφος. Στη Θεσσαλία καλλιεργείται το 26% της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση έχει δύο δυνατότητες χρηματοδότησης της αποκατάστασης των ζημιών είτε πρόκειται για τις υποδομές, είτε για ιδιωτικές περιουσίες, επιχειρήσεις, ζωικό κεφάλαιο και γεωργικό εξοπλισμό βαρέως τύπου κλπ.: Την άμεση βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανακατανομή των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η πρώτη περίπτωση δεν επαρκεί. Τα κονδύλια θα είναι ελάχιστα. Η δεύτερη λύση θα είναι χρονοβόρα. Απομένει το γνωστό «μαξιλάρι» ύψους 30 δις που έχει στοιχειώσει την ελληνική οικονομία και παραπέμπει, κατά τα φαινόμενα, σε «αστικό μύθο». Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί στο ζήτημα. Οι ετήσιες εξαγγελίες στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό παραπέμπονται για αργότερα. Όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές δυσκολίες να ανταπεξέλθει στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών, περιουσιών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Ήδη, η επέλαση της κακοκαιρίας έχει προκαλέσει τον θάνατο σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων. Οι Αρχές τρέμουν στην ιδέα ως προς το τι θα αντικρύσουν οι διασώστες όταν τελικά αποστραγγιστούν τα νερά. Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση πως ενδεχομένως να αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές.

Αυτή η μακάβρια προοπτική καθώς και το βαρύτατο κόστος από τις καταστροφές έχουν βραχυκυκλώσει την κυβέρνηση και αναγκάζουν το πρωθυπουργικό γραφείο στο Μαξίμου, αφενός να ακυρώσει το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού σε Θράκη (Δαδιά) και Θεσσαλονίκη (ΔΕΘ), αφετέρου να επιχειρηθεί αναπροσαρμογή στις οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, όπως αυτές είχαν προγραμματιστεί πριν την κακοκαιρία «Daniel».


Γιατί δεν επενέβη νωρίτερα ο Στρατός για τη διάσωση των εγκλωβισμένων

Ένα τρίτο ζήτημα που προκύπτει είναι η εκ των υστέρων κινητοποίηση των μηχανισμών διορώσης. Αν και ο κρατικός μηχανισμός και τα αρμόδια Υπουργεία ήταν επαρκώς ενημερωμένα για το εύρος και τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας «Daniel», τα hot spots των πληγέντων περιοχών παρέμειναν αβοήθητα και στο έλεος των καιρικών φαινομένων για ένα ανεπίτρεπτα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Δήμαρχος Παλαμά στην Καρδίτσα καταγγέλλει πως η περιοχή αυτή και η Μεταμόρφωση παρέμειναν χωρίς βοήθεια από την Πυροσβεστική και τον Στρατό για 24 ώρες. Όταν η βοήθεια έφτασε ήταν πια αργά. Η Μεταμόρφωση είχε καλυφθεί ολόκληρη από ένα παχύ στρώμα λάσπη και από τουλάχιστον τρία μέτρα νερού.
zougla.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.