Η πλειοψηφία των Παλαιστινίων δεν ήθελε επίθεση Χαμάς στο Ισραήλ
Σημαντικά ευρήματα φέρνει στο φως της δημοσιότητας η τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου της Ουάσινγκτον, η οποία διεξήχθη τον Ιούλιο του 2023 και αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Γάζας δεν επιθυμούσε μια επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση υπογραμμίζεται ότι η απόφαση της Χαμάς να σπάσει την εκεχειρία δεν ήταν μια δημοφιλής κίνηση. Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των κατοίκων της Γάζας (65%) θεωρούσε πράγματι πιθανό να υπάρξει «μια μεγάλη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα» φέτος, ένα ποσοστό της τάξης του 62% υποστήριζε τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός από τη Χαμάς με το Ισραήλ.
Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι οι μισοί εκ των ερωτηθέντων (50%) συμφώνησαν με το ότι η Χαμάς θα πρέπει να σταματήσει να ζητά την καταστροφή του Ισραήλ και αντ' αυτού να αποδεχθεί μια μόνιμη λύση δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967.
Απογοήτευση των κατοίκων της Γάζας για τη Χαμάς
Η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου αποκάλυψε παράλληλα ότι σε ολόκληρη την περιοχή της Γάζας, η Χαμάς έχει χάσει τη δημοτικότητά της, με την απογοήτευση των κατοίκων για τη διακυβέρνησή της να είναι εμφανής. Ενδεικτικά, η πλειοψηφία των κατοίκων της Γάζας (70%) υποστήριξε την πρόταση της ΠΑ να στείλει «αξιωματούχους και δυνάμεις ασφαλείας στη Γάζα για να αναλάβουν τη διοίκηση εκεί, με τη Χαμάς να εγκαταλείπει τις ένοπλες μονάδες της», συμπεριλαμβανομένου του 47% που συμφώνησε απόλυτα.
Ωστόσο, η λαϊκή απήχηση για τις ανταγωνιζόμενες ένοπλες παλαιστινιακές φατρίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στην επίθεση φαίνεται να είναι μεγάλη. Συνολικά, το 57% των κατοίκων της Γάζας εκφράζει τουλάχιστον μια κάπως θετική γνώμη για τη Χαμάς, ενώ παρόμοια είναι τα ποσοστά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη (52%) και την Ανατολική Ιερουσαλήμ (64%).
Οργανώσεις όπως η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) και η Lion’s Den, λαμβάνουν την πιο ευρεία λαϊκή υποστήριξη στη Γάζα.
Περίπου τα τρία τέταρτα των κατοίκων της Γάζας εκφράζουν την υποστήριξή τους και για τις δύο ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του 40% που βλέπει το Lion’s Den με «πολύ θετικό» τρόπο, στάση που υιοθετείται και από τους κατοίκους της Δυτικής Όχθης.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το Ιράν, το οποίο υποστήριξε και ενδεχομένως βοήθησε στον συντονισμό της επίθεσης, περίπου οι μισοί κάτοικοι της Γάζας βλέπουν την Τεχεράνη είτε ως «φίλο της χώρας» (29%) είτε ως εταίρο ασφαλείας (28%), σε σύγκριση με λιγότερο από το ένα τρίτο των κατοίκων της Δυτικής Όχθης που θα έλεγε το ίδιο.
Αντιδημοφιλής σε κύρια αραβικά κράτη η Χαμάς
Αντίθετα, το κύρος της Χαμάς στα αραβικά κράτη έχει σημειώσει πολύ πιο αισθητή πτώση. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία ξεχωρίζουν ως χώρες όπου η υποστήριξη προς τη Χαμάς έχει ουσιαστικά εξανεμιστεί. Όταν ρωτήθηκαν για πρώτη φορά το 2014 (και ξανά το 2017), περίπου οι μισοί πολίτες των Εμιράτων (44% και 48%, αντίστοιχα) εξέφρασαν θετική γνώμη για τη Χαμάς.
Εντούτοις, το ποσοστό των θετικών απαντήσεων μειώθηκε σε κάθε επόμενο έτος που πραγματοποιήθηκε η δημοσκόπηση. Τον Αύγουστο του 2023, μόλις το 17% εξέφρασε θετική άποψη.
Παρόμοια πορεία παρατηρείται και στη Σαουδική Αραβία, όπου μόλις το 10% εξέφρασε θετική άποψη τον Αύγουστο, ενώ το 48% δήλωσε ότι η γνώμη του είναι πολύ αρνητική.
Σε άλλες αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, του Μπαχρέιν και της Αιγύπτου, καταγράφεται μικρότερη πτώση της δημοτικότητας, κατά 10 μονάδες, που συμβαίνει όμως μέσα σε μικρότερο χρονικό διάστημα, με τελευταία δημοσκόπηση να πραγματοποιείται στα τέλη του 2020.
Από την άλλη, στην Ιορδανία, ενώ 72% εξέφραζαν θετική στάση απέναντι στη Χαμάς το 2014, το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 44% τον Νοέμβριο του 2020.
Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.
Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09
όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από
9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη
αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους
προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και
ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το
Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν
αναγνωρίζουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια