Αγρότες: Πότε θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις




Αγρότες: Πότε θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις

Εως το τέλος της εβδομάδας -και συγκεκριμένα την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου- αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των αγροτών ποσά άνω των 400 εκατ. ευρώ, ωστόσο φαίνεται ότι θα καθυστερήσει αρκετά η πληρωμή για τα Οικολογικά Σχήματα (πρώην πρασίνισμα), που παραδοσιακά καταβάλλονταν έως το τέλος του έτους.

Πριν από τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθεί η εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης ύψους 280 εκατ. ευρώ, αλλά και η πληρωμή της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης ύψους 178 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η συνολική βασική ενίσχυση για το 2023 ανέρχεται στα 829 εκατ. ευρώ έναντι 1,07 δισ. ευρώ το 2022, ωστόσο η διαφορά των 239 εκατ. ευρώ έχει µεταφερθεί στην αναδιανεµητική ενίσχυση, στις νέες συνδεδεμένες ενισχύσεις και στα τοµεακά προγράµµατα.

Αντίστοιχα, μετά τα Χριστούγεννα και πριν την Πρωτοχρονιά, πιθανότατα στις 29 Δεκεμβρίου, αναμένεται να πιστωθεί η Εξισωτική Αποζημίωση ύψους 255 εκατ. ευρώ, καθώς μόλις την περασμένη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου έληξε η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων. Υπενθυμίζεται ότι η ενίσχυση περιλαμβάνει τρεις δράσεις:

Δράση 1: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές, η οποία καθορίζεται στα 122,2 ευρώ ανά εκτάριο (12,22 ευρώ/στρέμμα).

Δράση 2: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών, το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 89,90 ευρώ ανά εκτάριο (8,99 ευρώ/στρέμμα).

Δράση 3: Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα (παραμεθόριες, νησιωτικές περιοχές και περιοχές με κίνδυνο εγκατάλειψης), που καθορίζεται στα 89,90 ευρώ ανά εκτάριο (8,99 ευρώ/στρέμμα).

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν και συμπληρωματικές πληρωμές ύψους 25 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής στους αγρότες της Περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και στην πληρωμή του Οκτωβρίου δεν ήταν μέσα, καθώς είτε είχαν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον Οργανισμό είτε τα χωράφια τους δεν αναγνωρίζονταν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Αγροτικά τμήματα στα επιμελητήρια

Μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι δικαιούχοι του Μέτρου 221 «Πρώτη Δάσωση Γεωργικών Γαιών» για το έτος εφαρμογής 2022, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις καθυστερήσεις στην πληρωμή για το έτος 2022.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα προβλήματα οφείλονται στους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ και στην έλλειψη τεχνικής υποστήριξης του αναδόχου. Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο ίδιος, «για το έτος εφαρμογής 2022, κατόπιν τροποποίησης της εγκυκλίου, το διάστημα υποβολής δηλώσεων εφαρμογής παρατάθηκε μέχρι 15/05/2023 και οι δηλώσεις υποβλήθηκαν αποκλειστικά χειρόγραφα, λόγω τεχνικών δυσλειτουργιών στο πληροφοριακό σύστημα, που οφείλονταν στην έλλειψη τεχνικής υποστήριξης του ΟΠΕΚΕΠΕ από ανάδοχο. Πρόσφατα το πρόβλημα αποκαταστάθηκε, τα δασαρχεία ενημερώθηκαν σχετικά και έχει ξεκινήσει η από μέρους τους διαδικασία καταχώρισης των δηλώσεων εφαρμογής και των επιτόπιων ελέγχων. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει καταστεί δυνατή η πληρωμή των δικαιούχων. Ως προς τις εκκρεμότητες των προηγούμενων ετών, αναμένεται η αντίστοιχη διευθέτηση των ζητημάτων που προέκυψαν με τους ελέγχους», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι που δεν έχουν λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς θα δουν τα χρήματά τους στους λογαριασμούς τους λίγες ημέρες αργότερα.

Την άνοιξη τα Οικολογικά Σχήματα

Για την άνοιξη του 2024 μετατίθεται χρονικά η πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων ύψους 425 εκατ. ευρώ, λόγω των διορθώσεων που κλήθηκαν να κάνουν οι αγρότες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μόλις πέντε ημερών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφερε ότι σχετικά με τα πεδία των Οικολογικών Σχημάτων και των συνδεδεμένων καθεστώτων είναι ανοιχτά προς επεξεργασία. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη αιτήματος για τα καθεστώτα του βαμβακιού, του ρυζιού και του καλαμποκιού.

Τα αλφαριθμητικά πεδία της αίτησης (π.χ. IBAN, προσθήκη αιτημάτων κ.λπ.) είναι ανοιχτά προς επεξεργασία.
eleftherostypos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.