Οι Πανεπιστημιακοί αντιδρούν για την αναγόρευση του Γ.Στουρνάρα σε επίτιμο διδάκτορα


 

 






Αντίθετους βρίσκει πολλούς Πανεπιστημιακούς η αναγόρευση του Γιάννη Στουρνάρα σε επίτιμο διδάκτορα, που έγινε χθες Σάββατο (9/12) στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών εξέδωσε ανακοίνωσή που σημειώνει πως «η χρήση της απόδοσης ειδικών τιμών για καλλιέργεια δημοσίων σχέσεων, πέρα από τον ευτελισμό του θεσμού, οδηγεί στην ταύτιση της επιστημονικής αριστείας με την επιχειρηματική επιτυχία» ενώ σχετικά με τον Γ.Στουρνάρα τονίζει πως «είναι απορίας άξιο ποια ακαδημαϊκή προσφορά, ποια πολιτιστική προσφορά, ή ποια προσφορά προς το “έθνος ή το Πανεπιστήμιο” συνιστούν τον λόγο απονομής ενός τέτοιου τίτλου τιμής».

«Δεδομένου ότι ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα απονέμεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και αντιπροσωπεύει τη συλλογική θέση του Ιδρύματος, οφείλουμε να επισημάνουμε πως η συγκεκριμένη διάκριση είναι μία ακόμη που αποδίδεται σε πρόσωπα/στελέχη τα οποία υπηρέτησαν/υπηρετούν, διαμόρφωσαν και εκτέλεσαν, από κεντρικές θέσεις, αντιλαϊκές οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές», σημειώνεται.

Τέλος, ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι «ως ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ θεωρούμε πως η χρήση της απόδοσης ειδικών τιμών για καλλιέργεια δημοσίων σχέσεων, πέρα από τον ευτελισμό του θεσμού, οδηγεί στην ταύτιση της επιστημονικής αριστείας με την επιχειρηματική επιτυχία, εξωραΐζει τις αντιλαϊκές πολιτικές και εν τέλει παραχαράσσει τις αξίες που θα έπρεπε να υπηρετεί και να μεταφέρει στην κοινωνία το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η στάση αυτή, αδικεί, εντέλει, τους δεκάδες επίτιμους διδάκτορες που έχει ανακηρύξει το Πανεπιστήμιο μας, στη βάση της διαρκούς επιστημονικής τους, κοινωνικής και πολιτιστικής τους προσφοράς».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών

«Σχετικά με την αναγόρευση του κ. Γιάννη Στουρνάρα ως Επίτιμου Διδάκτορος του Πανεπιστημίου Πατρών

Το ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ, όπως και η υπόλοιπη Πανεπιστημιακή κοινότητα, έλαβε την 1η Δεκεμβρίου τη δημόσια πρόσκληση του Πρύτανη του Πανεπιστήμιου μας «στην Τελετή Αναγόρευσης του Γιάννη Α. Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σε Επίτιμo Διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών». Η επιτιμοποίηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου μας κατόπιν σχετικής πρότασης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.

Είναι απορίας άξιο ποια ακαδημαϊκή προσφορά, ποια πολιτιστική προσφορά, ή ποια προσφορά προς το «έθνος ή το Πανεπιστήμιο» συνιστούν τον λόγο απονομής ενός τέτοιου τίτλου τιμής
. Δεδομένου ότι ο τιμώμενος είναι ένα πρόσωπο με αμφιλεγόμενο ρόλο, είναι αναγκαίο να τεθούν υπ΄όψη της πανεπιστημιακής κοινότητας τα στοιχεία τεκμηρίωσης της απόφασης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, της Κοσμητείας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων και της Συγκλήτου.

Γνωρίζουμε ότι ο κ. Στουρνάρας αποτέλεσε και αποτελεί πρόσωπο της κεντρικής πολιτικής/οικονομικής διοίκησης της χώρας. Υπηρέτησε ως υπουργός σε όλες τις κυβερνήσεις από το 2012 ως και το 2014 οπότε και τοποθετήθηκε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, θέση που διατηρεί αδιαλείπτως από το 2014 έως σήμερα.

Δεδομένου ότι ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα απονέμεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και αντιπροσωπεύει τη συλλογική θέση του Ιδρύματος, οφείλουμε να επισημάνουμε πως η συγκεκριμένη διάκριση είναι μία ακόμη που αποδίδεται σε πρόσωπα/στελέχη τα οποία υπηρέτησαν/υπηρετούν, διαμόρφωσαν και εκτέλεσαν, από κεντρικές θέσεις, αντιλαϊκές οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές οι οποίες:

Επέφεραν μια άνευ προηγουμένου απώλεια εισοδημάτων στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και συνεχίζουν να οδηγούν σε ραγδαία φτωχοποίηση μεγάλο μέρος του Ελληνικού λαού.

Εκχώρησαν κυριαρχικά δικαιώματα και δημόσια περιουσία σε υπερεθνικούς «θεσμούς» και οικονομικά κέντρα.

