Απελευθερώνεται η αγορά δανείων


 

 






Μια νέα ευκαιρία για χρηματοδότηση θα έχουν οι "κόκκινοι" δανειολήπτες οι οποίοι έχουν ρυθμίσει και εξυπηρετούν με συνέπεια τις οφειλές τους μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών που προβλέπει απελευθέρωση της αγοράς πιστώσεων.

Η λογική του νομοθέτη αφορά την παροχή πρόσβασης σε χρηματοδότηση ακόμη και για όσους οφειλέτες –ιδιώτες ή επιχειρήσεις– αντιμετώπισαν δυσκολίες στον απόηχο της δεκαετούς κρίσης ως προς την εξυπηρέτηση των δανειακών τους οφειλών, ωστόσο, κατόρθωσαν να ορθοποδήσουν συνεχίζοντας την οικονομική τους δραστηριότητα.

Για τα νοικοκυριά αυτά, καθώς και για τις επιχειρήσεις, η πόρτα του τραπεζικού συστήματος παραμένει κλειστή εξαιτίας των αυστηρών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) που δεν επιτρέπουν το "πρασίνισμα" του δανειολήπτη ακόμη και εάν εξυπηρετεί με συνέπεια τις ρυθμίσεις των οφειλών προς πιστωτές και Δημόσιο.

Το εποπτικό πλαίσιο προβλέπει την πάροδο άνω των δύο ετών συνεπών οφειλών προκειμένου ο εν λόγω δανειολήπτης να μη θεωρείται επισφαλής.

Για αυτή την "γκρίζα ζώνη" των οφειλετών, οι οποίοι κινούνται μεταξύ συνεπούς παρόντος και "βεβαρυμμένου" παρελθόντος, η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα σε μη τραπεζικούς φορείς να χορηγούν στεγαστικά και επιχειρηματικά (corporate) δάνεια. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τόσο την αναδιάρθρωση υφιστάμενης οφειλής όσο και τη χορήγηση νέου στεγαστικού δανείου. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει αποκλειστικά δανεισμό με στόχο την αναδιάρθρωση υφιστάμενων οφειλών.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες παροχής πιστώσεων -όπως αναφέρονται οι εν λόγω φορείς- δεν συνιστούν καινοτομία αλλά δραστηριοποιούνται με επιτυχία σε αρκετές ευρωπαϊκές και άλλες χώρες. Πρόκειται για τους "εναλλακτικούς πιστωτές" (alternative lenders), οι οποίοι απευθύνονται σε όσους υποψήφιους δανειολήπτες απορρίπτονται από το μη ευέλικτο τραπεζικό σύστημα, ωστόσο, πληρούν μια σειρά από προϋποθέσεις που ο πιστωτής εκτιμά ότι διασφαλίζουν καλές προοπτικές αποπληρωμής.

Ειδικά όσον αφορά την αναχρηματοδότηση χρέους, οι εν λόγω εταιρείες προσφέρουν στον οφειλέτη ένα ποσό για να αποπληρώσει την οφειλή του προς την τράπεζα ή τον servicer το οποίο εμπεριέχει σημαντικό κούρεμα. Με τη σύμφωνη γνώμη του πιστωτή, το "κόκκινο" δάνειο αποπληρώνεται με ευνοϊκούς όρους και ο δανειολήπτης κάνει μια νέα αρχή. Ο λόγος να συναινέσει ο servicers σε μια τέτοια λύση είναι η δημιουργία εμπροσθοβαρών ταμειακών ροών που εξυπηρετούν τα φιλόδοξα business plans που έχουν αναλάβει έναντι των funds που έχουν αγοράσει τα τιτλοποιημένα δάνεια του "Ηρακλή".

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια νέα διέξοδος για τους οφειλέτες στην αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων η οποία είναι "win-win" για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ακόμη και για τους δανειολήπτες, οι οποίοι επιβαρύνονται με υψηλότερο κόστος δανεισμού (λόγω της ανάληψης υψηλότερου ρίσκου από τις εταιρείες παροχής πιστώσεων) η δυνατότητα χρηματοδότησης είναι κομβική για να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Σε αυτό το οικοσύστημα εντάσσονται και τα mezzanine funds τα οποία επενδύουν σε τέτοιου είδους δάνεια με ειδίκευση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Μετοχική συμμετοχή σε αυτά τα σχήματα έχουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και χρηματοοικονομικοί φορείς, όπως αναπτυξιακές τράπεζες, καθώς και ιδιώτες επενδυτές. Και σε αυτή την περίπτωση, ο δανεισμός είναι πιο ακριβώς για τις επιχειρήσεις, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση συνιστά η ύπαρξη ενεχύρων.

