Ο K. Μητσοτάκης φέρνει τα μη κρατικά πανεπιστήμια -Πώς γίνεται παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος



Πρόσω ολοταχώς για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων κάνει η κυβέρνηση με το Υπουργείο Παιδείας να έχει έτοιμο το σχέδιο νόμου για την ίδρυσή τους, το οποίο, όπως αποκάλυψε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής, θα παρουσιαστεί στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς την Τετάρτη.

Ξεπερνώντας τον "σκόπελο" του άρθρου 16 του Συντάγματος -που προβλέπει μόνο κρατικά Πανεπιστήμια- και μέσω του by pass της σύμπραξης με ξένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (σ.σ διακρατικές συμφωνίες τις οποίες προβλέπει επίσης το Σύνταγμα στο άρθρο 28) το κυβερνητικό επιτελείο θα επιχειρήσει να ανακόψει την διαρροή του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και συναλλάγματος στο εξωτερικό.

Ήταν άλλωστε μία από τις κεντρικές στοχεύσεις της δεύτερης 4ετίας της Νέας Δημοκρατίας, βήμα που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει μεταρρυθμιστικό από την μία, αλλά και κίνητρο βελτίωσης για τα δημόσια Πανεπιστήμια από την άλλη. Μάλιστα, ο Κ. Μητσοτάκης, εκτίμησε ότι το σχέδιο νόμου θα έρθει προς ψήφιση στη βουλή τον Ιανουάριο και θα αποτελέσει σύντομα νόμο του κράτους.

Τι θα προβλέπει το σχέδιο νόμου
Σε πρώτο χρόνο τα μη κρατικά Πανεπιστήμια θα είναι παραρτήματα των ξένων, έως ότου αναθεωρηθεί το άρθρο 16, η οποία θα επιτρέψει την πλήρη απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η εισαγωγή σε αυτά θα γίνεται με τους κανόνες που θα θέτει το κάθε ίδρυμα, με τις προϋποθέσεις δηλαδή που θα ζητούνταν από τον υποψήφιο, εάν εκείνος ήθελε να σπουδάσει στην έδρα του ξένου Πανεπιστημίου.

Θα καταβάλλονται δίδακτρα, τα οποία θα ορίζονται από το ίδρυμα, ωστόσο στον νόμο θα υπάρχει πρόβλεψη για υποτροφίες ή για κοινωνικά κριτήρια που θα "ρίχνουν" το επίπεδο των διδάκτρων. Πρόβλεψη θα υπάρχει και για την ισοτιμία των πτυχίων, καθώς πέραν των επαγγελματικών δικαιωμάτων, θα παρέχουν και ακαδημαϊκά δικαιώματα, με δύο λόγια θα αναγνωρίζονται με το ίδιο καθεστώς των δημοσίων Πανεπιστημίων. Υπεύθυνη για την τήρηση και τον έλεγχο της εφαρμογής των κανόνων λειτουργίας τους θα είναι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, και οι τίτλοι σπουδών θα μπορούν να αναγνωρίζονται και στο δημόσιο.

Εξωστρέφεια για τα δημόσια Πανεπιστήμια
Επιχειρώντας να καθησυχάσουν τους φόβους για υποβάθμιση των δημοσίων Πανεπιστημίων, πηγές του Υπουργείου Παιδείας, υποστηρίζουν ότι με νέο σχέδιο νόμου ενθαρρύνεται η εξωστρέφεια των κρατικών Πανεπιστημίων και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την Κύπρο, όπου άνθισαν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, συμπαρασύροντας και τα κρατικά, τα οποία ενισχύθηκαν χρηματοδοτικά λόγω της αύξησης του ΑΕΠ της χώρας.

Οπως λένε οι ίδιες πηγές, το κρατικό Πανεπιστήμιο θα παραμείνει η ναυαρχίδα του Υπουργείου Παιδείας, με πρωτοβουλίες που θα ληφθούν για την ενίσχυση του και την απαγκίστρωση του από βαρίδια του παρελθόντος.

www.capital.gr
Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.