Οι πληρωμές και οι αποζημιώσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες



Οι πληρωμές και οι αποζημιώσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες

Αύριο Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, αναμένεται η εξόφληση της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης (30%), για την οποία οι δικαιούχοι θα πρέπει να κρατήσουν μικρό καλάθι, διότι για παράδειγμα, στην εξόφληση οι παραγωγοί των αροτραίων καλλιεργειών, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων, θα λάβουν ποσά, περίπου των 5-6-7 ευρώ το στρέμμα, τα οποία ανάλογα με τα ιστορικά δικαιώματα του καθενός, θα έχουν συνολικά μαζί με την προκαταβολή και την εξόφληση, ποσά της τάξεως των 22-23 ευρώ το στρέμμα.

Αναδιανεμητική Ενίσχυση

Από την άλλη μεριά, μαζί με την πληρωμή της εξόφλησης της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης, θα γίνει (καλώς εχόντων των πραγμάτων), η καταβολή της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης (για τους μικρομεσαίους παραγωγούς).

    Η κατανομή στις αγρονομικές περιφέρειες

Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός των 174.032.724 ευρώ κατ’ έτος σύμφωνα με το εγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα κατανεμηθεί ως εξής:

Περιφέρεια Αρόσιμων καλλιεργειών ΠΕ2 από 2 εκτάρια έως 11 εκτάρια , θα κατευθυνθούν 79.358.922 ευρώ/έτος ήτοι ποσοστό 45,6% για 574.407 εκτάρια και ποσό ανά εκτάριο δικαιούμενο ενισχύσεις τα 138 ευρώ (13,8 ευρώ/στρέμμα)
Περιφέρεια μόνιμων καλλιεργειών, από 1 εκτάριο έως 4 εκτάρια, θα κατευθυνθούν  47.858.999 ευρώ/έτος ήτοι ποσοστό 27,5% για 439.305 εκτάρια και ποσό ανά εκτάριο δικαιούμενο ενισχύσεις τα 116 ευρώ (11,6 ευρώ/στρέμμα)
Περιφέρεια βοσκότοπων, από 1 εκτάριο έως 17 εκτάρια, θα κατευθυνθούν  46.814.803 ευρώ/έτος ήτοι ποσοστό 26,9 % για 476.885 εκτάρια ποσό ανά εκτάριο δικαιούμενο ενισχύσεις τα 177 ευρώ. (17,7 ευρώ/στρέμμα).
  Σε περίπτωση που ο γεωργός δηλώνει εκτάσεις σε περισσότερες των μία αγρονομικές περιφέρειες για να τύχει της αναδιανεμητικής ενίσχυσης στις περιφέρειες του πρέπει τουλάχιστον μια εκ των τριών περιφερειών να βρίσκεται εντός των ανωτέρω ορίων και βάση εφαρμογής του συντελεστή ισοδυναμίας στο σύνολο των αγρονομικών περιφερειών να μην ξεπερνούν τα 17 ισοδύναμα εκτάρια. Οι εν λόγω επιλέξιμες εκτάσεις πρέπει να διαθέτουν καλλιέργειες που ενεργοποιούν δικαιώματα βασικής εισοδηματικής στήριξης ανεξάρτητα αν ο παραγωγός έχει δικαιώματα βασικής εισοδηματικής στήριξης για το σύνολο της εκμετάλλευσης του.

Ο συντελεστής ισοδυναμίας ανά αγρονομική περιφέρεια είναι :

Περιφέρεια Βοσκοτόπων ισούται με τη μονάδα
Περιφέρεια Αρόσιμων ισούται με 1,55 της μονάδας
Περιφέρεια Μονίμων Καλλιεργειών ισούται με 4,25 της μονάδας
Να σημειωθεί ότι εκμεταλλεύσεις με περισσότερα από 17 ισοδύναμα εκτάρια δεν λαμβάνουν αναδιανεμητική ενίσχυση.

Ενίσχυση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας

Παράλληλα, αναμένεται και η καταβολή της ενίσχυσης των Γεωργών Νεαρής Ηλικίας

Οικοσχήματα

Αναφορικά με τα Οισχήματα, το μόνο βέβαιο είναι ότι ΔΕΝ θα πληρωθούν μέσα στο Δεκέμβριο, αφού μέχρι αυτή τη στιγμή, μόνο ένα 20% των αγροτών, έχουν επιλέξει κάποιο από τα 10 Οικοσχήματα, μιας καιη εφαρμογή αλλά και εφαρμοστικές ακόμα δεν έχουν τελεσφορήσει και η πληρωμή, ενδεχομένως, να τραβήξει, πέραν της Άνοιξης του 2024.

Προκαταβολές πλημμυρόπληκτων αγροτών

Μέχρι την Παρασκευή, αναμένεται να γίνει πληρωμή προκαταβολών σε πλημμυρόπληκτους αγρότες, σε πάνω από 20 προϊόντα, που δεν είχαν λάβει  μέχρι τώρα προκαταβολή και συγκεκριμένα για δενδρώδης καλλιέργειες, για αμπέλια και οπωροκηπευτικά.  

Εκτός οι αμυγδαλοπαραγωγοί

Στο μεταξύ, εκτός προκαταβολής μένουν οι αμυγδαλοπαραγωγοί, για τονπαγετό του Μαρτίου 2023,  των οποίων τα δέντρα δεν πλημμύρισαν από τις κακοκαιρίες Daniel και elias, ενώ προκαταβολή (για τον παγετό του Μαρτίου) θα λάβουν μόνο όσοι αμυγδαλοπαραγωγοί έχουν δέντρα στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Εξισωτική αποζημίωση

Τέλος η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης θα γίνει κοντά στις 29 Δεκεμβρίου.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.