Επέβαλαν την άνευ προηγουμένου συρρίκνωση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών (Υγεία, Παιδεία, Φοιτητική μέριμνα, Κοινωνική Ασφάλιση).

Νομιμοποίησαν το καθεστώς των μαζικών πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Γιγάντωσαν το φαινόμενο του brain-drain, αποψίλωσαν εργασιακά δικαιώματα, διέγραψαν εργατικές κατακτήσεις, με ραγδαίες καταστροφικές συνέπειες στη ζωή της νεολαίας και στο μέλλον της.

Δημιούργησαν τις συνθήκες ώστε τα φαινόμενα της ενεργειακής φτώχιας, της εκτίναξης της ακρίβειας να αποτελούν τραγική καθημερινότητα για μεγάλο μέρους του λαού μας, την ίδια ώρα που τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών εκτινάσσονται.

Στον ιστόπο του Πανεπιστημίου Πατρών μπορεί κανείς να δει τον κάταλογο των 141 Επιτίμων Διδακτόρων του Ιδρύματος. Οι δύο πρώτοι αναγορευθέντες Επίτιμοι Διδάκτορες ήταν οι: Μανώλης Γλέζος (06/03/1996) και Yasser Arafat (21/05/1996). Ακολούθησαν μεταξύ άλλων οι: Κωνσταντίνος Αξελός, Αντώνιος Σαμαράκης, Βασίλειος Βασιλικός, Βαρθολομαίος Α’, Harold W. Kroto, Μακαριώτατος Αναστάσιος, Φώτιος Καφάτος, Jean Marie Lehn, Λουκάς Χριστοφόρου, Άλκη Ζέη, Χρίστος Παπαδημητρίου, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Θεόδωρος Τερζόπουλος και Τίτος Πατρίκιος.

Επίτιμοι Διδάκτορες αναγορεύονται (ή πρέπει να αναγορεύονται) πρόσωπα με εξέχουσα επιστημονική, κοινωνική και πολιτιστική προσφορά.

Ο κ. Στουρνάρας, πάρα πολλά χρόνια βρίσκεται εκτός ερευνητικής και διδακτικής δραστηριότητας στο επιστημονικό του πεδίο, είναι πρωτίστως ένα πρόσωπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, διετέλεσε υπουργός στις κυβερνήσεις της εποχής των «μνημονίων» και από το 2014 είναι Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Η πολιτική του δραστηριότητα συνδέεται άμεσα με την εφαρμογή των πιο σκληρών και αντιλαϊκων μέτρων που γνώρισε από τη μεταπολίτευση ο Ελληνικός Λαός. Μέτρα που, με την πολιτική και θεσμική πρωτοβουλία του κ. Στουρνάρα, ισχύουν και σήμερα και οδήγησαν στη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του Ελληνικού Λαού, στη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων νέων επιστημόνων (αποφοίτων και του Πανεπιστημίου Πατρών), στην απώλεια πρώτης κατοικίας και στη συρρίκνωση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων εργαζομένων, νέων και συνταξιούχων.

Οι λόγοι απονομής στον κ. Στουρνάρα του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα ούτε προφανείς είναι, ούτε η δικαιολόγηση η οποία χρησιμοποιήθηκε έχει γνωστοποιηθεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Πατρών. Εάν όμως σχετίζεται με την πολιτική του στα «μνημονιακά» χρόνια, την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης, τότε εύλογα αναμένουμε στους επόμενους Επίτιμους Διδάκτορες του Πανεπιστημίου Πατρών να συμπεριλαμβάνονται οι: Wolfgang Schäuble, Poul Mathias Thomsen, Matthias Mors και Klaous Masuch.

Ως ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ θεωρούμε πως η χρήση της απόδοσης ειδικών τιμών για καλλιέργεια δημοσίων σχέσεων, πέρα από τον ευτελισμό του θεσμού, οδηγεί στην ταύτιση της επιστημονικής αριστείας με την επιχειρηματική επιτυχία, εξωραΐζει τις αντιλαϊκές πολιτικές και εν τέλει παραχαράσσει τις αξίες που θα έπρεπε να υπηρετεί και να μεταφέρει στην κοινωνία το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η στάση αυτή, αδικεί, εντέλει, τους δεκάδες επίτιμους διδάκτορες που έχει ανακηρύξει το Πανεπιστήμιο μας, στη βάση της διαρκούς επιστημονικής τους, κοινωνικής και πολιτιστικής τους προσφοράς.

Θεωρούμε πως τα συλλογικά όργανα του Ιδρύματος και καθένας/μία που τα υπηρετεί, οφείλουν να λειτουργούν στη βάση αρχών και σταθερών αξιών περί επιστημονικής, ερευνητικής, κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς. Αρχών και αξιών που οφείλουν να διατυπώνονται και να εκτίθενται δημόσια, να υφίστανται δημοκρατικό έλεγχο και κριτική.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού

Πανεπιστημίου Πατρών»

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.