Στόχος της χρηματοδότησης είναι η κάλυψη των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης και η υλοποίηση του business plan που περιλαμβάνει τόσο την εξυγίανση όσο και την ανάκαμψη και ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Από την υπεραξία που δημιουργείται, οι επενδυτές αποκομίζουν κέρδη τα οποία "κλειδώνουν" μέσα από τη συμφωνία που έχουν συνάψει με τον επιχειρηματία.
Θετική ανταπόκριση

Θετικοί στη διεύρυνση της αγοράς πιστώσεων με την είσοδο εναλλακτικών παικτών είναι και οι εταιρείες διαχείρισης. Όπως έχουν δηλώσει πρόσφατα υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου, ο νέος νόμος θα συμβάλλει στη διεύρυνση της πρόσβασης των πολιτών στη χρηματοδότηση δεδομένου ότι οι μη τραπεζικοί φορείς δεν έχουν τους περιορισμούς των συστημικών ιδρυμάτων.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, από το συνέδριο του Capital.gr για το Real Estate ο Θεόδωρος Αθανασόπουλος, CEO της Cepal και Πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, "είναι κάτι που χρειάζεται, δεν μπορούμε σε μια δυτική οικονομία να μην έχουμε εναλλακτικούς πιστωτές (alternative lenders). Είναι ένα μέρος του παζλ της συνολικής στεγαστικής πολιτικής που απαιτείται".

"Είμαστε πολύ θετικοί, πιστεύουμε ότι ο νέος νόμος θα συμβάλλει στη διεύρυνση της πρόσβασης των πολιτών στη χρηματοδότηση, δήλωσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι το πρόβλημα της πρόσβασης στη χρηματοδότηση δεν μπορεί να λυθεί πιέζοντας τις τράπεζες να ανοίξουν τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων δεδομένου ότι έχουν μια σειρά από εποπτικούς περιορισμούς - τους οποίους οι τρίτοι φορείς δεν θα έχουν.

Άγνωστο παραμένει, πάντως, κατά πόσο θα εκδηλωθεί ουσιαστικό ενδιαφέρον για είσοδο επενδυτών στη νέα αγορά που δημιουργείται στη χώρα μας. Όπως αναφέρουν σχετικές πηγές, τόσο η προσδοκία υψηλών αποδόσεων (IRR) από τους δυνητικούς επενδυτές όσο και η μη πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση που απολαμβάνουν οι συστημικές τράπεζες ενδέχεται να ανεβάσουν σημαντικά το κόστος για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις που θα στραφούν στους εναλλακτικούς φορείς χρηματοδότησης.

Μοναδικός επενδυτής που έχει εκδηλώσει επισήμως, μέχρι σήμερα, το ενδιαφέρον του να. μπει στη νέα αγορά είναι ο πρώην τραπεζίτης Άνθιμος Θωμόπουλος μέσω του fund "Hellenic Finance". Όπως έχει αναφέρει ο ίδιος, η διεύρυνση της αγοράς πιστώσεων έρχεται να καλύψει το τεράστιο χρηματοδοτικό κενό που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες οι οποίοι βρέθηκαν σε καθεστώς αθέτησης τα προηγούμενα χρόνια και πλέον έχουν αποκλειστεί από το τραπεζικό σύστημα.
"Χαλαρώνει" το πλαίσιο εποπτείας

Σε πιο χαλαρό πλαίσιο εποπτείας και αδειοδότησης αναμένεται να λειτουργήσουν οι εν λόγω φορείς, δεδομένου ότι αρμόδιος επόπτης θα είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και όχι ο SSM. Αυτό αναφέρουν στο "Κ" πηγές με γνώση των διαδικασιών οι οποίες, ωστόσο, διευκρινίζουν ότι η εποπτεία θα είναι ουσιαστική και εστιασμένη.

Στόχος, πάντως, είναι οι διαδικασίες αδειοδότησης να είναι πιο "ελαφρές" γραφειοκρατικά από τις αντίστοιχες για τα πιστωτικά ιδρύματα και πολύ ταχύτερες ώστε να υλοποιηθεί σύντομα και χωρίς προσκόμματα η στρατηγική του ΥΠΕΘΟ για άνοιγμα της αγοράς πιστώσεων προς όφελος χιλιάδων οφειλετών.


capital.gr

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.